Köpläge eller tjurfälla – det är frågan

sammanfattningNEW YORK: BÖRSRALLY PÅ KINAHOPP, NETFLIX SÖDERUT, S&P500 +2,5%

STOCKHOLM (Direkt) Den förkortade handelsveckan inleddes med ett rejält köptryck på USA-börserna som avslutade tisdagen vid dagshögsta efter att ha varit helgstängda i måndags.

Svag kinesisk handelsdata fick investerare att hoppas på ytterligare Kina-stimulanser vilket ledde till ett globalt aktierally på tisdagen.

Bjässar som Apple, Microsoft och Google bidrog till uppgången medan Teco Energy bud-rusade och Netflix föll vidare.

Dow Jones hade vid stängning stigit 2,4 procent till 16.492, medan Nasdaq ökade 2,7 procent till nivån 4.811. S&P 500 klättrade 2,5 procent till nivån 1.969.

Omkring 800 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.700 miljoner på Nasdaq.

”Kinabörserna visar styrka, vilket ger stöd till amerikanska aktier som föll rejält i fredags. Då trodde många att just Kinabörserna skulle ned ytterligare, vilket påverkade negativt”, sade Matt Maley, aktiestrateg på Miller Tabak i New York, till Bloomberg News.

Den senaste tiden har den höga volatiliteten på de kinesiska aktiemarknaderna och då främst den i Shanghai sänt svallvågor av oro över världens aktiemarknader som åkt jojo.

På tisdagen var dock åter optimismen på topp med stigande börskurser och i USA återtog tekniksektorn förlorad mark efter att ha gått svagt den senaste tiden.

Bland annat gick Apple starkt framåt med plus 2,6 procent. På agendan för Apple står annars onsdagens teknikevent där it-giganten väntas presentera en ny Iphone6s och 6s Plus och eventuellt en iPad Pro. Andra bolag inom tekniksektorn som också bidrog till indexlyftet var Google, Microsoft och Facebook.

Den största rusningen stod dock Teco Energy för efter att ha avslutat 25 procent högre. Det kanadensiska energibolaget Emera har lagt ett bud värt 6,5 miljarder dollar på det Florida-baserade bolaget.

Trots den goda riskviljan fortsatta investerare att sälja av aktier i Netflix som nu backat sju dagar i följd inklusive tisdagens nästan 4-procentiga tapp.

Enligt Bloomberg News finns det en oro i investerarledet att konkurrensen från Apple, Google och Amazon inom området tv-streaming kommer hårdna.

Räntan på en tioårig statsobligation steg 7 punkter till 2,19 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Gårdagens inside day är en spännande uppladdning och frågan är om köparna har det självförtroende som krävs för att ta ut och behålla 1507 eller om vi kommer att få se en ny punktering av golvet i den fallande medellånga trendkanalen.”

Påhejat av utvecklingen i Asien inledde OMXS30 upp med 0,8 procent och uppgången fortsatte, nästan oavbrutet till 1500-nivån nåddes. Resten av dagen blev en kontrollerad återhämtning och en stängning vid 1488,9 som motsvarade en uppgång med 1,2 procent.

Efter måndagens inside day togs fredagens högsta ut och det såg fram till lunch ut som om 1500-nivån skulle tas ut men stängningen skedde i den nedre delen av kursstapeln. Av de senaste 20 dagarna har 14 stängt i den nedre delen av kursstaplarna vilket är en signal om att köparna inte vågar hålla kvar i taktpinnen. Det blir spännande att se om detta mönster håller i sig eller om köparna stärks om 1522 tas ut.

Volymen igår lägre än i fredags (jag räknar inte måndagen då USA var stängt) och noterades 16 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Clas Ohlson (kl 7.00)

STÄMMOR
– Ginger Oil (extra), Nicoccino (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– ABB: telefonkonferens för media inför kapitalmarknadsdagen kl 6.45
– Clas Ohlson: rapportpresentation kl 8.30
– Apple: håller event i San Francisco kl 19.00

BÖRSSTATISTIK
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för augusti

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– New Equity Venture: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– ABB: i London kl 9.30-18.00

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butikspriser augusti kl 1.01
* Storbritannien: industriproduktion juli kl 10.30
– USA: TRE detaljhandel, veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckostatistik kl 14.55
– Storbritannien: Niesr BNP-estimat kl 16.00
– USA: JOLTS lediga platser juli kl 16.00

CENTRALBANKER
– BOC: räntebesked kl 16.00
– Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00

MAKRO ÖVRIGT
* TNS Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Det utseende vi nu ser påminner mycket om den initiala nedgången i slutet på år 2000 och 2007 där vi fick flera bulltraps på mellan 5-20 procent.”

Tisdagen öppnade upp och hade redan efter en halvtimme stigit med över 2 procent men 1960 blev initialt svårpasserat. De sista timmarna tilltog uppgången och när slutsignalen ljöd hade indexet nått upp till 1969,4 vilket motsvarade en uppgång med hela 2,5 procent.

Gårdagens kursstapel blev en grön opening marubozu och på en dag vänder analytikerkåren och ett av många uttalanden lät så här: ”Kinabörserna visar styrka, vilket ger stöd till amerikanska aktier som föll rejält i fredags. Då trodde många att just Kinabörserna skulle ned ytterligare”, sade Matt Maley, aktiestrateg på Miller Tabak i New York, till Bloomberg News. Jag vill inte vara negativ men ändå påpeka att det inte är ovanligt med tvära kast och kraftfulla uppgångsdagar under inledningen av bearmarket. Självklart kan det bli som i oktober 2011 att det kommer positiva nyheter som istället gör att inledningen på nästa ben inleds i den stigande trend som präglat marknaden sedan finanskrisen. Det som är lite märkligt är att det var negativa nyheter där svaga kinesiska handelsdata som fick placerarkollektivet att hoppas på ytterligare stimulanser som drog igång rallyt, men så är det nu, negativa nyheter är positiva.

Förra tisdagens box omsluter fortfarande alla öppningar och stängningar den senaste veckan men självklart är varje nivå som återtas positivt.

På börserna i USA återtog tekniksektorn förlorad mark efter att ha gått svagt den senaste tiden.

Volymen igår var högre än i fredags och 11 procent över det dagliga snittet för de senaste två månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX (kallat skräckindex av många) laddar för en större uppgång och att vi ska vara beredda på den smittoeffekt en större rörelse kommer att ha på övriga börser. VIX föll igår med 10 procent till 25-nivån. Placerarkollektivet har nästan glömt vad en kraftigt tilltagande volla har för effekt och det finns risk för påtagliga smittoeffekter nu när många index samtidigt stänger under sina årsmedelvärden.

Asien: Shanghaibörsen vände efter att jag skrivit gårdagens analys upp med kraft och stängde efter de dåliga handelssiffrorna på ett stadigt plus. Idag på morgonen är det breda uppgångar i Asien och Shanghai stiger med ytterligare 1,2 procent men ledartröjan har hårt pressade japanska Nikkei tagit med en uppgång på hela 7,7 procent efter nya stimulanslöften. Jag måste erkänna att jag får en del flashbacks från år 2000 och 2007 men vi kommer snart få svaren i graferna om betydelsefulla sentimentsnivåer tas ut.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar