Ner mot 1078-1076 i inledningen

Stockholmsbörsen: Makrodata från USA i form av nyanmälda arbetslösa under förra veckan samt kinesisk statistik som inte ”var riktigt så dålig som väntat” fick den svenska börsen att stänga på plus, om än svagt. Den lägre inflationstakten i Kina visar att det är press på priserna vilket ökar chansen för ytterligare ekonomiska stöd.

Efter en positiv gapöppning på 0,4 procent täpptes gapet till och OMX-indexet handlades ner i det negativa territoriet. Under eftermiddagen återhämtade sig indexet och stängningen 1083,7 motsvarade en uppgång med 0,3 procent.

Omsättningen under torsdagenn uppgick inte till mer än 7,8 miljarder kronor vilket var hela 32 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 71 procent av de aktier jag dagligen bevakar stängde på plus igår. Den

låga volymen innebär att vi bör hissa varningsflaggen och inte vaggas in i någon överdriven optimism.

Förra veckan slutade med en uppgång på 2,0 procent vilket innebär att OMXS30 stigit med 9,7 procent hittills i år.

Högst omsatta aktier under torsdagen var Volvo B (+1,3%), HM B (+/- 0%) följt av Nokia (+6,0%) efter rykten om att de har nya smartphones på gång, men vem vill köpa en Nokia Smartphone?!?!

Bästa sektorer under torsdagen blev biltillbehörsföretag följt av verkstad. Sämst gick kontradefensiva telekom och hälsovård.

OMXS30 befinner sig fortfarande högt upp i den stigande trendkanalen och momentumindikatorerna divergerar mot uppgångarna, dessutom med avtagande volym. Sannolikhetsmässigt borde vi vara på väg mot en rekyl då ett helt kluster med viktiga motståndsområden närmar sig. Skulle det visa sig att 1130-1135 tas ut kan vi kanske snart få höra talas om gamla klyschor som superkonjunktur och ”man kan inte använda sig av gamla värderingar, cykelanalysen dödförklaras…”. Om det däremot visar sig att vi får en vändning och 941 punkteras då kommer vi få höra att det är psykologin som styr börser, krav på blankningsförbud och Christer Gardell vill förbjuda börsrobotar. Det är alltid psykologing som bestämmer om det är girigheten eller rädslan som är dominerande. Nu närmar vi oss med andra ord ett spännande vägskäl!

Svenska rapporter idag:
– Active Biotech

Utländska rapporter idag:
– Thyssenkrupp (kl 7.30)

Tider som är intressanta idag:
– Japan: industriproduktion (def) juni kl 6.30
– Estland: BNP (prel) 2 kv kl 7.00
– Tyskland: KPI (def) juli kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion juni kl 8.45
– Danmark: KPI juli kl 9.00
– Italien: KPI (def) juli kl 10.00
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– Norge: KPI juli kl 10.00
– Storbritannien: PPI juli kl 10.30
– USA: importpriser juli kl 14.30
– USA: månatlig budgetrapport kl 20.00
– Kina: handelsbalans juli

USA: Nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan var något lägre än väntat. Kinesisk statistik visade att detaljhandeln, industriproduktionen och investering låg på en lägre nivå än väntat under juli månad.

Det var små och skvalpiga rörelser på S&P 500 under torsdagen. Högsta noteringen 1405,9 kom efter någon timmes handel och lägsta noteringen 1398,8 kring lunch. Stängingen på 1402,6 motsvarade en ”uppgång” på 0,03 procent.

Förra veckans uppgång på 0,4 procent (tack vare fredagens uppgång) innebär med gårdagens uppgång att SP500 nu stigit med 11,6 procent sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med teknikintensiva Nasdaq Composite som stigit 15,9 procent.  

Igår steg 183 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet medan 312 stängde på minus. Totalt omsattes endast 2,2 miljarder aktier vilket var 20 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är mestadels måttliga nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei backar 1,2 procent och i Hong Kong noteras Hang Seng för en nedgång på 0,9 procent. Det är måttligare nedgång på kinesiska Shanghai som backar 0,2 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar