Initial uppgång på Stockholmsbörsen men en ny lägre topp att vänta…

Som väntat inledde Stockholmsbörsen veckan nedåt. Öppningen och punkteringen av 874-nivån kom att utgöra ett förväntat motstånd och den tidigare kraschbotten kring 860 testades vid tre tillfällen men höll. Stängningen vid 862,58 motsvarade en nedgång med 2,5 procent och det spädde på årets nedgång till 25,3 procet. Av de 65 aktier som jag dagligen går igenom var det bara tre som stängde med positiva förtecken, nämligen verkstadsbolagen Sandvik, Assa och ABB. Omsättningen var högre än i fredags och uppgick till 13,6 miljarder kronor som trots det var 12 procent lägre än snittet. De stora elefanterna har ännu inte drabbats av panik vilket gör tisdagen intressant om det blir en förväntad rekyl uppåt, kommer då volymerna att tillta som ett tecken på att elefanterna letar köplägen? DN

Läs gärna Cornucopias syn på börsen inför tisdagen och reflektioner kring ryktet att kineserna vill slänga bort pengar på att köpa italienska skräpobligationer.

Högst omsatt under måndagen var HM B som backade 2,5 procent till 180 kronor. Tyska Textilwirtschaft redovisade en 11-procentig nedgång i tyska butiker under förra veckan jämfört med fjolåret vilket naturligtvis sätter press på HM som har en stor försäljning i Tyskland. Volvo B kom på andra plats, aktien föll med 2,7 procent till 68,45 kronor. Sandvik gick emot strömmen och var högt omsatt, imponerande! DN

Alliance Oil som jag säljrekade igår föll med 5,1 procent och Swedbank som jag säljrekat sedan i torsdags fortsatte ner med 5,5 procent igår. Tekniskt är Swedbank nu ordentligt översåld, men den som speckar i uppgång skall vara beredd på nya branta nedgångar! Indextunga Nordea föll med 3,6 procent till 50 kronor.

Ericsson som halkat efter OMX den senaste tiden fortsätter sin kräftgång. Aktien kom inte på mer än femte plats omsättningsmässigt och igår sänkte även  Danske Bank sin rekommendation för aktien till behåll från köp med ytterligare försämrade utsikter under 2012. Aktien backade ytterligare 3,5 procent till 65,80 kronor.

VIX (fear index) stängde igår på 38,6 vilket motsvarade en marginell uppgång. Under måndagen var VIX uppe och vände vid 43 innan de ”italienska” nyheterna fick börsen att vända upp på slutet. Nivån kring 40 brukar kallas för ”kraschnivån” men så länge inte toppen vid 48 tas ut är det stor chans för en  vändning nedåt och en motsvarande kraftig uppstuds hos S&P 500. Så länge stödet vid 31,5 och motståndet vid 48 håller skall vi vara beredda på att slungas mellan hopp och förtvivlan, vilket bara är ett sätt att ”göra sig av med de som inte skall vara med på festen”. Det är allt fler som försöker chansa på utbrott i endera riktningen, för varje misslyckat försök blir dessa lycksökare alltmer skotträdda och när vändningen kommer blir det betydligt enklare för de som är kvar i matchen. Det är alltså fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,68 mot kronan vilket kan jämföras 6,58 igår morse. Motståndsnivån vid 6,60 bröts igår (läs gärna min tidigare analys i morse). Jag har under en längre tid påpekat att den utdragna konsolidering i valutaparet USD/EUR kommer att leda till ett kraftigt utbrott, i fredags kom det. När dollarn passerade 0,71 föll euron kraftigt och idag på morgonen noteras USD/EUR i 0,731.

Råoljepriset (Brent) har fallit tillbaks marginellt. Igår morse kostade ett fatt Brent råolja 112,3 dollar och idag på morgonen har priset stigit marginellt till 112,8 dollar per fat.    

Guldpriset visar dock fortfarande tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Flykten till den ”säkrare valutan guld” är tydlig. Igår morse kostade ett uns guld 1849 dollar och idag på morgonen noteras ett uns i 1830 dollar men nedgången är trots allt än så länge marginell med tanke på den senate tidens parabolikliknande uppgång och kompenseras väl av dollarförstärkningen. 

Silverpriset noteras alltmer i ett lågvollaläge. Igår morse kostade ett uns silver 41,2 dollar och idag på morgonen har priset fallit till 40,8 dollar per uns. 

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan var igår nere på rekordlåga 1,88 procent innan den steg under den sista timmens handel i USA till 1,95 procent vilket motsvarade en uppgång med 3 punkter. 

De senaste dagarnas kraftiga nedgång på Stockholmsbörsen har redan skapat ett hårt spänt gummiband som troligen kommer att skapa en ”positiv tolkning av dagens nyhetsflöde” och medföra en inledande uppstuds. Ett tecken på hur pass mycket självförtroende köparna har är att studera om kursen tar sig upp kring kanaltaket eller om vändningen ner sker tidigare, som ett tecken på ett ytterligare försvagat sentiment.

Motstånd: 872-874 / 882 / 898 / 914 / 925
Stöd: 860 / 856 / 850 / 834 / 818

För några veckor sedan ansåg gammelmedia att risken för en grekisk konkurs (default) var minimal. Som bloggare har jag blivit kallad domedagsprofet, bara för att jag studerar lutningen i kursdiagrammen, märkligt… Nu läser jag på Bloomberg.com att risken ligger kring 98 procent för att Grekland åter ställer in betalningarna, sin vana trogen. SvD

Sämsta sektor under måndagen var ”vindkraftverk”, energi och finans som alla föll med mellan 3,5 och 5,3 procent. 

För att underlätta och stärka företagsklimatet kommer regeringen i höstbudgeten att förenkla expertskatten, genomföra lättnader i 3:12-reglerna och öka möjligheterna till avdrag för forskning.

Industrivärlden köpte stora mängder aktier i början av året, inte konstigt att de uttrycker sig i termer att det är köpläge… De senaste tidens kursfall har fått kurserna att falla kraftigt och bolaget att kanske bli ”mer långsiktiga än de tänkt sig…”. Köpen visar sig nu till stor del vara lånefinansierade och nettoskulden i bolaget har därmed ökat kraftigt. – Håll med om att det är märkligt att man bara diskuterar att förbjuda blankning men belåning är det inte alltför mycket väsen om. Kan det bero på att Cevian, Industrivärlden med flera är hårt belånade eller…

Bilar och kapitalvaror är bra konjunkturmätare. Volvo PV har tidigare påtalat att man redan är förberedd på tuffare tider (av någon outgrundlig anledning…). Idag på morgonen läser jag att Peugeot och Citroën förbereder sig för sämre tider genom att redan nu dra ner produktionen för vissa modeller. Bolagen aviserar att de är beredda på att göra personalneddragningar. – Min egen reflektion är att det borde ”lära av Viktor Muller”… Han kan driva en bilfabrik med full personalstyrka utan att tillverka några bilar. Det är företagsekonomi på ett annat plan… DN, SvD

Elekta rapporterar klockan 13:00 idag.

Millicom håller kapitalmarknadsdag och man bör därför vänta någon dag innan man åter handlar med aktien.

Håll koll på följande börstider idag:
– Storbritannien: Rics husprisindex augusti kl 1.01
– Frankrike: KPI augusti kl 7.30
– Arbetsmarknad: Manpowers arbetsmarknadsbarometer för fjärde kvartalet kl 8.00
– Spanien: KPI (def) augusti kl 9.00
– SCB: KPI augusti kl 9.30
– AF: arbetslöshet augusti kl 10.00
– Storbritannien: KPI augusti kl 10.30
– USA: NFIB:s småföretagsindikator augusti kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– Polen: KPI augusti kl 14.00
– USA: importpriser augusti kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

De amerikanska börserna inledde måndagen nedåt. S&P 500 föll ner till stödet 1137 innan börsen vid klockan 20:00 (svensk tid) vände upp på förhoppningar att de italienska diskussionerna med Kina skall leda till ”signifikanta” investeringar i Italien. Det blir allt tydligare hur desperata världens ledare börjar bli. President Barack Obama som kommer gå till historien som den som raserade amerikansk ekonomi var först ut med ett gigantiskt jobbpaket i torsdags och mer helikopterpengar från Fed är att vänta… Den sista timmen vände börserna brant upp och S&P 500 stängde på 1162,27 vilket motsvarade en uppgång med 0,7 procent. Totalt omsattes 3,4 miljarder aktier vilket var 9 procent fler än snittet. DN, AFV

Den sena vändningen fick bankaktier att rusa i USA, jämfört med den initiala pressen. Bank of America klättrade 1,0 procent efter att bolaget meddelat att  kreditförlusterna ligger kvar på tidigare nivå (men är det bra eller…). Wells Fargo avancerade 2,5 procent. JP Morgan, Citigroup och Goldman Sachs steg mellan 0,7 och 1,1 procent.

S&P 500 inför tisdagen: Även om vi bjöds på en kortsiktig köpsignal igår måste den bekräftas genom att tisdagen stänger över 1177. I eftermiddag kommer statistik över importpriserna och detaljhandelsförsäljningen. Även om måndagens starka stängning förmodligen spiller över till öppningen kan vändningarna komma snabbt och då gäller det att vara beredd och snabbt vända kappan efter de nya vindarna.

Motstånd: 1171 / 1177 / 1180 / 1206 / 1231-1233 / 1247
Stöd: 1145 / 1140 / 1150 / 1137-1134 / 1127 / 1121 / 1101 / 1074 

I Asien är det mestadels uppgångar nu på morgonen, förutom i Kina som hade en del att köra ikapp eftersom de höll stängt igår. Verkstad- och stål agerade draglok på japanska Nikkei som stiger 1,0 procent.

Råvarurelaterade stiger kraftigt nu på morgonen, vilket självfallet gynnar Sidneybörsen som stiger 1,0 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar