Risken ökar för nytt nedställ om inte 992 tas ut snart…

Igår kom statistik över hushållens konfidensfaktor i USA som visade sig bättre än väntat och steg till 64,5 mot förväntade 58,9. Däremot sjönk huspriserna i USA med 3,4 procent under september mot förväntade 3,2 procent. I Europa steg de italienska marknadsräntorna inför veckans auktioner av statsskuldsväxlar och obligationer. DN, VA

Stockholmsbörsen inledde tisdagen uppåt men vid det första motståndet 986 tog det stopp efter två misslyckade utbrottsförsök. Säljarna kom så smått tillbaks och lyckades punktera fredagens stängningskurs vid 982 och stängningen på 976,9 som motsvarade en nedgång på 0,5 procent skedde nära dagshögsta. Callen var dock positiv men även den präglades av låg aktivitet. Endast 15 av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg och 46 stängde ned. Omsättningen som endast uppgick till 4,2 miljarder kronor var den lägsta hittills i år, 12 procent lägre än motsvarande dag förra året och hela 67 procent lägre än snittet.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev i nämnd ordning: SHB A (-1,0%), HM B (-0,5%) och Volvo B (+0,6%).

Den enda sektor som stängde på plus under tisdagen var detaljhandel. Sämsta sektorer blev telekom och finans som backade 1,0 respektive 0,9 procent.

För varje dag som OMXS30-indexet misslyckas med att ta sig förbi motståndet vid 992, desto större är chansen att säljarna åter tar över tillställningen. På nedsidan möter redan vid 969 ett stöd som om det håller kan ge en trevlig reversalformation. Skulle nivån punkteras är det ytterligare 10 punkter ner till nästa stödnivå. Den spända gummisnodden på ovansidan i kombination med en formation för nedgång på S&P 500 kan inledningsvis pressa kursen nedåt. Om oron stiger inför Italiens emission av statsskuldsväxlar och obligationslån de närmaste dagarna kan bankerna pressas och då kan det vara läge att leta efter blankningslägen bland bankerna. Som vanligt har motsatsen en tendens att bli än kraftigare så om det visar sig att börsklimatet blir positivt kan det vara bättre att leta efter styrka, exempelvis energi- och råvarurelaterade aktier.

Enligt avgående vice Riksbankschefen Lars Nyberg är det ingen risk för en bostadsbubbla i Sverige. Jodåsåatt, vi får väl se… I det fallet tror jag mer på min bloggranne Cornucopia.

Enligt en artikel i Financial Times placerade banker en rekordstor summa inom eurozonen i ECB över julhelgen. 412 miljarder euro… Bankjättarna verkar förbereda sig på en eurokollaps. AFV

Juholtaren, den stackaren har det inte lätt. Den ena efter den andra underminerar fotfästet för den stackarn. Visserligen vet vi alla att han har svårt att hålla sig till sanningen och bor ihop med en ekonomisk brottsling men ändå. Man kan väl vara lite snäll mot honom nu när det är jul å allt. Mona Sahlin sticker raffinerat in dolken i den sårade pajasen med att säga: ”Vid nästa partiledarval (som den självklaraste saken i världen)” bör det ske med större öppenhet. Hon syftar naturligtvis på hur hon själv manövrerades ut av Juholtsklanen i Malmö, men framförallt att indikerar hon att Åsa-Nisse bara är en parentes. Tråkigt tycker jag, för han är ovärderlig som ett vapen för en alliansseger 2014.

Det är inte så mycket av intresse men bevaka ändå:
– Japan: arbetslöshet november kl 0.30
– Japan: KPI november kl 0.30
– Japan: detaljhandel november kl 0.50
– Japan: industriproduktion (prel) november kl 0.50
– SCB: finansmarknadsstatistik november kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel november kl 9.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Hushållens konfidensfaktor i USA kom in bättre än väntat och steg till 64,5 mot förväntade 58,9, vilket var en högsta nivån på 8 månader. Däremot sjönk huspriserna i USA med 3,4 procent under september mot förväntade 3,2 procent. I Europa steg de italienska marknadsräntorna inför veckans auktioner av statsskuldsväxlar och obligationer. President Barack Obama meddelade han ämnar nominera två före detta tjänstemän från det amerikanska finansdepartementet till Fed:s styrelse för att fylla de vakanta 2 platserna. De två som kommer att nomineras uppges vara Jerome Powell, före detta understatssekreterare i George H.W. Bushs administration, och Jeremy Stein, Harvardekonom som arbetat som rådgivare i Barack Obamas administration.

Efter en inledande uppgång till motståndsnivån kring 1269 rörde sig indexet i stort sett sidledes under tisdagen. Stängningen på 1265,4 innebar oförändrad nivå mot fredagens stängningskurs. Trots den obetydliga rörelser föll 360 aktier, endast 130 stängde på plus. Det rådde mellandagsstiltje även på de amerikanska börserna, totalt omsattes inte mer än 1,4 miljarder aktier på S&P 500-indexet vilket var 53 procent lägre än snittet. DN

Bäst på Dow Jones under tisdgen gick oljebolagen Chevron och Exxon Mobil. Sämst gick banker där bland annat Bank of America backade med 2,1 och Citigroup med 1,9 procent.

De asiatiska börserna fortsätter nedåt under små volymer även idag på morgonen. Bristen på uteblivna stödpaket i Kina fortsätter att pressa de kinesiska börserna. Det är återigen intressant att se hur liten vikt man bör fästa åt fundamental analys. De kinesiska bolagen utvecklas bäst i världen, men börserna hänger inte alls med. I Hongkong och Australien öppnade börserna nedåt efter julhelgen. Hongkongbörsen Hang Seng backade 0,7 procent och japanska Nikkei backar med 0,2 procent. DN, DN, AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar