OMXS30 närmar sig utbrottsnivån 1055 – rekylen färdig?

Stockholmsbörsen igår: Stockholmsbörsen ledde uppgångarna under torsdagen med cykliska bolag såsom Electrolux och Husqvarna i topp. Trots att amerikansk statistik kom in sämre än väntat och inget nytt hänt i Spanien lyckades fyndköpare få upp kurserna. Fed indikerade däremot åter för vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på, att det finns chans för ytterligare lättnadsåtgärder. Svenska banker gick betydligt bättre än sina sydeuropeiska kollegor.

Efter en skvalpig inledning togs 1038 och därefter 1042 ut vilket stärkte riskaptiten. Stängningen på dagshögsta vid 1049,9 motsvarade en uppgång på hela 2,2 procent. Omsättningen uppgick till 13,9 miljarder kronor vilket var 7 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Påskveckan blev den tredje veckan i rad som stängde på minus (-3,5%). Nedgången var den kraftigaste sedan slutet av november (-5,5%). Innevarande vecka har nu vänt upp och noteras på plus 1,3 procent. Årets uppgång är nu uppe på 6,3 procent. Igår steg 92 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. OMXS30 har med de senaste dagarnas nedgång varit nere och punkterat årsmedelvärdet men tog igår åter igen nivån.

Även om april månad historiskt är den bästa månaden under Q3 ska vi vara beredda på att den stigande trenden börjar närma sig sin fjärde födelsedag och historiskt vet vi att just fyra år en viktig tid att hålla koll på. Det är goda förutsättningar att den nuvarande trenden blir något kortare än föregående upptrend på nästan fem år (betydligt mer än snittet för de senaste 100 åren).

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Sandvik (+3,6%), Volvo B (+3,2%) och AtlasCopco A (+4,0%).

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick cykliska aktier, verkstad och råvaror som steg 3,2, 2,9 respektive 2,7 procent.

Bolagsnyheter i punktform:
– Axfood: SEB höjer till behåll
– Clas Ohlson: Försäljningen ökade 8 procent i mars
– Sandvik: UBS höjer riktkursen
– AstraZeneca: VD-rollen oförändrad enligt Brennan
– Hexagon: BOA/ML höjer riktkursen

Övriga nyheter i punktform:
– Strejken inom handel har blåsts av.
– Jobb, välfärd och konkurrenskraft står i fokus inför Alliansens höstbudget.
– Uppskjutningen av Nordkoreas långdistansraket uppges ha kraschat direkt efter starten.
– Många är upprörda av bankernas påslag på bolånen.
– Trots rekommendationer från Bankföreningen är det dåligt med amorteringsviljan hos svenska hushåll.

Efter de positiva omslagsformationerna närmar OMXS30 utbrottsnivån vid 1055-1058. Det ska bli intressant att se om nivån återtas eller om säljarna åter tar kommandot. Det ligger en hel del stoppar ovanför nivån och det kommer säkert att utlösa en köpvåg om nivån tas ut. Samtidigt utmanas taket i den kortare fallande trendkanalen och gummisnodden börjar bli hårt spänd på ovansidan. Inför dagen pekar det på en positiv inledning men det kommer mycket statistik i eftermiddag som kan vara värd att vänta på om det visar sig att det blir en ”tråkig” förmiddag.

Tider som är intressanta idag:
– Japan: Penningpolitisk mötesprotokoll kl 01.50
– Kina: Industriproduktionen (årsvis)
– Kina: Kinesiska detaljhandelssiffror (årsvis) kl 04.00    
* Kina: Bruttonationalprodukten (årsvis) kl 04.00
– Kina: Bygginvesteringar (årsvis) kl 04.00
– Singapore: Detaljhandelssiffror (årsvis) kl 07.00    1.7%    
– Finlands konsumentprisindex (KPI) (årsvis) kl 08.00
– Tyskland: Konsumentprisindex (Månadsvis) kl 08.00
– SPanien: Konsumentprisindexet (Månadsvis)kl 09.00
– Italien: Industriproduktionen (Månadsvis) kl 10.00
– Storbritannien: Producent prisindexets output (Månadsvis) kl 10.30
– Storbritannien: Producent prisindexets input (Månadsvis) kl 10.30
– Italien: Konsumentprisindex (Månadsvis) kl 11.00
* USA: Konsumentprisindexet(KPI) (Månadsvis) kl 14.30    
* USA: Konsumentprisindexet (Månadsvis) kl 14.30       
– USA:  Michigans Inflationsförväntningarkl 14.30     
– USA: Sentiment index hos konsumenterna i Michigan kl 15.55
– USA: ECRI Vecka uppräknat (Veckovis) kl 16.30   
* USA: Federal Reserves ordförande Bernanke håller tal kl 19.00

USA igår: Återigen driver uttalanden från Fed om eventuella stimulansåtgärder och bibehållen ”nollräntepolitik” upp världens börser. Den dåliga jobbstatistiken kom helt i skymundan och trots att den ekonomiska tillväxten är långsam tilltog riskaptiten. Google släppte sin rapport strax efter stängning och vinsten per aktie var högre än väntat. Intäkterna låg i linje med förväntningarna.

Rapportsäsongen har startat bättre än väntat. Både Alcoa och Google har överträffat förväntningarna när det gäller vinsten.

S&P 500-Indexet öppnade upp och steg i stort sett oavbrutet under hela torsdagen vilket åtminstone tillfälligt har brutit den fallande trenden. Stängningen på 1387,6 motsvarade en uppgång på hela 1,4 procent. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 18 procent lägre än det dagliga snittet. 357 aktier steg och 132 stängde på minus.

Bäst av de ledande börsindexen gick NYSE Comp som steg 1,6 procent. Nasdaq 100 och DJIA pressade sig upp till en nya veckohögstanivåer.

S&P 500 har hittills i år stigit med 10,3 procent, DJIA med 6,3 procent och Nasdaq Composite med 17,3 procent.

Asien idag på morgonen: Det är breda uppgångar i Asien nu på morgonen. Hong Kong, Sydkorea, Taiwan och Japan agerar draglok i regionen med uppgångar på över 1 procent. Vi ska dock komma ihåg att det är ett lagg mot både de amerikanska och europeiska börserna efter gårdagens rallyliknande uppgångar.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar