Positiv underton när 13-årshögsta närmar sig

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De amerikanska börsindexen rörde sig högre under måndagens handel. I fokus stod den nytillträdda Fed-ordföranden Janet Yellens första kommentarer kring den penningpolitiska situationen i USA sedan centralbankens senaste policybesked.

På börserna hittades storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average upp 0,8 procent på indexnivån 16.457 – lika mycket som det bredare S&P 500 som stängde på nivån 1.872. Tekniktunga Nasdaq Composite steg samtidigt 1,0 procent till indexnivån 4.198.

Omsättningen var 710 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2.010 miljoner på Nasdaq.

Sammantaget under det första kvartalet, som löpte ut på måndagen, har Dow Jones sjunkit 0,7 procent, medan Nasdaq och S&P 500 klättrat 0,5 respektive 1,0 procent.

Bland måndagens sektorsrörelser inom det bredare indexet gick läkemedel och finans starkast, medan olja/gas-sektorn var ensam på minus, tyngd av ett svagt lägre oljepris.

Janet Yellen, som efter Feds policybesked för drygt två veckor sedan överraskade många genom att indikera att en styrräntehöjning kan komma så snart som under första halvåret 2015, betonade på måndagen att Federal Reserves ackommoderande penningpolitik kommer att behövas ”en tid framöver” för att få amerikanerna tillbaka i arbete, i ett anförande som av många beskrevs som duvaktigt.

”Folk trodde att Fed indikerade att de skulle höja de korta räntorna tidigare än marknaden beräknat. Yellens kommentarer var antagligen lugnade i det avseendet”, menade Bruce Bittles, chefstrateg vid RW Baird i Florida, i en intervju med Bloomberg News på måndagen.

I övrigt på makrofronten presenterades Chicago inköpschefsindex för mars på nivån 55,9, och nådde därmed inte upp till förväntningarna som pekade mot ett utfall på 59,5. Statistiken gav emellertid inget märkbart avtryck på utvecklingen på börserna.

Stockholmsbörsen: Det positiva gapet var aldrig i närheten av att täppas till. När ORB togs var det angeläget att 1351 skulle stå pall för att indikera ytterligare uppgångar om 1356 togs ut under eftermiddagen vilket skedde, helt enligt skolboken. Stängningen var stark kring 1365 vilket motsvarade en uppgång med hela 1,4 procent.

Mars månad stängde med en måttlig nedgång med 0,3 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 2,4 procent. Stängningen skedde kring månadshögsta och det är ett hälsosamt avstånd ner till det stigande årsmedelvärdet.

Gårdagens kursstapel inledde med ett positivt pattern gap och utvecklades dessutom till en grön closing marubozu.

Som jag påtalat flera gånger den senaste veckan noteras indexet i en tradingrange mellan 1376 och 1318. Innanför denna range noterades en tajtare triangel som togs ut igår och till skillnad från i onsdags vågade köparna hålla kvar taktpinnen.

Gårdagens volym var högre än i fredags och uppgick till 11,5 miljarder kronor vilket var 5 procent högre än det dagliga genomsnittet för de senaste 3 månaderna.

Ingen sektor stängde på minus igår. Bästa sektorer blev finans och basråvaror (jag räknar ju inte krafbolagen).

Totalt steg 354 aktier igår medan 143 stängde ner. 85 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier igår blev H&M B där aktier för 1165 miljoner kronor bytte ägare. Nordea kom på andra plats med 904 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Volvo B med totalt 766 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Nordea (+3,1%) följt av MTG B (+2,4%) och SEB A (+2,1%). Sämst gick AstraZeneca (-1,3%), SKF B (-1,1%) följt av Scania B (-0,3%).

OMXS30 inför dagen:

SP500 inför dagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– D Carnegie: media-, analytiker- och investerarträff kl 18.00

BÖRSSTATISTIK
– Flyg: trafiksiffror för februari från IATA
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen mars
– Nordnet: presenterar aktiehandel i mars
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Creades: anmälningstid i inlösenerbjudande avslutas
– Pohjola: anmälningstid i OP-Pohjolas bud löper ut

EXKLUSIVE UTDELNING
– HIQ (2:60 kr), Maersk (1.400 dkk), Outotec (0:20 eur)

MAKROSTATISTIK
– Kina: industri-PMI mars kl 3.00
* Kina: HSBC industri-PMI (def) mars kl 3.45 (50,3 – enligt förväntningarna)
– Australien: Räntebesked kl 5.30 (behåller 2,5%)
– Silf/Swedbank: industri-PMI mars kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik mars kl 9.30
* Tyskland: arbetslöshet mars kl 9.55
– EMU: industri-PMI (def) mars kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder februari kl 10.00
* Storbritannien: industri-PMI mars kl 10.30
– EMU: arbetslöshet februari kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: Markit industri-PMI (def) mars kl 15.45
* USA: ISM-index industrin mars kl 16.00
– USA: bygginvesteringar februari kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson besöker riksdagsjournalisterna kl 10.00
– EU: finansministrar och centralbankschefer möts i Aten

CENTRALBANKER
– BOJ: Tankan 1 kv kl 1.50
– Australien: räntebesked kl 5.30
– Indien: räntebesked kl 7.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

USA: Den första halvtimmen steg indexet med 0,9 procent till 1874-nivån som utgjorde ett motstånd resten av dagen som rörde sig i en allt smalare range. Stängningen vid 1872,4 motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Gårdagens kursstapel med ett positivt pattern gap som inte var i närheten att täppas till och en stängning kring dagshögsta tyder på en viss optimism men som jag skrivit nästan varje dag de senaste två veckorna: ”Så länge indexet är fångat i konsolideringen mellan 1884-1840 ska vi vara beredda på fortsatta varannandagsrörelser och tvära kast när någon av begränsningarna i tradingrangen testas av”.

Det har egentligen inte hänt så mycket i den tekniska analysen.

Volymen igår var marginellt högre än i fredags men 9 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev hälsovård och finans. Den enda sektor som stängde på minus var energi, men det var en marginell nedgång.

Endast en av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg igår. Apple backade med marginella 0,1 procent till $536,7. Google vände ner med 0,5 procent för att stänga på $1114,5. Twitter vände åter ner med 1,3 procent till $46,7 medan den sociala kollegan Facebook steg med 0,4 procent för att stänga vid $60,2.

Asien: Idag är det blandad utveckling på börserna i de asiatiska tidszonerna.
Nikkei: +0,1%
Kospi: -0,1%
Shanghai: +0,8%
Hang Seng: +0,9%
Taiwan: +0,1%
All Ordinaries: -0,1%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar