Måndag 29:e juni – svagt nedåt

Stockholmsbörsen öppnade uppåt, men backade sedan tillbaks en del. Vid handelsdagens slut hade OMXS30 avancerat 1,0 procent till 787 under veckans lägsta omsättning, endast 10 miljarder kronor. I och för sig är det sommar, men det visar trots allt på att det är en hel del osäkerhet på börsen. Av börsens totala omsättning, stod HM ensamt för runt 10 procent av omsättningen.

H&M fortsatte uppåt efter den positiva rapporten i torsdags, flera analyshus har nu höjt riktkursen för H&M.

Verkstadssektorn gick oxå bra. SKF steg 2 procent till 95,25 kronor, Sanvik avancerade 3 procent till 55,75 kronor och SSAB stängde 2 procent högre än i torsdags på 91 kronor.

Banksektorn var mer blandad där Swedbank backade 1,8 procent till 44,90 kronor.

Ericsson stängde på 76 kronor vilket var ett plus på 0,7 procent. Divergensen på intradag tyder dock på att en vändning nedåt kan vara nära. Histogrammet avtar och aktien har tidigare haft svårt att passera nivån runt 78-80 kronor.

OMXS30 stängde på plus i fredags, men volymerna är extremt låga och börsen styrs i stort sett bara av nyheter, rykten och rapporter. Stängningen precis på MA20 med ett obefintligt momentum tyder på att öppningen kommer att ske efter omvärlden. Jag förväntar mig att OMXS30 öppnar svagt nedåt och att vi kan vänta oss en börsdag utan några större överraskningar.

Motstånd: 792 / 815
Stöd: 780 / 770 / 755

omxs30real090626

 

Viktigt att hålla reda på idag:
– Brio: Första handelsdagen på NGM (mest av lokalt intresse)
– Japan: Detaljhandel (resultat: oförändrad)
– Japan: Industriproduktion (resultat: ökar med 5,9% mot april)
– 09.00 Spanien: HIKP för juni
– 10.45 Arbetsförmedlingen: Veckostatistik
– 11.00 EMU: Indikatorer, företagsklimat
– 11.00 EMU: Konjunkturbarometer för företag och hushåll juni
– 11.30 Riksbanken: Auktionsresultat sek-kredit 3 och 12 månader

Det var håglöst även på de amerikanska börserna i fredags och osäkerheten är påtaglig. Utvecklingen styrs till stor del av rykten och förhoppningar som kan komma från ett ord i en rapport från Fed. Inget uppseendeväckande kom ut från statistiken. Privatkonsumtionen steg med 0,3 procent i maj och Michigan visade på en något bättre stämning bland de amerikanska konsumenterna.

Vid börsernas stängning slutade S&P 500 på minus 0,2 procent på 918,60, DJIA backade 0,5 procent och Nasdaq steg med 0,5 procent. Omsättningen var dock betydligt större än de senaste dagarna, totalt omsattes 5,3 miljarder aktier.

Oljepriset föll åter under 70 dollar per fat och det tyngde energibolagen. Palm överraskade positivt i sin rapport och fick teknikaktier att gå bättre än börsen i genomsnitt. Google och Apple såg till att Nasdaq höll sig på plus. Ericsson fortsatte ned i USA.

Boeing backade med 1,5 procent efter att bolaget förlorat en order från australiensiska Quantas Airways på 15 flygplan.

Trots (eller skall jag säga på grund av) att Microsoft presenterade sitt nya operativsystem Windows 7 backade aktien 1,7 procent. Det återstår att se om Windows 7 är bättre än Vista (för mycket sämre kan de väl inte gjort det).

Den japanska detaljhandeln var oförändrad i maj jämfört med april. Försäljningen sjönk 2,8 procent jämfört med maj förra året. Industriproduktionen ökade med 5,9 procent i maj jämfört med april, vilket var något sämre än vad analytikerna förväntade.

I Asien är det mestadels nedgångar, förutom i Kina. En av Japans största mäklarhus säger att de planderar att ta in 2,5 miljarder dollar via en nyemission. I Kina steg börsen delvis med draghjälp av Kweichow Moutai, landets största producent av alkoholhaltiga drycker, steg 7,9 procent efter en prishöjdning från den största konkurrenten.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08.00 ser vi att S&P 500-terminen backar 0,44 mot stängningen i fredags (-0,6% mot 17.20). Japanska Nikkei ligger nu på minus 0,84 procent, efter flera indikationer på att ledande mäklarhus måste ta in mer pengar. Hongkong backar med måttliga 0,17 procent, men de kinesiska börserna stiger. Dollarn har stärkts både mot kronan och euron. Brent-oljan fortsätter att backa och just nu handlas ett fat råolja för 68,28 dollar vilket är en ytterligare nedgång på runt 1 procent.

indikatorer25

Övriga nyheter:
– Skulle räntan stiga till normala nivåer skulle hälften av svenskarna få problem att betala sina lån, enligt en undersökning som FI gjort.

– Antalet unga arbetslösa mörkas. Svenskt näringsliv tror att det kan vara upp till 30 procent unga arbetslösa.

– Det kan bli brist på arbetskraft år 2012, skriver SvD i lördags.

– Vänsterpartiets Lars Ohly säger i Almedalen att staten bör öka ägandet i Nordea. Det är väl tyvärr inte bara i Nordea som kommunistlasse tycker att den statliga inblandningen skall ökas…

– Kina-hummern riskerar att stöta på problem från miljöorganisationer.  (AFV)

– Nedåt på Asienbörser. (DN) (DN)

– Historiens största bedragare döms idag. (DN) (dagensPS)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar