Kommer köparna tillbaks innan 1084 är det positivt

Stockholmsbörsen: Efter ett inledande negativt gap var det små rörelser men under den tidiga eftermiddagen var kursen nere och vände vid 1094 som fick markera dagslägsta. Kurserna vände dock upp den avslutande timmen och stängningen skedde på 1098,1 vilket var 0,6 procent högre än i torsdags. Veckan som helhet slutade med en marginell nedgång med 0,1 procent.

Efter torsdagens höga omsättning som till stor del berodde på fransmännens försäljning av Volvo uppgick omsättningen till 9,9 miljarder kronor vilket dock var 3,2 procent högre än den dagliga omsättningen för de senaste tre månaderna. 83 procent av de aktier jag dagligen bevakar deltog i uppgången. Hittills i år har OMXS30 stigit med 10,6 procent.

Även om nedgången inte pågått tillräckligt länge för att fredagens formation ska benämnas en bullish harami kan vi ändå se att säljtrycket avtog tydligt i fredags. En bullish harami är dessutom en ganska opålitlig formation, speciellt om inte nedgången varit utdragen och i många fall leder istället formationen till avvaktande konsolideringar.

1100-nivån utgör fortfarande en viktig sentimentsnivå som kan locka tillbaks köparna om den tas ut och då siktar jag som jag nämnt några gånger under förra veckan vidare upp mot 1110 och 1120-området.

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och råvaror vilka gick sämst i USA senare under kvällen (intressant om det blir negativt börsklimat). Sämst gick olje- och telekombolagen.

Ratos, Nokia och Industrivärlden tillhörde vinnarna och steg med mellan 1,7 och 2,5 procent. I den andra änden av vågskålen hittade vi Enea, Stora Enso R och AstraZeneca.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Volvo B 989 Mkr(+1,2%), HM B 623 Mkr (+0,6%) följt av Eric B 499 Mkr (+1,2%)

OMXS30 inför veckostarten: Redan efter två dagars nedgång ser vi tecken på att säljtrycket är på väg att avta men samtidigt behöver avståndet ner till MA-200 i både dags- och 60-min diagrammen minska för att skapa förutsättningar för ett utbrottsförsök av 1120-nivån. Vi behöver ytterligare information för att kunna dra några slutsatser av de senaste dagarnas formationer men mitt huvudspår är fortfarande positivt på någon månads sikt.

SP500: De senaste dagarnas nedgång innebär att kursen närmar sig 1398 vilket utgör en viktig kortsiktig sentimentsnivå. På ovansidan bevakar jag förs och främst utvecklingen kring 1434-1439.

 

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rightmove husprisindex december kl 1.01
– SN: konjunkturprognos kl 9.30
– ESV: budgetprognos kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: handelsbalans oktober kl 11.00
– EMU: arbetskraftskostnader 3 kv kl 11.00
– Regeringen: Fredrik Reinfeldt håller sitt traditionella jultal kl 13.30
– USA: Empire Manufacturing Index december kl 14.30
– USA: TICS-data oktober kl 15.00
* EUR: Tal av ECB:s ordförande Mario Draghi kl 15.30

USA: Efter små trevande rörelser mellan 1418 och 1412 stängde indexet på 1414 i fredags vilket motsvarade en nedgång med 0,4 procent. Nasdaq 100 föll mest av de ledande indexen med en nedgång på 1,0 procent.

Omsättningen var lägre än i torsdags och 7 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 167 av de 500 aktierna som ingår i  indexet steg. Bästa material och råvaror medan teknologi och telekom gick sämst.

Den bearish evening star som jag skrev om inför fredagen ledde till ytterligare nedgångar i fredags och nu närmar sig flera viktiga stöd.

Förra veckan innebar en måttlig nedgång med 0,3 procent och på årsbasis har nu indexet stigit med 12,4 procent vilket kan jämföras med med 14,1 procent hos Nasdaq Composite.

Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet är stigande och kursen befinner sig ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar svagt uppåt och noteras inför veckostarten kring 1388.

Fredagens stängningskurs skedde precis på 50-dagars medelvärde som nu lutar svagt nedåt och endast befinner sig 1,8 procent från MA-200D.

Asien: Det råder viss osäkerhet och blandad utveckling på de asitiska börserna nu på morgonen. I Japan stiger kursen på Nikkei med 0,9 procent efter valet och i Kina noteras Shanghai 0,6 procent högre än stängningskursen i fredags. I Sydkorea och Taiwan är det däremot nedåtriktat.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar