Positiv månadseffekt idag oxå

sammanfattningNEW YORK: TWITTER LYFTE PÅ VD-RYKTE, APPLE SVAGT, SP500 +1,9

(Direkt) De amerikanska börserna noterades för ordentliga uppgångar i onsdagens handel som stängde kring dagshögsta.

Ingen entydig orsak lyftes fram som anledning till rekylen efter de senaste dagarnas tapp. Vissa kommentarer gjorde dock gällande att det handlade om en teknisk rekyl och optimism inför det kommande kvartalet.

På statistikfronten var det lite blandat, ADP-statistik visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med något fler personer än väntat vilket gav viss optimism inför fredagens officiella sysselsättningssiffra.

Å andra sidan inkom inköpschefsindex för Chicago klart under förhandstipsen vilket dock inte påverkade börshumöret.

Dow Jones hade vid stängning stigit 1,4 procent till nivån 16.281, Nasdaq ökade 2,2 procent till nivån 4.620 medan S&P 500 klättrade 1,9 procent till 1.919.

Omkring 1.000 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.300 miljoner på Nasdaq.

”Vi ser rekyler i några av de utbombade namnen, speciellt inom bioteknik vilket var ganska väntat med tanke på den senaste tidens kurspress. Det kan också röra sig om omallokering inför det nya kvartalet”, sade Lew Piantedosi, vice vd vid Eaton Vance i Boston, till Bloomberg News.

Samtliga sektorer inom S&P500 avslutade på plus med konjunkturkänsliga konsumentbolag på förstaplats följt av energi.

Bästa aktie i ledarsektorn var Ralph Lauren som klättrade 14 procent på beskedet att vd avgår för modeimperiet och ersätts av svenska Stefan Larsson från GAP.

Vidare fick Synaptics en del uppmärksamhet efter att bolaget, som är en konkurrent till Fingerprint, tackat nej till ett bud med en premie på cirka 70 procent med motiveringen att den var för låg. Aktien steg ändå 27 procent.

Twitter var också en omtalad aktie på mediauppgifter om att tillförordnad vd Jack Dorsey ska bli ordinarie vd vilket skulle kunna offentliggöras redan på torsdag. Marknaden handlade upp aktien 5 procent vilket var högsta för dagen.

Tungviktaren Apple hängde inte alls med i börsuppgången och noterades faktiskt på minus under en kort period men lyckades återhämta sig på slutet till plus 0,8 procent. Även i tisdagens handel gick teknikjätten svagt med minus 3 procent på en oförändrad börs.

På temat utbombade sektorer gick både bil- och bioteknikaktier bra på kvartalets sista dag.

Förra veckans tweet från Hillary Clinton om att läkemedelspriserna är ”hutlöst” höga har satt spår i bioteknikaktier som fallit.

Trots dagens uppgång är sektorn ned cirka 25 procent från toppen i juli. Allergan och Biogen ökade drygt 5 procent vardera på onsdagen.

I bilsektorn lyfte Fiat Chrysler 8 procent efter att Kina halverat skatten på köp av mindre bilar.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,05 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Tisdagens kursstapel har utseendet av en bullish meeting line som tog fart under det nedre bollingerbandet vilket ger en bra edge för några dagars uppgång.”

Onsdagen öppnade upp med ett gap på hela 1,7 procent och tog ut den viktiga 1400-nivån men därefter hände inte så mycket, vilket jag ser som ett positivt tecken. Stängningen vid 1416,9 motsvarade en uppgång med 1,8 procent.

Även om jag tolkar de senaste dagarnas vändningsformation som positiv vilket även åtföljs av positiv volymbalans ska vi inte glömma att det råder ett positivt månadsskifte. I den positiva vågskålen kan vi dock konstatera att vändningen kom precis på punkten i den fallande kilen som begränsat rörelserna sedan början av augusti. Om taket i kilen vid 1436 tas ut blir det spännande att se om det ger kraft åt en uppgång som orkar utmana 1520.

Volymen igår var den högsta hittills i veckan och hela 22 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den kommande veckan har noterat nedgångar i fler fall än uppgångar men de senaste tre åren har inneburit nedgångar och kanske är den trenden på väg att brytas? Om vi studerar vad som hänt om vi tar position den 1:a oktober och behåller dem i ett halvår har kursen endast utvecklats negativt vid tre tillfällen de senaste 20 åren och det var 2001, 2002 och 2008.

Även september stängde under årsmedelvärdet och lägre än augusti men än så länge är lägsta nivån vid 1245 från oktober för ett år sedan intakt och området från gårdagens stängning och dit kan mycket väl bli startskottet för ett nytt ben i den positiva trenden, även om allt mer indikerar att så inte verkar bli fallet.

Det är tredje gången på sex veckor som veckostapeln slutar med en svans på nedsidan som är 3 procent eller längre vilket i normala fall hade varit en bra köpsignaler. Vi ska dock komma ihåg att det sedan tidigare finns ett ordentligt säljtryck i zonen 1488-1524. Om denna zon tas ut kan det bli en mycket bra trigger för ytterligare uppgångar, på samma sätt som en punktering av 1369 troligen kommer att bli.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Bergs Timber (kl 13.00)

ÖVRIGA NORDEN
– Stolt-Nielsen

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen september
– Nordnet: presenterar aktiehandel i september

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Hemtex: anmälningstid i Icas bud avslutas
– True Heading: anmälningstid i nyemission avslutas
– Wifog: Forestlight Entertainment handlas under nya namnet Wifog

KAPITALMARKNADSDAG
– Autoliv: i Göteborg 1-2 oktober.

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Börserna i Kina har helgstängt

MAKROSTATISTIK
– Japan: Tankan 3 kv kl 1.50
– Sydkorea: export september kl 2.00
* Kina: inköpschefsindex industrin september kl 3.00
– Kina: inköpschefsindex tjänstesektorn september kl 3.00
– Japan: inköpschefsindex industrin (def) september kl 3.35
– Kina: Caixin inköpschefsindex industrin (def) september kl 3.45
* Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin september kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik kl 9.30
– Frankrike: inköpschefsindex industrin (def) september kl 9.50
– Tyskland: inköpschefsindex industrin (def) september kl 9.55
* EMU: inköpschefsindex industrin (def) september kl 10.00
– Storbritannien: inköpschefsindex industrin september kl 10.30
– USA: Challenger varselstatistik september kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Markit inköpschefsindex industrin (prel) september kl 15.45
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckostatistik kl 15.45
* USA: ISM inköpschefsindex industrin september kl 16.00
* USA: bygginvesteringar augusti kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: presskonferens med Stefan Ingves med anledning av nya sedlarna kl 9.30
– Riksbanken: resultat obligationsköp kl 10.10

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Historiskt har det varit bra att köpa detta månadsskifte ett par dagar innan och stänga 1:a eller 3:e dagen in i oktober.”

Onsdagen öppnade upp med 1,7 procent till nivån kring 1915 och kursen höll sig därefter ovanför 1900 som utgjorde 50% fibnivån från första timmen (förutom några minuter vid halvtid) och stängde nära dagshögsta vid 1920 som motsvarade nästan 2 procents uppgång.

Gårdagens gröna opening marubozu presterades med den högsta volymen sedan den 1:a september men än så länge tolkar jag det som en månadsskifteseffekt snarare än ett positivt omslag. Historiskt har det varit bra att ta position 2 dagar innan detta månadsskifte och stänga första dagen efter (vilket jag påtalat många gånger de senaste veckorna). Om det blir bra att stänga efter dagens övning eller ej vet vi inom kort men när vi ser tecken på att säljarna åter tar över bör vi inte försöka sträva emot. 2020 bör åtminstone tas ut innan vi ens börjar fundera på en medellång trendvändning.

Även september stängde under årsmedelvärdet och lägre än augusti men än så länge är lägsta nivån från oktober för ett år sedan intakt och kan mycket väl bli startskottet för ett nytt ben i den positiva trenden, även om allt mer indikerar att så inte verkar bli fallet.

Det är andra gången på sex veckor som veckostapeln slutar med en svans på nedsidan som är mer än 2,5 procent vilket i normala fall hade varit en bra köpsignal. Vi ska dock komma ihåg att det sedan tidigare finns ett ordentligt säljtryck i zonen 1960-2020. Om denna zon tas ut kan det bli en mycket bra trigger för ytterligare uppgångar, på samma sätt som en punktering av 1867 troligen kommer att bli.

Volymen igår var den högsta sedan den 1/9 och hela 25 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 440 av de 500 aktierna som ingår i indexet stängde på plus. Alla fyra IT-aktier som jag använder för att bedömma om placerarkollektivet tolkar glaset halvfullt eller halvtomt steg vilket alla sektorer gjorde och energi följt av basråvaror gick bäst. VIX föll med 7,5 procent till 25 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2055 och 1785 den närmaste månaden. Något förvånande tycker jag och det tolkar jag som att man inte tror på någon varaktig uppgång.

Asien: Börserna i Asien fortsätter upp med kraftiga uppgångar även idag.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar