Osäker öppning kring kritiska stödnivåer

Precis som i övriga Europa var det breda nedgångar i Sverige, som tillhörde förlorarna. I tidningarna kan vi läsa att orsakerna är bland annat den analkande deadlinen för den grekiska skuldnedsrivningen och de sänkta kinesiska BNP-målen. På torsdag får vi besked hur många privata investerare som väljer att skriva ner sina grekiska fordringar med hälften. I statistikskörden kan vi konstatera att servicesektorn i USA steg i februari. Återigen kan vi konstatera att nyheter och statistik inte har någon större betydelse, det är den psykologiska barometern som avgör hur man värderar risk.

Att vi människor påverkas betydligt mer av negativa känslor än positiva fick vi ett tydligt bevis på igår. Efter en svag inledning tog säljarna över allt mer under tisdagen, för varj stödnivå som punkterades. Öppningen skedde på dagshögsta och stängningen nära dagslägsta på 1057,6 vilket motsvarade en nedgång med 3,6 procent. Vi får förflytta oss till den 18 augusti för att hitta en dag med större nedgång (utan att ta hänsyn till gap då var nedgången den 1 november större med 4,5 procent).

I år är det än så länge endast en vecka som stängt på minus. Av de senaste 11 veckorna har alltså 10 stängt på plus. Förra veckan noterade en uppgång på 0,5 procent och uppgången under februari blev 6,3 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1150 och faller med 2,8 punkter per månad. Hittills i år har OMXS30 stigit med 7,1 procent, det går fort i nedförsbackarna. Igår steg endast 2 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 17,5 miljarder kronor vilket var 42 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev Volvo B (-5,0%), HM B (-2,6%) och Eric B (-4,1%).

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst utveckling var det bland råvaru- och verkstadsbolagen som föll med 4,4 respektive 4,1 procent.

De amerikanska börserna föll i spåren på de europeiska och kinesiska nedgångarna igår. Nedgångarna var inte alls lika kraftiga som i Europa och på slutet av dagen kom köparna så smått tillbaks. Det blir spännande att se om 1336-nivån på S&P 500 håller, eller om golvet i den stigande kilen kommer att utmanas.

OMXS30 brakade igenom ett stort antal stödnivåer igår och noteras nu kring 1058 som utgjorde golvet vid januari månads konsolidering. Vid 1050 hittar vi 50-dagars medelvärde och det blir nu intressant att se om köparna har det självförtroende som krävs för att ta sig tillbaks efter gårdagens käftsmäll. Det är inte så konstigt att smällen blir så kraftig som den blev igår. Jag har under mer än en månad sagt att placerarkollektivet håller garden för lågt (VIX och Optimistindexet) och då tar smällarna hårdare. Än så länge ser dock förutsättningarna bra ut för att köparna ska kunna ta sig tillbaks men frågan är hur länge de vågar hålla sig kvar när motståndsnivåerna närmar sig.

Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: BRC butiksprisindex februari kl 1.01
– Estland: KPI februari kl 7.00
– Swedbank: Boindex 4 kv kl 9.00
– Tyskland: industriorder januari kl 12.00
* USA: ADP-data, privat sysselsättning februari kl 14.15
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 4 kv kl 14.30
– Belgien: BNP (def) 4 kv kl 15.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
* Nya Zeeland: räntebesked kl 21.00
– Polen: räntebesked
– (viktigaste siffran kommer på fredag, sysselsättning för februari)

Även i USA var det precis som i Europa breda nedgångar under tisdagen. I tidningarna kan vi läsa att orsakerna är bland annat den analkande deadlinen för den grekiska skuldnedsrivningen och de sänkta kinesiska BNP-målen. På torsdag får vi besked hur många privata investerare som väljer att skriva ner sina grekiska fordringar med hälften. I statistikskörden kan vi konstatera att servicesektorn i USA steg i februari.

S&P 500 indexet föll inledningsvis brant igår. Nedgången fortsatte men relativt svagt fram till någon timme innan stängning då siffrorna hyfsades något. Stängningskursen 1343,4 motsvarade en nedgång med 1,5 procent. Nyse Comp föll med över 2 procent. Dow Jones föll med 203 punkter till 12758.

Föregående vecka innebar en måttlig uppgång på S&P 500 med ytterligare 0,3 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 6,8 procent, det går snabbt utför. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på 11,7 procent. Av de 500 aktierna på S&P 500 indexet steg endast 24 och 466 backade, vilket var den sämsta siffran sedan den 3 november. Totalt omsattes 2,9 miljarder aktier vilket var 3 procent lägre än snittet.

Det är mestadels nedgångar i Asien nu på morgonen, även om nedgångstakten avtagit. I Australien faller All Ordinaries med 1,4 procent. Hong Kong-börsen faller med 0,9 procent medan nedgången i Japan och Nikkei noteras kring 0,6 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar