Ny lägre topp under onsdagen försvagar sentimentet ytterligare

Det spända gummibandet och noteringen kring årslägsta fick som väntat marknaden att tolka nyheter positivt under tisdagen. Trots att varninglamporna på min börshimmel är illröda och blinkar allt kraftigare när politiker dag efter dag manar till lugn och att situationen är ”bättre än förväntat”. Marknaden sätter inte ett högt pris på räntepapper för skojs skull, det beror på osäkerhet och det är inget som är säkert även om Berlusconi, Merkel och Sarkosy (som alla tre har mest att förlora på ett minskat förtroende) upprepar som ett mantra att allt är i sin ordning. Stockholmsbörsen inledde tisdagen med förnyad osäkerhet och fallande kurser men under eftermiddagen tog man husse (USA) i handen och tolkade detaljhandelsstatistiken och de franska uttalandena positivt. Stängningen 878,4 motsvarade en uppgång på 1,8 procent. De varannandagsrörelser vi nur ser är typiska strax innan ett utbrott. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg 45, 16 föll och 4 stängde på samma nivå som i måndags. Banker följde med de amerikanska kollegorna vilket även verkstad och råvarubolagen gjorde. Omsättningen var högre än i måndags och 3 procent högre än snittet för de senaste 3 månaderna och 18 procent högre än de senaste 3 veckornas snitt. DN, VA

Högst omsatt under tisdagen var Sandvik som steg 4,6 procent till 82,35 kronor. Bolaget meddelade igår morse att ett omfattande förbättringsprogram ska genomföras för enheten Sandvik Materials Technology (SMT). Idag håller Sandvik hov (kapitalmarknadsdag) och gör vad de kan för att ”snacka upp bolaget”.

Bästa sektorer under tisdagen blev finans och IT som steg 2,6 respektive 1,9 procent. Sämst gick det för energi och detaljhandeln som var de enda sektorer som stängde ner med 0,5 respektive 0,2 procent.

VIX (fear index) stängde igår på 36,9 vilket motsvarade en nedgång med 4,4 procent. Som jag skrev igår morse var det troligt att även halvkassa nyheter och länders försök att ”snacka upp marknaderna” skulle tolkas positivt, eftersom VIX var vid en viktig motståndsnivå och de flesta index noterades med spänningar kring stödnivåver. Inte föga förvånande blev så fallet, men nedgången hos VIX är inte (än så länge) övertygande! Nivån kring 40 brukar kallas för ”kraschnivån” men så länge inte toppen vid 48 tas ut är det stor chans för en  vändning nedåt och en motsvarande kraftig uppstuds hos S&P 500. Så länge stödet vid 31,5 och motståndet vid 48 håller skall vi vara beredda på att slungas mellan hopp och förtvivlan, vilket bara är ett sätt att ”göra sig av med de som inte skall vara med på festen”. Det är allt fler som försöker chansa på utbrott i endera riktningen, för varje misslyckat försök blir dessa lycksökare alltmer skotträdda och när vändningen kommer blir det betydligt enklare för de som är kvar i matchen. Det är alltså fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast! VA

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,70 mot kronan vilket kan jämföras 6,68 igår morse och så länge inte stödnivån vid 6,60 punkteras fortsätter vi navigera för en dollarförstärkning mot kronan oavsett vad vi läste hos en mängd analytiker igår. Jag har under en längre tid påpekat att den utdragna konsolidering i valutaparet USD/EUR kommer att leda till ett kraftigt utbrott, i fredags kom det. När dollarn passerade 0,71 föll euron kraftigt. Igår morsen noterades USD/EUR i 0,731 och idag på morgonen har dollarn stärkts marginellt till 7,333.

Råoljepriset (Brent) har fallit tillbaks marginellt. Igår morse kostade ett fatt Brent råolja 112,8 dollar och idag på morgonen har priset fallit till 111,2 dollar per fat (med stigande dollar).

Guldpriset visar dock fortfarande tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Flykten till den ”säkrare valutan guld” är tydlig. Igår morse kostade ett uns guld 1830 dollar och idag på morgonen noteras ett uns i 1836 dollar (stigande dollar).  

Silverpriset noteras alltmer i ett lågvollaläge. Igår morse kostade ett uns silver 40,8 dollar och idag på morgonen har priset stigit marginellt till 40,9 dollar per uns (stigande dollar). 

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg under tisdagen med 4 punkter till 1,99 procent. I måndags noterades tioåringen kring 1,95. AFV

Även om uppgången igår på Stockholmsbörsen ser kraftfull ut vid en första anblick, är risken betydligt större för tilltagande nedgångar och varannandagsmönstret skall istället ses som ett varningstecken. Så länge inte någon av de tidigare topparna tas ut skall uppgångarna ses som en paus i nedgången och bättre tillfällen att gå kort. Min gissning inför dagen är att vi får en nedgång mot den tidigare kraschbotten 860-850.

Motstånd: 891 / 903 / 926 / 934 / 965-970
Stöd: 860 / 851 / 841 / 810 / 779

Handelbanksfärens överkucku som naturligvis känner av pressen mot banken är kritisk mot Anders Borg för att han som en av få finansministrar är ärlig nog att tala klartext om den escallerande finanskrisen. ”Han späder på pessimismen över ekonomin”. Struntprat det är bättre att försöka bota sjukdomen än att stilla febern med magnesyl. Det svider naturligtvis men för att undvika svåröverskådliga framtida problem är det bättre att allt skit kommer upp till ytan och att alla banker och länder får klara sig själva. De sydeuropeiska länderna är som småbarn – gör det inte ont att bränna sig gör de samma misstag om och om igen, så länge det går att tigga sig till mer pengar. SVD

Heja Finland! Än så länge har de inte vikt ner sig för Angela Merkels krav att de skall strunta i säkerheter för att lån till länder som snart går i konkurs. För över det till vilken annan verksamhet som helst och ställer frågan varför stoppa pengar i ett stort svart hål utan någon säkerhet?!!?! VA

Allt fler inser att en grekisk konkurs är oundviklig. Med en statsskuld som ligger på 160 procent av BNP är en marginell momshöjning och lite fastighetsskatt bara fjanterier och ett spel för galleriet. Räntan på ettåriga obligationslån noteras kring 135 procent, samtidigt som Angela Merkel vill övertyga Finland att låna ut mer pengar till grekerna utan säkerhet?!?!? Hon är bara ute efter att rädda hem så mycket pengar det går till Tyskland för hon ser naturligtvis var det barkar. DN

Idag rapporterar Wesc klockan 08:45.

Sandvik håller kapitalmarknadsdag och även om de försöker prata upp kursen bör man placera aktien på avbytarbänken, åtminstone idag. När informationen ”sjunkt” in kan det bära av nedåt igen.

Elekta-aktien handlas fom idag exklusive utdelningen på 4 kronor.

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: industriproduktion (def) juli kl 6.30
– Finland: KPI augusti kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser augusti kl 8.00
– Storbritannien: arbetslöshet augusti kl 10.30
– EMU: industriproduktion juli kl 11.00
– USA: PPI augusti kl 14.30
– USA: detaljhandel augusti kl 14.30
– USA: lager osålda varor juli kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00

De amerikanska börserna stängde högre på tisdagen och bäst gick småbolag och Nasdaq. Positiva uttalanden från Frankrike att bankerna har bra likviditet stärkte banksektorn i New York. Är det något man skall ta med en nypa salt är det när positiva uttalanden avlöser varandra. Stängningen vid 1172,87 på S&P 500-indexet motsvarade en uppgång på 0,9 procent. Totalt omsattes 3,2 miljarder aktier vilket var fler än i måndags och 1,7 procent fler än snittet. DN, DN

Konfidensindex för de amerikanska småföretagen backade till 88,1 i augusti jämfört med juli månad, vilket låg i linje med förväntningarna.

Amerikanska importpriser förväntades ha sänkts med 0,8 procent men sjönk endast 0,4 procent i augusti jämfört med juli.

Försäljningen i amerikanska affärskedjor i USA steg  3,3 procent under vecka 36, jämfört med motsvarande vecka året innan.

Den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 4,5 procent vecka 36, som avslutades den 10 september, jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Ibland ställer jag mig frågan om det bara är hos mig varningslamporna lyser allt rödare när politiker går ut och lugnar marknaden. ”Det är ingen fara, franska banker mår bättre än vad vi själv trodde…”. ”Italien klarar sig själv vi behöver ingen extern hjälp och så lånar man till allt högre ränta, varför”? Om allt är bra behöver man väl inte påpeka det? När börsen stiger hör man aldrig något om att bankerna är stabilare än vi ”trodde”…

Bäst gick verkstad-, råvaror- och teknologiakter.

S&P 500 inför onsdagen: Gårdagens uppgång skulle passerat åtminstone 50%-nivån av fredagens kursstapel, vilket inte skedde. Så länge inte någon av de tidiagare topparna tas ut (inte ens förra veckans) skall vi fortsatt se uppgångarna som tillfällen att gå kort. Vi skall fortsatt vara beredda på en slagig och skvalpig handel och om 20-dagars medelvärde inte tas ut idag kan vi förvänta oss en ny resa söderut (vilket är min gissning inför dagen).

Motstånd: 1180 / 1188 / 1204-1207 / 1226-1231 / 1248
Stöd: 1161 / 1153-1150 / 1121 / 1131 / 1112 / 1101

Trots uppgången i USA igår är det mestadels nedåt på de asiatiska börserna nu på morgonen. Uttalanden från Kinas premiärminister Wen Jiabao som mattade hoppet om kinesiskt finansiellt stöd till skuldtyngda europeiska ekonomier gav sedan riktning nedåt. Han påpekade att Kina bör se om sitt eget hus och inte investera mer i Europa. De bolag som är hårt exponerade mot Europa föll kraftigt. Canon, med en tredjedel av sina intäkter från Europa, backade 4,1 procent i Tokyo, och Esprit Holding, ett beklädnadsbolag med stora delar av sin försäljning i Europa, var ned 2,5 procent i Hong Kong. Hang Seng (Hong Kong-börsen) noteras nu kring årslägsta. I Japan är det breda nedgångar och gårdagens uppgång är raderad. AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar