Intressant månadsstängning

sammanfattningNEW YORK: MARGINELLA RÖRELSER VID AVSLUT, S&P500 +0,1%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna avslutade den turbulenta veckan med att stänga nära nollstrecket på fredagen. S&P 500 närmade sig dess sämsta månadsvisa prestation sedan 2012. Oljan upplevde däremot ett kraftigt uppsving under eftermiddagen vilket gjorde sektorn till den bäst presterande bland de ledande amerikanska börsindexen.

”Vi är fortfarande inte klara med att uppleva all denna volatilitet i aktiemarknaden. Jag tror att vi har upplevt det värsta, men kan vi lägga det bakom oss nu? Nej – vi kommer fortfarande att se mycket volatilitet”, sade Andrew Brenner vid National Alliance Capital Markets till Bloomberg News.

Under kvällen meddelade Feds vice-chef Stanley Fischer i ett framträdande hos CNBC att centralbanken ännu inte har bestämt sig huruvida de kommer att höja räntan vid nästa möte eller inte.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,1 procent lägre till nivån 16.642. S&P 500 hade stigit med 0,1 procent till 1.989 och det tekniktunga Nasdaq Composite handlades 0,3 procent högre till 4.828.

Omsättningen uppgick till 1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och till 1,9 miljarder på Nasdaq.

Under eftermiddagen inkom statistik som visade att USA:s privata konsumtion ökat i juli i takt med att de privata inkomsterna steg. De amerikanska lönerna steg med den högsta månadsvisa takten under året. Inflationen förblev däremot svag och uppgick till blyga 0,3 procent.

Oljesektorn presterade bäst efter att både WTI- och Nordsjöoljan rusade med över 7 procent under fredagskvällen. Oljegiganten Chevron avancerade med 3,6 procent.

Även basmetallerna steg kraftigt vilket lyfte bland annat aluminiumjätten Alcoa och Newmont Mining, upp 6,2 respektive 2,8 procent.

I motsatt riktning gick det för finanssektorn och dagligvarusektorn. Den sistnämnda tyngdes efter statistik som visat det amerikanska konsumentförtroendet minskat i augusti jämfört med i juli. Wal-Mart och McDonalds noterades 1,7 respektive 1,1 procent lägre.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,19 punkter.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”De stora elefanterna har börjat distribuera ut aktier och vi ska nu hålla noggrann koll på utseendet hos uppstudsarna, månadsstängningen och med vilken kraft säljarna kommer tillbaks.”

Veckan inleddes med ett kraftigt nedställ och i måndags var kursen som mest nere kring 6 procent. Resten av veckan har bestått i en återhämtning och i fredags närmade sig kursen den kortare sentimentsnivån kring 1522. Facit för den gångna veckan blev en uppgång med 1,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 3,1 procent.

I månadsgrafen råder inför den sista handelsdagen i augusti en kursstapel med sentimentsnivån kring 1515 och årmedelvärdet noteras vid 1551. Den positiva vändningen i tisdags och den starka uppgången i torsdags räddade veckostapeln som blev en positiv reversalstapel. I dagsgrafen har tre av den senaste veckans kursstaplar stängt i den övre delen men det är nu som det första egentliga testet möter upp.

Volymen har under större delen av veckan noterats klart högre än snittet men i fredags var volymen 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den kommande veckan har historiskt stigit i ungefär hälften av fallen de senaste 19 åren. Som jag skrev i säsongsanalysen för en månad sedan har det historiskt varit bra att ta position fem dagar före månadsskiftet och stänga 2 dagar efter. En stark stängning som det såg ut att bli i fredags men volymen övertygade mig inte är dock positiv för TOM-effekten och gör att det brukar vara lönsamt att behålla positionen till fyra-fem dagar efter månadsskiftet.

Oljebolag och konsumentprodukter har utvecklats bäst under den gångna veckan. Bäst av aktierna inom OMXS30 gick MTG, SHB och SCA under veckan medan HM B, Volvo B och Kinnevik B hade störst nedgångar.

Högst omsatta aktier under fredagen blev SCA B, HM B och Atlas Copco A. 324 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus i fredags medan 254 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Trigon Agri (kl 8.00), Geveko (ändrat datum fr 17/7)

NGM
– Biolight, Exeotech invest, Hyresfastighetsfonden Management, MVV Holding

FIRST NORTH
– Bayn Europe, Byggmästare Anders J Ahlström, Dome Energy, Exini (ändrat från 25/8), Footway, Hancap, Heliospectra, Kontigo Care, Pegroco, Pilum (ändrat datum från 18/8), Savo-Solar, Tobin Properties, Zinzino

AKTIETORGET
– Beowulf Mining, Eurocon Consulting, FX International, Genesis It, Homemaid, Josab, Medfield, Mobile Loyalty, NFO Drives, Orezone, Play Hippo, RLS Global, Rootfruit, Saniona, Storytel, Tikspac, Transferator, Wonderful Times Group

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Trigon Agri: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för augusti
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Biotech-IGG: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 14/9)
– Polyplank: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 14/8)
– Switchcore: första dag för handel på NGM Nordic MTF efter byte från Aktietorget

EXKLUSIVE UTDELNING
– Avance Gas (1:20 usd)

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (prel) juli kl 1.50
– Tyskland: detaljhandel juli kl 8.00
– Danmark: BNP (prel) 2 kv kl 9.00
– SCB: löner juni kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex juni kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
* EMU: KPI (prel) augusti kl 11.00
– Italien: KPI (prel) augusti kl 11.00
– Portugal: BNP (def) 2 kv kl 12.00
– Indien: BNP 2 kv kl 14.00
– Belgien: BNP (def) 2 kv kl 15.00
– USA: Chicago PMI augusti kl 15.45

MAKRO ÖVRIGT
– Löneavtal: SNS har seminarium om avtalsrörelsen 2016 kl 10.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt där bla Elekta gås igenom (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”På ovansidan möter den psykologiskt viktiga 2000-nivån. Vi kan räkna med en tilltagande volla och jag rekommenderar att ta det försiktigt och ha is i magen för att se om månadsstängningen kommer att ske över eller under årsmedelvärdet.”

Den gångna veckan inleddes med ett brutalt nedställ men vid 1870-nivån erbjöds tillräckligt stöd för att åtminstone tillfälligt hejda nedgången. Veckan inleddes med en nedgång på mer än 5 procent men i onsdags kom köparna tillbaks och veckan som helhet stängde på plus 0,9 procent vilket innebär att årets nedgång nu uppgår till 3,4 procent.

Så länge inte 2000-nivån tagits ut är det ett svaghetstecken i månadsgrafen men i veckografen bjöds vi på en kraftfull positiv hammer. Om måndagens stänger ovanför 2000 kan det vara en signal för fortsatt uppgång 2070-nivån eller taket i den tidigare tradingrangen kring 2135.

Volymen har den gångna veckan noterats högre än normalt men volymbalansen är trots det negativ.

Jag har under en tid varnat för att VIX (kallat skräckindex av många) laddar för en större uppgång och att vi ska vara beredda på den smittoeffekt en större rörelse kommer att ha på övriga börser. VIX har den gångna veckan pendlat mellan 55 och 25. Om 30-nivån tas ut och hålls några dagar är risken överhängande för nedgångar på flera av världens börser under tilltagande volla.

Bästa sektorer under fredagen blev energi och basråvaror. Sämst gick telekom och finans.

265 aktier steg i fredags på SP500 medan 216 stängde rött. Även om de senaste dagarnas uppstuds varit kraftfull är det fler aktier som de senaste dagarna etablerat nya årslägsta än årshögsta. Tre av de fyra IT/sociala-aktier som jag studerar för att bedöma om glaset är halvfullt eller halvtomt steg i fredags. Google föll med 1,1 procent.

Asien: I Kina ber eller snarare kräver centralbanken mäklare och stödfonder att hjälpa till med att köpa tillbaks aktier. Att det är något sjukt med värderingen på kinesiska aktier råder det ingen tvekan om men var detta ska sluta har jag ingen aning om. I Japan kom det imorse produktionssiffror som var betydligt sämre än väntat. Dagens nedgång på de asiatiska börserna idag spär på månadens nedgång till den kraftigaste sedan maj 2012.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar