Ipred – skampåle eller succé

ipredFilm- och dataspelsbranschen jublar! Svenskarna laddar hem 30 procent mindre och försäljningen ökar. Den nya lagen är en succé om man får tro företrädare för branschen, är det verkligen så? Nej, det visas inga siffror på försäljningsökningar eller hur laglydiga svenskarna blivit efter den nya lagen som gör det möjligt för film-, skiv- och dataspelsbranschen att själva bestämma skadeståndsbeloppet. Lagen har många likheter med Kina där anhöriga får betala den dödsdömdes nackskott.

Den som blir dömd enligt Ipred-lagen kan själv få bekosta en annons i dagspressen där den fällande domen publiceras. Skampålen är tillbaks, i modern form (läs mer på Cornucopia). Varför tillämpas inte samma sätt att hänga ut sexualbrottslingar, mutbrott, misshandel och skadegörelse? Det är naturligtvis inte lika allvarligt som att ladda ner några megabyte kopieringsskyddad kod, som den dömde kanske inte ens använder.

Är det rätt att fildela? Nej, det är naturligtvis inte rätt, men det kan väl inte heller vara rätt att privata organisationer skall få större rättigheter än rättsväsendet.

Om det nu skulle vara så att den illegala fildelningen så här i början av lagens tillämpning faktiskt minskat, kommer den att fortsätta minska eller upphöra som lagen syftar till? Nej, den kommer inte att minska ett dugg, varför? För det första är lagen redan gammalmodig och spridningen av programvaror för att dölja datorers identitet har ökat lavinartat efter det att lagen trädde i kraft.

Det PR-krig som branschen för mot illegal fildelning är inget annat än ett mycket avancerat PR-trick. Självklart måste de nu tillkännage sig själva som vinnare i detta krig. Stämmer det då? Ifpi vill naturligtvis påvisa att lagen är effektiv och fungerar, men antagandet att fildelningen kommer att minska är ren spekulation, inget annat. I SvD kan vi idag läsa att sajten Ipred Watchlist eller Ipred-koll fullständigt exploderar. De IP-adresser som blivit anmälda listas och får möjlighet att städa undan eventuella bevis. En bra tjänst även för de som vill skydda sitt källmaterial.

Skall vi bara låta fildelarna hålla på, är det rätt? Nej, det är klart att upphovsmän skall ha betalt för sitt arbete, ingen tycker nog annorlunda. Problemet är att det inte går att tvinga folk till köp de inte önskar, för att allmänheten skall köpa och betala för det de vill läsa, lyssna- eller se på måste uppoffringen (priset och jobbet) stå i relation till de positiva effekter man tycker sig få ut av köpet. Om inte denna balans uppnås kommer kreativiteten att kringgå system hela tiden ligga steget före.

Argumentet att piratkopiering skulle leda till minskad försäljning håller inte. Ända sedan dataprogram började säljas i större skala har det förekommit piratkopiering av både spel- och nyttoprogram. Trots detta är det en av de mest expansiva och lönsammaste branscher som finns. Det säljs spel- och nyttoprogram som aldrig förr. Den stora skillnaden är att film- och musikbranschen cementerats i gamla affärsstrukturer med alldeles för många som skall tjäna pengar utan att tillföra produkten eller konsumenten något. Spelbranschen drivs av nytänkande och utnyttjar kopiering på ett sätt som skapar dynamik och ökad försäljning.

Läs mer på: Aftonbladet, DN, SvD, e24, Facebook, DN vara anonym, DN laglig nedladdning, SvD om hur du döljer din IP-adress

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar