Inte varit lika euforiskt på 20 år (7/6-uppgång)

sammanfattningNEW YORK: NED TROTS OLJERALLY, LOCKHEED SÖDERUT, S&P -0,3 %

STOCKHOLM (Direkt) Det var fortsatt lugnt på de amerikanska börserna som några timmar in i måndagshandeln låg strax under nollan. Oljerusning dämpade nedgångar i bank- och industriaktier.

Efter klockan 18.20 noterades Dow Jones Industrial Average till den oförändrade nivån 19.759. S&P 500 sjönk 0,3 procent till 2.252. Tekniktunga Nasdaq Composite var samtidigt ned 0,9 procent till 5.395.

I det lugna börsklimatet stod oljan ut med en uppgång om 4 procent efter att Opec och producenter utanför kartellen, under helgen, kommit överens om produktionsminskningar. Exxon och Chevron klättrade.

Vid sidan av oljan låg fokus på onsdagens räntemöte, i princip 100 procent av de tillfrågade ekonomerna i Bloomberg News enkät tror att ränteintervallet kommer att höjas.

”Det handlar inte så mycket om vad Fed gör, utan mer om vad de säger”, sade Masashi Murata på Brown Brothers Harriman till Reuters.

Lockheed Martin backade 5 procent efter att tillträdande presidenten Donald Trump i en tweet kritiserat de stora kostnaderna för stridsflygplanet F-35. ”Miljarder dollar kan och ska sparas på militären (och andra) utgifter efter den 20 januari”.

Teknikaktier sjönk överlag tillbaka vilket fick Nasdaq att underprestera jämte S&P500 och Dow Jones. Företrädare för bland annat Amazon, Apple och Google ska medverka i ett toppmöte med Donald Trump på onsdag. Ekonomisk tillväxt, Kina skatter och invandringspolitik står på agendan.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 1 punkt till 2,46 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Att gå emot driften uppåt är sällan en bra idé och brukar kosta mer än det smakar. Tajmingen för att ta nya entréer för uppgång vid nuvarande nivå är dock allt annat än bra.”

Måndagen präglades av relativt små rörelser där dagslägsta vid 1529,3 markerades strax innan lunch och dagshögsta vid 1541 testades några gånger de sista handelstimmarna utan att tas ut. Stängningen vid 1537,9 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent.

De senaste sju dagarna har stängningen skett i den övre delen av dagscandlen och varje dag av de senaste sex dagarna har inneburit högre stängnigskurser! Detta är ett tecken på eufori och har inte inträffat någon gång tidigare sedan 2001. Du undrar kanske om kursen ska ner nu då? Som vanligt är det ingen som vet vad som kommer hända men vi kan vara säkra på att det kommer rekyler på resan norrut men inte precis när de inträffar och hur djupa de blir. Det vi däremot vet är att en negativ minidivergens med en lika hårt spänd gummisnodd som nu bara inträffat 14 gånger de senaste 20 åren och vid 8 av dessa har kursen stått lägre en vecka senare men en månad senare har 9 av dessa noteringar inneburit högre kurs med i snitt 1,6 procent.

Volymen igår var den högsta sedan den 30 november och hela 46 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

PM DETTA HÄNDER TISDAG 13 DECEMBER

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– SAS (kl 8.00), Svolder (före börsöppning)

STÄMMOR
– C Security (extra), Dustin, Play Hippo (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– SAS: rapportpresentation kl 10.00
– Biometri: Synaptics har webbsänt analytiker- och investerarmöte kl 18.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Amnode: anmälningstid i nyemission avslutas
– Prostalund: anmälningstid i nyemission avslutas
– Transiro: första dag för handel på NGM Nordic MTF

KAPITALMARKNADSDAG
– Maersk
– Unicredit

MAKROSTATISTIK
– Kina: industriproduktion och detaljhandel november kl 3.00
– Kina: fasta investeringar november kl 3.00
– Tyskland: grossistpriser november kl 8.00
– Tyskland: KPI (def) november kl 8.00
– Spanien: KPI (def) november kl 9.00
– SCB: KPI november kl 9.30
– Storbritannien: KPI november kl 10.30
– EMU: sysselsättning 3 kv kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index december kl 11.00
– USA: NFIB småföretagsindex november kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: importpriser november kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– TF: konjunkturbarometer 4 kv
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”De tre senaste dagarna har stängt över det övre bollingerbandet samtidigt som vi ser en ovanligt hög notering hos RSI. Detta har jag inte sett mer än 1 gång de senaste 20 åren. Vi ska nu navigera vidare för uppgång och invänta positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler men även agera på utbrott om de sker efter en lokal vollakontraktion och inte alltför hårt spänd gummisnodd.”

Veckan inleddes med en uppgång och en ny ATH-notering vid 2264 men vid halvtid markerades dagslägsta vid 2252,5. Sista halvan av handelssessionen var en avslagen tillställning i väntan på Feds räntebesked på onsdag kväll. Stängningen vid 2256,3 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Gårdagens candlestick fick utseendet av en bearish harami som är en negativ omslagsformation med relativt låg tillförlitlighet som bekräftas om tisdagens stängning sker innanför torsdagens box. Att vi får en rekyl från nuvarande nivå efter en makalös uppgång på nästan 9 procent sedan Trumps seger på bara en månad kommer att leda till någon form av kontraktion eller omtag. Det vi inte vet är när och vilka nivåer som kommer att gälla men vi kommer att se det med hjälp av candlesticks som visar när köparna åter är villiga att kliva in och suga upp säljtrycket.

Volymen igår var högre än i fredags och hela 215 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Teknikaktier sjönk överlag tillbaka vilket fick Nasdaq att underprestera jämfört med S&P500 och Dow Jones. Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,2 procent till 19796. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2256 och Nasdaqs kompositindex retirerade 0,6 procent till 5412.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar