Positivt så länge 1336 lockar tillbaks köparna

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Nyanmälda arbetslösa minskade med 2000 personer föregående vecka vilket låg i linje med förväntningarna.

Efter några dagars uppgång agerade banksektorn sänke under torsdagen då både Goldman Sachs och Citigroup lämnade rapporter i det nedre spektrat av förväntningarna.

Fed-chefen Ben Bernanke sade i ett tal igår att han inte ansåg att den något stabilare ekonomin inte minskar behovet att penningpolitisk stimulans. Han sade vidare att han ine såg några tecken på bubbelrisk er i tillgångspriserna. Samme Ben sade ju även (hämtat från Johnny Torsells Short Term / Carnegie och översatt):

10/1-2008: ”Fed ser inga tecken på en stundande recession…”
31/10-2007: ”Det skulle inte vara ansvarsfullt av Fed att skydda långivare för konsekvenserna av deras finansiella beslut…”
15/11-2005: ”Deriverande produkter handlas av sofistikerade finansiella institutioner av personer som verkligen förstår hur de ska hanteras…”
Denna är ändå bäst: 21/11-2002: ”Fed har något som kan liknas vid en sedelpress, som kan trycka amerikanska dollar som de vill, utan att det kostar något…”

Stockholmsbörsen: Öppningsrangen mellan 1345 och 1340 begränsade torsdagens handel och för den som inte skalpar var det allt annat än enkelt. Stängningen vid 1342,6 motsvarade en marginell nedgång med 0,03 procent.

Jag ser trots den lilla rangen torsdagen som positiv. Att inte fler passar på att ta hem vinst efter en så pass kraftfull stapel som onsdagen var är styrka. Den öformation och tillika turtlesoup för uppgång som effektuerades i tisdags fick förmodligen en hel del ”objudna gäster” att lämna festen, vilket underlättar en uppgång upp mot nästa delmål som möter mellan 1358-1367.

Jag skrev igår: ”Den negativa divergensen är nu på väg att elimineras, åtminstone i dagsgrafen, men på kort sikt är det lite sent att jaga priset”. På kort sikt är det dock något spänt på ovansidan och en rekyl ner mot marubozulinjen vid 1337 underlättar ytterligare för en fortsatt uppgång.

Gårdagens volym uppgick till 10,0 miljarder aktier vilket var något lägre än i onsdags och 9,2 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under torsdagen blev oljebolagen och basråvaror. Sämst gick teknologi och konsumenttjänster (om man bortser från kraftbolag).

Totalt steg 230 aktier igår medan 259 stängde ner och 35 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 1154 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Nordea med 712 miljoner kronor och sedan Ericsson B med totalt 620 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Boliden (+3,4%) följt av Lundin Petroleum (+2,4%) och Sandvik (+1,9%). Sämst gick Assa Abloy B (-1,4%), Ericsson B (-1,2%) följt av TeliaSonera (-1,1%).

OMXS30 inför fredagen:

S&P 500 inför fredagen:

Rapporter idag:
– Marine Harvest (ej fullständig rapport, trading update)
– General Electric (före USA-börsernas öppning), Morgan Stanley (kl 13.15)

Följande aktier handlas fom idag exklusive utdelning:
– Venue Retail Group (0:25 kr)

Håll koll på följande tider idag:
* Storbritannien: detaljhandel december kl 10.30
– EMU: byggproduktion november kl 11.00
– USA: bostadsbyggande december kl 14.30
– USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjandet december kl 15.15
– USA: Michigan-index (prel) januari kl 15.55
– USA: Lediga jobb kl 16.00

USA: Den initiala nedgången bromsades upp kring 1840 och resten av dagen präglades av små rörelser mellan 1846 och 1842. Stängningen vid 1845,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Gårdagens kursstapel var den minsta sedan den 8/1 och omfamnades helt av onsdagens kursstapel. Små kursstaplar som omfamnas är att betrakta som minikonsolideringar och föregår inte sällan impulser men i mitten av månadscykeln markerar de ofta högstanivån. Vilket blir det nu då? Jag studerar den omfamnande kursstapeln för att få mer information. Om onsdagens högsta tas ut idag är förutsättningarna goda för att en ny uppgångsfas inleds men om 1838,9 punkteras är det mest troligt att onsdagens högsta kommer att utgöra högsta noteringen i månadscykeln.

Volymen var lägre än i onsdags och men 11 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev basråvaror och kraftbolag. Sämst gick finans och cykliska konsumentprodukter.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer backade igår. Apple föll med 0,6 procent till $554,2. Google steg med 0,7 procent och stängde vid $1156,2. Twitter vände ner med 1,6 procent till $60,6 och den sociala kollegan Facebook vände ner med 0,7 procent för att stänga på $57,2.

Asien: Det är en viss dragning nedåt på de asiatiska börserna nu på morgonen:
Nikkei: -0,1%
Kospi: -0,3%
Shanghai: -0,7%
Hang Seng: +0,8%
Taiwan: -0,1%
All Ordinaries: -0,1%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar