Översålt men inga tecken på att köparna vågar sig tillbaks

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Efter förra veckans breda nedgångar fortsatte de ledande amerikanska aktieindexen lägre på måndagen. Nedgången kom främst under den sista handelstimmen, då säljarna åter tog kommandot, och leddes av kraftiga nedgångar bland flygbolag.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,4 procent lägre på indexnivån 16.320, medan det breda S&P 500 backade 1,7 procent till 1.875. Tekniktunga Nasdaq Composite försvagades 1,5 procent till 4.214.

Omsättningen uppgick till cirka 900 miljoner aktier på New York-börsen och 2,4 miljarder aktier på Nasdaq.

”Vissa av rörelserna vi såg i enskilda aktier förra veckan var sanslösa vad gäller volatilitet. Jag skulle gärna se att det stabiliserar sig lite. Katalysatorn för att vi ska ta oss högre kommer vara kvartalsrapporter – som inte nödvändigtvis är bra, men bara inte så dåliga som marknaden förväntar sig”, sade Walter Todd, chefinvesterare på Greenwood Capital Associates, till Bloomberg News.

En av de aktier som trotsade det negativa sentimentet var CSX, med en uppgång på 5,9 procent. Enligt uppgifter till The Wall Street Journal ska Canadian Pacific Railway ha närmat sig CSX med ett förslag på en sammanslagning av de två bolagen.

Förra veckans raket Lakeland Industries fortsatte högre med en uppgång på 47,7 procent på måndagen. Bolaget, som tillverkar skyddsdräkter för sjukvårdssyfte, har hamnat i strålkastarljuset i samband med den pågående Ebola-epidemin.

Varuhuskedjan JC Penney handlades länge på plus, sedan bolaget meddelat att Home Depots nuvarande vice vd Marvin Ellison kommer att ta över vd-posten i JC Penney nästa år, men stängde på minus 0,4 procent.

Flygbolag störtdök med Bloomberg U.S. Airlines-index 6,2 procent lägre, tyngt av bland annat United Continental Holdings, American Airlines Group och Spirit Airlines som tappade mellan 7 och 10 procent.

Aktier som visat stor styrka under tidigare uppgångsfaser på börsen föll rejält när luften gick ur marknaden. Netflix och Gopro tappade 3,0 respektive 9,9 procent.

Både makro- och rapportagendan var tunn på måndagen, men under resten av veckan väntas en hel del av båda. Bland annat Federal Reserves Beige Book på onsdagen och USA:s industriproduktion i september på torsdagen, samt rapporter från bland annat JP Morgan (tisdag), Netflix (onsdag) och Google (torsdag), står på agendan.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Den genomsnittliga utvecklingen efter lika kraftiga nedgångar har varit uppgångar med i snitt 1,5 procent den kommande veckan men det ska noteras att säljtrycket än så länge är massivt”. Efter det inledande negativa gapet på 0,8 procent sög köparna vid två tillfällen den första timmen upp säljtrycket kring 1290 och en timme innan lunch hade gapet täppts till. Efter lunch togs gapet ut men i samband med USA-öppningen tog säljarna åter över och lyckades för tredje dagen i rad få till en stängning i den nedre tredjedelen av kursstapeln.

Måndagens stängning skedde 2,1 standardavvikelser under 20-dagars medelvärde och det har inträffat 64 gånger de senaste 12 åren. Vid dessa tillfällen har kursen stått högre i 63 procent av fallen men den genomsnittliga kursutvecklingen är endast ett marginellt plus vilket naturligtivs beror på ett antal tillfällen då nedgångarna varit kraftfulla.

Volymen igår var visserligen lägre än i fredags men trots det 19 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 134 aktier igår medan 380 stängde ner. 27 procent av aktierna på OMXS30 steg.

Högst omsatta aktier blev igår HM B där aktier för 1024 miljoner kronor omsattes. Nordea kom på andra plats där aktier för 636 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 626 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som backade med knappt 8 punkter hade igår HM B som ensamt pressade indexet 2,9 punkter.

Den enda sektor som stängde på plus igår var basråvaror. Sämst gick oljebolagen och konsumenttjänsteföretagen.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Boliden (+2,4%) följt av AstraZeneca (+0,9%) och SSAB A (+0,9%). Sämst gick Tele2 B (-2,3%) och Lundin Petroleum (-2,1%) följt av HM B (-1,7%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Creades (kl 8.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– JP Morgan (kl 13.00), Johnson&Johnson (kl 13.45), Citigroup (kl 14.00), Wells Fargo (kl 14.00), Gazprom, Intel (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Scandidos (ändrat datum från 23/9 )

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Interfox Resources: första dag efter sammanläggning av aktier 1:100

EXKLUSIVE UTDELNING
– Kværner (0:64 nok, halvårsvis )

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning september kl 1.01
– Mäklarstatistik : bostadspriser september kl 8.00
– Frankrike: KPI september kl 8.45
– Spanien: KPI (def) september kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser september kl 9.00
– SCB: KPI september kl 9.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
* Storbritannien: KPI september kl 10.30
* Storbritannien: PPI september kl 10.30
– Storbritannien: ONS huspriser augusti kl 10.30
* EMU: industriproduktion augusti kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index oktober kl 11.00
– USA: NFIB småföretagsindex september kl 13.30

POLITIK
– EU: ekofinmöte kl 9.00

CENTRALBANKER
– RB: Stefan Ingves talar: ”Penningpolitik i ett osäkert ekonomisk-politiskt landskap” (publiceras) kl 12.00

MAKRO ÖVRIGT
– Unionen: konjunkturprognos kl 8.30
– IEA: månadsrapport kl 10.00

USA: Igår skrev jag: ”De senaste 12 åren har kursen fallit lika mycket på tre veckor vid 43 tillfällen och vid 22 av dessa har kursen stått högre en vecka senare och vid 21 lägre. Vi måste förflytta oss tillbaks till maj 2012 för att hitta tre veckor med en lika kraftfull nedgång”. Måndagen inleddes med svaga uppgångar från kraftigt kortsiktigt översålda nivåer. Redan efter några minuter nåddes 1912 där säljarna tog över och denna nivå skulle sedan bli psykologisk några timmar senare då vi fick en dubbeltopp i de kortare intradagsupplösningarna. Indexet rullade så smått över och nedgångstakten tog fart ordentligt de sista timmarna av måndagshandeln. Stängningen vid 1874,9 skedde långt ner i den långa röda dagsstapeln och motsvarade en nedgång med hela 1,6 procent.

Av de senaste fem börsdagarna har fyra varit långa röda kursstaplar men stängningar i botten under hög volym. Det är en tydlig sentimentsförändring men samtidigt är indexet extremt kortsiktigt översålt. De senaste 12 åren har inte indexet fallit lika mycket på tre dagar mer än 22 gånger och vid 13 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Hur har det då sett ut en månad efter liknande impulser? Ja, då är den genomsnittliga avkastningen negativ. PA-mässigt är det inte heller någon påtaglig drift uppåt den närmaste veckan då hälften av fallen lett till upp- och hälften till nedgångar på en veckas sikt. Min ”rytmindikator” säger ungefär samma sak, nämligen att vid de 44 tillfällen nivån sett ut som idag har 24 tillfällen lett till högre kurs om en vecka men bara med i snitt 0,3 procent vilket inte är mycket att hurra för.

Volymen igår var visserligen lägre än i fredags men trots det hela 42 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på plus igår var defensiva telekom men det vara med minsta möjliga marginal, men det är ändå värt att notera när resten av sektorerna gick så pass svagt. Sämst gick hälsovård och energi. Finans klarade sig hyfsat och det kan kanske vara ett tecken på att vi kan se fram emot en kortare uppstuds. Glaset är dock halvtomt enligt mig, tills motsatsen bevisas.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte ner med 0,9 procent för att stänga vid $99,8. Google fortsatte det branta nedstället med en ytterligare nedgång med 2,1 procent och en stängning vid $533,2. Twitter fortsatte den branta resan nedåt med ytterligare 3,8 procent och noterade en stängning vid $48,5 medan den sociala kollegan Facebook steg med marginella 0,1 procent för att stänga vid $72,9.

Asien: De asiatiska börserna inledde uppåt idag på morgonen men för två timmar sedan avtog åter köpintresset och det är nu blandad utveckling. Det är mestadels måttliga uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen

Nikkei: -2,4%
Kospi: +0,1%
Shanghai: -0,6%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: +0,9%
Bombay: -0,3%
All Ordinaries: +1,0%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar