Köparna allt mindre uthålliga – Apple faller för femte dagen i rad

Stockholmsbörsen igår: Trots att läget ser allt mörkare ut i Spanien och så smått även i Italien steg de europeiska börserna och varannandagsrörelserna håller i sig. Den spanska räntan noteras åter över 6 procent vilket innebär att vi är tillbaks vid de nivåer som rådde i slutet av november. Risken ökar för en default för varje tiondel som räntan stiger och frågan är om ECB och IMF har tillräckliga muskler för att dreva det sjunkande skeppet. Den amerikanska detaljhandeln spädde på riskaptiten med stöd från en rapportsäsong som börjat bra. Husbyggare har det däremot tufft i USA och situationen för företag har hittills under april försämrats i New York.

Stockholmsbörsen inledde veckan skvalpigt men redan efter ett inledande test av 1021,8 kom köparna tillbaks och bildade ytterligare en högre botten en timme efter öppning. Därefter var det köparna som dominerade fram till måndagen högsta vid 1044 som nåddes en halvtimme innan USA-börsen öppnade. Stängingen på 1036,4 motsvarade en uppgång med 0,8 procent. Omsättningen uppgick endast till 10,7 miljarder kronor vilket var 18 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Föregående vecka blev den fjärde i rad som stängde på minus vilket innebär att årets uppgång reducerats till 4,9 procent. I fredags steg endast 11 procent av de 62 aktier jag dagligen bevakar men igår var det 71 procent av aktierna som deltog i uppgången. OMXS30 håller just nu på att ”utvärdera” styrkan hos årsmedelvärdet som inför veckostarten befinner sig kring 1033.

Högst omsatta aktier under måndagen blev Volvo B (+1,3%), Eric B (+0,2%) och HM B (+1,5%).

Alla branscher stängde på plus igår. Bäst utveckling var det inom detaljhandel och tjänsteföretag som steg 1,4 respektive 1,3 procent.

Bolagsnyheter i punktform:
– Axis: Nådde inte upp till förväntningarna men VD räknar med stark expansion
– Tele2: Nomura sänker reken
– TeliaSonera: Nomura höjer reken
– Enquest: Credit Suisse höjer riktkursen
– Meda: Maria Carell blir ny chef för USA-verksamheten
– Nibe: Försäljningen av bergvärmepumpar föll med 18%
– Millicom: BoA höjer riktkursen
– SCA: Starkt kvartal väntas
– Klövern: Vinster minskar
– Apple: Fallit fem dagar i streck

OMXS30 befinner sig i en kortare fallande trendkanal och de tre senaste dagarna har taket i kanalen testats. Igår föll dock indexet tillbaks och stängde strax under marubozu-linjen för fredagens kursstapel vilket innebär att det på kort sikt (några timmar i detta fall) är säljarna som dominerar. På nedsidan bevakar jag 1014 som om nivån punkteras ger signaler om en nedgång mot den fallande primärtrenden som noteras kring 1000-nivån. På ovansidan behöver utbrottsnivån 1055 tas ut för att vi ska tänka tanken på att eventuellt navigera för uppgång. Teknikintensiva sektorer tog mest stryk under gårdagen i USA vilket kan vara ett första tecken på att riskaptiten är på väg att avta.

Följande bolag rapporterar idag:
– Axis (kl 8.00), Bergs Timber (kl 12.00), Castellum (kl 11.00), Klövern (kl 7.30)

Utländska bolag som rapporterar idag:
– Goldman Sachs (kl 14.00), IBM (efter USA-börsernas stängning), Intel (efter USA-börsernas stängning), Johnson&Johnson (före USA-börsernas öppning), Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

Tider som är intressanta idag:
– Japan: industriproduktion (def) februari kl 6.30
– AF: arbetslöshet mars kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser mars kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser mars kl 9.00
* Storbritannien: KPI mars kl 10.30
– Spanien: växelemission kl 10.30
– EMU: KPI mars kl 11.00
* Tyskland: ZEW-enkät april kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: bostadsbyggande mars kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– IMF: konjunkturprognos, World Economic Outlook kl 15.00
– BOC: räntebesked kl 15.00
* EU: Tal av ECB:s ordförande Draghi kl 15.30
– USA: industriproduktion mars kl 15.15
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA-börserna igår: Detaljhandelsförsäljningen steg 0,8 procent i mars jämfört med februari vilket var mer än vad analytikerna hade räknat med. Affärsförhållandena för New York sjönk under april till 6,56 mot 20,21 i mars. Citigroup rappoterdade en vinst på 0,95 dollar per aktie vilket var sämre än väntat men aktien stängde trots det upp. Apple föll 4,2 procent vilkte var femte dagen i rad som aktien backade.

Efter en inledande uppgång föll de amerikanska börsindexen tillbaks. S&P 500 stängde efter en skvalpig dag på 1369,6 vilket motsvarade ungefär samma stängningsnivå som i fredags. Förra veckan backade indexet 2,0 procent och hittills i år har nu uppgången reducerats till 8,9 procent. Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier vilket var 13,6 procent lägre än det dagliga snittet. 439 aktier steg och 439 stängde på minus. Bäst av de amerikanska börsindexen gick Nasdaq 100 so steg 1,1 procent.

Inte helt ovanligt i samband med konsolideringar är det slagigt och tvära kast när ett viktigt stöd- eller motståndsområde närmar sig. Gårdagens öppning och stängning på samma nivå är ett tecken på osäkerhet.

Asien idag på morgonen: I morse noterades de flesta börsindex i regionen på plus men efterhand har säljtrycket ökat och nu noteras alla de index jag följer på minus. Styrräntan sänktes tidigare imorse i Indien. Japanska Nikkei noteras kring nollstrecket  men i Taiwan närmar sig nedgången 2 procent. I Kina backar Shanghai med 0,7 procent och i Hong Kong är nedgången när detta skrivs 0,8 procent på Hang Seng.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar