Optimismen sprirar och nytt spännande månadsskifte

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De amerikanska börserna handlades i ett tätt spann kring nollstrecket i låga volymer under fredagens handel, och stängde därikring med en viss dragning nedåt. I centrum stod kommentarer från Fed-ordföranden Janet Yellens och ECB-chefen Mario Draghi vid centralbankskonferensen i Jackson Hole, såväl som rapporter från konflikten i Ukraina.

Dow Jones Industrial Average sjönk 0,2 procent till indexnivån 17.013, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 4.539. S&P 500 tappade samtidigt 0,2 procent till 1.988, efter att indexet stängt torsdagens handel på den högsta nivå som uppmätts, med stöd av starka makrodata över arbets- och
bostadsmarknaden och tillverkningsindustrin.

Omsättningen var relativt låga 480 miljoner aktier på New York-börsen och 1,3 miljarder på Nasdaq.

Janet Yellen betonade i sitt anförande i Jackson Hole att den amerikanska ekonomin gjort framsteg i återhämtningen, men att ett ”betydande” underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden fortfarande råder. När det gäller styrräntorna sade centralbankschefen att man inte har något ”mekaniskt svar” på frågan när det är dags för en höjning, och att det måste vara säkert att ekonomin är på fast mark innan någon sådan kan komma på fråga.

Mario Draghi betonade å sin sida, i ett separat anförande några timmar senare, att ECB står redo att stimulera ekonomin ytterligare, samtidigt som han vädjade
till regeringarna i eurozonen att göra sitt för att bidra till återhämtningen.

På makronivå riktades också fokus mot konflikten i Ukraina. De amerikanska indexen tog ett litet kliv nedåt efter att Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen sagt att man noterat stora överföringar av avancerade vapen till de ryska separatisterna och en ”alarmerande uppbyggnad” av ryska trupper nära gränsen.

”Yellen sade ingenting som rörde marknaderna på något dramatiskt sätt, så nyheterna från Ukraina tog lite mer av rubrikerna”, sade Joe Bell vid Schaeffer
Investment, till Bloomberg och trodde vidare att många varit benägna att ta hem vinst inför helgen efter en vecka av börsuppgångar.

Bland bolagsnyheterna framkom att klädkedjan Gaps resultat blev 0:70 dollar per aktie för det andra kvartalet, vilket var strax över såväl bolagets egna
preliminära siffra som konsensusförväntningen bland analytiker. Aktien handlades upp 5,2 procent.

En annan detaljhandelsaktie som gick starkt var Ross. I fredagens rapport var resultatet högre än marknaden räknat med, samtidigt som bolaget höjde sin prognos för helåret. Aktien steg 7,4 procent.

Apple drog också till sig en del uppmärksamhet på fredagen, efter att Reuters med hänvisning till anonyma källor rapporterat om att företagets leverantör har
problem med att få fram tillräckligt med skärmar inför lanseringen av Iphone 6 nästa månad. Aktien rörde sig dock upp 0,7 procent.

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Av de 111 gånger, sedan 1997, som vi haft ett utseende som liknar det vi har nu har kursen stått högre i ungefär hälften av fallen en vecka senare men i de positiva marknadsfaserna är den genomsnittliga kursutvecklingen negativ. Min slutsats är att tajmingen för att ta entré för uppgång i nuvarande cykel inte motsvarar risken för nedgång på en veckas sikt”. Den gångna veckan blev en uppgång med 2,2 procent vilket innebär att augusti månads initiala nedgång nu eliminerats och att årets uppgång nu uppgår till 3,7 procent. Även om fredagens kursstapel stängde lägre än i torsdags är det korta sentimentet fortfarande positivt.

Volymen i fredags var 25 procent lägre än i torsdags och 21 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna

Totalt steg 215 aktier i fredags medan 271 backade och bland OMXS30-aktierna var det endast 32 procent som steg. Färre aktier i uppgångsfaser kan vara ett tecken på att isen börjar bli tunnare.

Högst omsatta aktier i fredags blev Nordea där aktier för 528 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 407 miljoner kronor omsattes. HM B kom på tredje plats med totalt 399 miljoner kronors omsättning. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som backade med 2,3 punkter hade Nokia som ensamt pressade OMXS30 med 0,7 punkter.

Bästa sektorer under fredagen blev Telecom och hälsovård (jag tar som bekant inte någon hänsyn till kraftbolagen). Sämsta sektorer blev basråvaror och konsumentprodukter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Tele2 B (+1,8%) följt av Getinge B (+1,2%) följt av Kinnevik B (+1,0%). Sämst gick Nokia (-1,2%) och ABB (-1,0%) följt av Electrolux B (-0,8%).

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
FIRST NORTH
– Catella (kl 7.00), Aqeri, Dannemora Mineral , Genovis, Ginger Oil
AKTIETORGET
– BCS, Biotech-IGG, Conpharm, Medirox, Oden Control, Parans Solar Lightning, Xtranet
ÖVRIGA NORDEN
– Songa Offshore (ca kl 8.00)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Catella: bolagspresentation hos Remium kl 8.00
– Amasten Holding: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Thenberg & Kinde Fondkommission: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 8/9)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Klick Data (0:50 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Londonbörsen har stängt (Summer Bank Holiday)

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: IFO-index augusti kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: tjänste-PMI (prel) augusti kl 15.45
* USA: försäljning nya hem kl 16.00
USA i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”De senaste tio åren har kursen stått lägre i lite mer än hälften av fallen efter en lika kraftfull uppgång som den senaste veckan. Än så länge ser riskaptiten god ut och man kan ju fråga sig vad det finns för alternativa placeringar till börsen?”. Den gångna veckan innebar att indexet steg med ytterligare 1,9 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskriftet nu skrivs till 7,8 procent. Den gångna veckan präglades av optimism och i torsdags bjöds vi på ett nytt ATH kring 1995. Veckan avslutades med en något mer dämpad underton med en nedgång till 1988,3 vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

Både i månads- och veckografen stängde kursstaplarna med positiva förtecken.

Nio av de elva senaste dagarna har stängt på plus och det avspeglar sig i kortsiktigt överköpta nivåer och konfidenta placerare.

Volymen i fredags var något lägre än i torsdags och 16 procent lägre än det dagliga snittet.

Sämsta sektorer i fredags blev basråvaror och energi. Bäst, om det är relevant att prata om det men någon hundradels procents uppgång gick cykliska produkter och hälsovård.

Två en av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte upp med 0,7 procent för att stänga vid $101,3 vilket var den högsta stängningen någonsin. Google fortsatte ner och föll med marginella 0,1 procent för att stänga vid $582,6. Twitters klättrade med hela 1,9 procent för att till slut stänga vid $46,0 och den sociala kollegan Facebook plaskade kring nollstrecket för till slut stänga oförändrat vid $74,6.

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen där man för tillfället ser en viss dragning uppåt.
Nikkei: +0,4%
Kospi: +0,1%
Shanghai: -0,5%
Hang Seng: -0,3%
Taiwan: +0,1%
Bombay: -0,2
All Ordinaries: -0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar