Mer än 70% chans för lägre kurs om en vecka

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Efter breda uppgångar på måndagen fortsatte de amerikanska indexen högre på tisdagen, med stöd i betryggande bostads- och inflationsdata från USA och en stark rapport från Home Depot.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average steg 0,5 procent till nivån 16.919, medan det bredare S&P 500 klättrade lika mycket, till 1.982. Nasdaq Composite avancerade samtidigt 0,4 procent till nivån 4.528, och byggde därmed på måndagens uppgång som fört upp det teknikbetonade indexet till den högsta stängningsnivån på 14 år.

Omsättningen uppgick till 510 miljoner aktier på New York-börsen och till 1.530 miljoner på Nasdaq.

”Marknaden har kommit tillbaka starkt denna vecka, en tendens som varit genomgående i denna uppgångsfas – förmågan att härda ut geopolitiska händelser. Dagens data var solida men inte spektakulära, och det är perfekt i en miljö där verkligt robust ekonomisk tillväxt inte skulle vara positivt”, sade Tim Rudderow, investeringschef vid Mount Lucas, till Bloomberg News.

På makrofronten riktade investerarna fokus mot amerikansk data över inflation och bostadsbyggande som publicerades på tisdagen.

Inflationsdatan visade att konsumentpriserna i USA stigit med 0,1 procent i juli, vilket var i linje med vad ekonomerna väntat sig.

”Vi fortsätter att höra om Federal Reserves likviditet och hur det kommer att lyfta inflationen genom taket, men inflationen har varit precis i linje”, kommenterade Matt Maley, aktiestrateg vid Miller Tabak, i en intervju med Bloomberg News, och gick sedan vidare till tisdagens andra makrohöjdpunkt:

”När det gäller bostadsmarknaden var dagens data lite mer av en överraskning”. Statistiken visade att bostadsbyggandet i USA stigit med 15,7 procent i juli till den högsta nivån på åtta månader. Väntat var en ökning om 8,1 procent, enligt Bloomberg.

Bland enskilda aktier var byggvaruhuskedjan Home Depot bästa aktie inom Dow Jones-indexet med en kursökning på 5,5 procent. Tisdagens rapport för det andra kvartalet överträffade förhandstipsen bland analytiker, samtidigt som prognosen för helåret höjdes.

Ett annat bolag som rapporterade över förväntningarna, om än marginellt, var Getinge-konkurrenten Medtronic. Uppgången var av det beskedligare slaget, när aktien stängde på +0,9 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Om inget oförutsett inträffar räknar jag förra fredagens lägsta som en lågpunkt och det innebär att vi har 70 procent chans att få nästa lågpunkt mellan den 20/8 och den 9/9”. Även tisdagen inleddes med ett positivt pattern gap och pendlade sedan kring daghögsta innan callen fick kursen att stänga på den högsta nivån på 12 dagar efter en mycket positiv call. Stängningen vid 1376,6 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Volymen igår var marginellt högre än i måndags men noterades ändå 20 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna och inte sedan slutet på juli har jag noterat lika låg omsättning. Det är lite som att gasa men samtidigt hålla på bromsen.

Totalt steg 285 aktier igår medan 214 backade och bland OMXS30-aktierna var det hela 86 procent som steg. Det börjar bli tecken på att för få aktier bär uppgången.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 499 miljoner kronor omsattes. HM B kom på andra plats där aktier för 479 miljoner kronor omsattes. Eric B kom på åter på tredje plats med totalt 428 miljoner kronors omsättning. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som steg med 7 punkter hade Nokia, Volvo och Eric som tillsammans pressade upp indexet med 2,6 punkter.

Ingen sektor stängde på minus. Bästa sektorer blev verkstad ohc konsumentprodukter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Sandvik (+1,9%) följt av Volvo B (+1,8%) följt av Nokia (+1,4%). Sämst gick Securitas B (-0,6%) och Kinnevik B (-0,5%) följt av Tele2 B (-0,4%).

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN
– Ica (kl 7.00), Björn Borg (kl 7.30), Biogaia (kl 8.00), Odd Molly (kl 8.00), Avega Group (kl 8.30), Electra Gruppen (kl 8.30), Hemfosa (kl 8.30), Latour (kl
8.30), Swedol (kl 8.50), Kabe, Neurovive (före kl 9.00), Sintercast
ÖVRIGA NORDEN
– Carlsberg (kl 7.00), NKT Holding (ca kl 8.00), Sydbank (ca kl 8.30), Vestas Wind Systems (ca kl 8.30), Rockwool (sen eftermiddag)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning), L Brands (efter USA-börsernas stängning), ZTE

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Björn Borg: analytiker- och pressträff kl 9.00
– Ica: webbsänd press- och analytikerträff kl 10.00
– Latour: telefonkonferens kl 11.00
– Swedol: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans juli kl 1.50
– Tyskland: PPI juli kl 8.00
– EMU: byggproduktion juni kl 11.00
– Storbritannien: CBI industritrender aug kl 12.00

CENTRALBANKER
* BOE: protokoll från policymöte 7/8 kl 10.30
* Fed: FOMC-protokoll möte 29-30 juli kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– Olja: DOE veckostatistik kl 16.30

USA: Igår skrev jag: ”Risken för en kortare rekyl de närmaste dagarna är ganska stor men om inget förändrar den positiva bilden är förutsättningarna goda för en positiv avslutning av månaden”. För fjärde dagen i rad inleddes tisdagen med ett positivt gap och precis som i måndags var det inte en tendens till att det skulle täppas till. Gårdagens högsta 1982,5 noterades en halvtimme före stängning och är en mycket intressant nivå att bevaka under onsdagen. Stängningen vid 1981,5 motsvarade en uppgång med måttliga 0,5 procent.

Sju av de senaste åtta dagarna har stängt på plus och det avspeglar sig i kortsiktigt överköpta nivåer och konfidenta placerare.

Volymen igår var lägre än i måndags och 14 procent lägre än det dagliga snittet.

Bästa sektorer igår blev även under tisdagen energi cykliska produkter. Sämst gick basråvaror.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp med ytterligare 1,3 procent för att stänga vid $100,5. Google klättrade ytterligare 0,8 procent för att stänga vid $587,0. Twitters uppgång blev bara en dag och igår backade aktien med marginella 0,1 procent för att till slut stänga vid $45,1 och den sociala kollegan Facebook adderade 0,9 procent till fredagens stängning och slutkursen blev $74,6.

Asien: Det är blandad utveckling på börserna i de asiatiska tidszonerna.
Nikkei: +0,2%
Kospi: -0,2%
Shanghai: -0,1%
Hang Seng: +0,0%
Taiwan: +0,3%
Bombay: -0,1%
All Ordinaries: +0,1%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar