Onsdag 1:a juli – oro i lägret – invänta statistiken!

Det är två saker som står i fokus i debatten, dels att det är mycket pengar som står vid sidan av börsen, dels att vi sett botten och skall upp. Om något av dessa påståenden är rätt har jag ingen aning om.

Vi ponerar att det står mycket pengar vid sidan av börsen som inte investeras, varför vågar man inte stoppa in pengarna och vara med på den uppgång som ju kommer nu enligt de flesta ”förståsigpåare”? Nej för att börsen är dyr! Det rullande p/e-talet ligger på över 16 i genomsnitt för den svenska börsen som gått upp mer än de flesta andra börser. Trots att börsen legat och skvalpat i en konsolideringskanal den senaste tiden har OMXS30 avancerat 21,9 procent bara de senaste tre månaderna och fått förväntningarna på bolagens kommande rapporter att bra i höjden. Det är mycket möjligt att vi får se en uppgång från dagens nivåer, men att det skulle bli något rally typ det som var i april tror inte jag.
Personligen tror jag det är lönsammare att investera i råvaror. Gör vi en jämförelse (enbart procentuellt) mellan guldpriset, oljepriset och OMXS30 sedan januari 2007 ser vi att guldet haft den lugnaste utvecklingen, oljan och OMXS30 har haft ungefär lika stora rörelser. Guldet ligger ungefär på samma nivå som 2008 och är på väg uppåt med liten volatilitet. Guldpriset har dessutom formerat en rätvinklig triangel med botten uppåt vilket ser positivt ut för den närmaste tiden. OMXS30 och oljepriset låg vid samma typ av jämförelse på samma nivå i början av 2008 och gör så även idag, med den skillnaden att oljepriset ligger fortsatt i en stigande trend, vilket inte OMXS30 gör. Min bedömning är att det är betydligt säkrare på något halvårs sikt att satsa på guld än på börsen.

Att spekulera i om vi sett botten och om indikatorerna pekar uppåt är lite som att spå i kaffesump. Hur ekonomin ser ut efter alla stöd, bidrag och fusioner tror jag inte någon egentligen vet. Det ligger självklart i regeringarnas intresse att få konsumenter och företag att tro på framtiden. Stannar konsumtionståget falerar hela det ekonomiska systemet. Det skall bli intressant att se den närmaste tiden hur väl bolagen kommer att leva upp till de höga förväntningar som dagens höga rullande p/e-tal trots allt innebär. Jag tycker det är lika dumt att leta efter en botten som att försöka fånga en fritt fallande kniv, det är bara tur om man lyckas få tag på skaftet eller hitta botten.

Gårdagen bekräftar tydligt den osäkerhet som finns på marknaden. Efter måndagens kraftiga uppgång och avancemang uppåt i den stigande korta trendkanalen, stötte OMXS30 mot taket i kanalen och ramlade igår åter ned och touchade golvet i samma kanal. För att vi skall få ett utbrott krävs att indexet tar sig förbi motståndsnivån runt 815 med tilltagande volymer. Bryts golvet i kanalen kan vi åter vara på väg nedåt i den medellånga kanalen och på nytt testa 750-nivån. Igår var det åter oro för den amerikanska konfidensfaktorn som präglades börsen. De amerikanska hushållen har åter börjat vackla i tron på framtiden, detta fick världens börser att trilla rejält, men senare på kvällen hämtade sig USA och stängde på måttliga nedgångar, se nedan.

OMXS30 stängde på minus 1,1 procent och noteringen 795,8. Omsättningen var högre än i måndags och stannade på 12 miljarder kronor.

omxs30real090630

 

Verkstad som var vinnare i måndags blev förlorare igår, där SKF backade 3,8 procent till 95 kronor. Bolaget meddelade att det kommer att krävas mycket pengar (700 miljoner kronor) för att påskynda kostnadsbesparingarna. Jag tror att detta bara är början, vi kommer att få se fler bolag som har problem att leva upp till förväntningarna när rapporterna börjar strömma in de närmaste veckorna.

H&M som gått starkt både före och efter sin starka rapport i förra veckan backade 1,5 procent, naturligtvis på grund av börsklimatet, men även vinsthemtagningar och en sänkta rekommendationer bidrog till nedgången.

Det var blandad utveckling inom banksektorn. SEB A avancerade hela 3,4 procent, men Swedbank backade 1,5 procent.

Sämsta bransch igår blev verkstad och cykliska aktier, tätt följt av råvaror. Bästa bransch blev energi och bank.

sektorer20

 

Idag gäller det att hålla tungan rätt i mun, det formligen haglar in viktig statistik idag. Håll noga koll på hur många som förlorat sina jobb i USA den gångna veckan, det har ju varit ”inte fullt så dåliga siffror ett tag”, men om det stiger mer än de 400.000 som är förväntat kan de bli oro i lägret igen. Det är spännande att se vad statistiken avseende bilförsäljningen visar. Helt klart är att det finns gott om orosmoment kvar och ingen kan klaga på att det inte är spännande att vara daytrader. Att krisen skulle vara över tror jag inte de som säger tror på själva, men det kan vara strategiskt att tro det…

Håll koll på följande idag:
– 09.00 Fordon: Nybilsregistreringar
– 08.00 Tyskland: Detaljhandel maj
– 08.30 Swedbank: Inköpschefsindex juni
– 09.30 SCB: Fordonsregistreringar juni
– 10.00 EMU: Inköpschefsindex industrin, juni
– 10.30 Storbritannien: Inköpschefsindex juni
* 13.30 USA: Challangers varselstatistik juni
* 14.15 USA: Privat sysselsättning juni
* 16.00 USA: Inköpschefsindex juni
* 16.00 USA: Bygginvesteringar maj
* 16.00 USA: Kontrakterade husköp maj
* 16.30 USA: Oljelager veckostatistik

Börserna i USA backade inledningsvis ordentligt, efter det vikande konsumentförtroendet. När börserna stängde hade S&P 500 backat med0,9 procent, DJIA var ner 1,0 procent och Nasdaq noterades endast 0,5 procent lägre, tack vare en stark slutspurt.  I bilden nedan ser vi S&P 500-terminen sedan stängningarna igår.

esu93

 

I diagrammet nedan ser vi utvecklingen på Standard & Poor 500 den senaste tiden:

in-x090630

Oljepriset reagerade negativt på det fallande konsumentförtroendet och dessa aktier agerade sänken på börsen. Bankerna tillhörde oxå förlorarna.

Idag på morgonen är det mest uppåt på Asiens börser. Japanska Nikkei ligger när detta skrivs på nästa 2 procent plus, vilket innebär att andra kvartalet hittills har lyft med 23 procent, vilket är den största uppgången ett enskilt kvartal sedan juli-september 1995.

Shanghai går emot strömmen och faller med måttliga 0,3 procent, men ligger ändå på plus 25 procent under Q2. Hongkong ligger nu på 0,8 procent plus och har gått allra bäst av de asiatiska börserna med en uppgång under Q2 på hela 38 procent.

Vi ser på de ledande indikatorerna nu på morgonen att råoljan hämtat sig något från gårdagens fall under 70 dollar per fat. De amerikanska terminerna ligger högre både mot den svenska stängningen och den amerikanska. Dollarn tappar mot Euron för första gången på några dagar. Guldet stiger oxå i kölvattnet av de stigande asiatiska börserna.

indikatorer27

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar