Initial uppgång men en lokal topp närmar sig

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Jobbstatistiken som kom in sämre än väntat indikerar att den ekonomiska återhämtningen inte sker i den takt som önskas. Förhoppningar om en långsammare nedtrappning av QE3 vägdes i fredags mot en potentiellt tilltagande spänning mellan USA och Ryssland kring ett eventuellt militärt agerande i Syrien. Esther George, Fed-chef i Kansas, sade i ett tal i fredags kväll att Federal Reserve bör besluta om att påbörja minskningen av de månatliga tillgångsköpen vid Fed-mötet den 17-18 september.

Stockholmsbörsen: Precis som väntat inleddes fredagen platt och svårtrejdat men i samband med den amerikanska jobbstatistiken ökade vollan och kursen pendlades mellan 1250 och 1239. Nedstället till fredagens lägsta skedde med förhållandevis stor volym vilket stöttade återhämtningen då många blev tvugna att agera köpare mot sin vilja när 1242 och 1246 togs ut. Stängningen kring dagshögsta på 1249,0 motsvarade en måttlig uppgång, men skedde åter högt upp i kursstapeln.

Fem av de senaste sju dagarnas kursstaplar har stängt i den övre tredjedelen och i veckografen stängde veckan ovanför föregående veckas högsta med den största veckovolymen sedan mitten av juli.

I fredags morse skrev jag: ”Även om den reversalstapel som bildades igår och stängde under toppen från förra måndagen klingar negativt ser jag det som positivt att stängningen skedde ovanför 20-dagars glidande medelvärde”.

Föregående vecka stängde med en uppgång 2,9 procent vilket innebär att årets uppgång nu noteras till 13,1 procent.

Totalt steg 247 aktier i fredags medan 211 stängde ner och på OMXS30 stängde 56 procent av aktierna på plus.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Ericsson B där aktier för 1164 miljoner kronor bytte ägare följt av Sandvik på 827 miljoner kronor därefter hittar vi Nordea med totalt 850 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Ericsson B (+3,5%) följt av Assa Abloy B (+2,9%) och Skanska B(+1,5%). Sämst gick Nokia (-2,1%), Tele2 B (-1,8%) följt av Sandvik (-1,7%).

Omsättningen på OMXS30 var högre än i torsdags och uppgick till 14,2 miljarder kronor vilket var hela 36 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Mycab

Övrigt som kan vara av intresse:
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
– Clas Ohlson handlas idag exklusive utdelning (4:25 kr)

Håll koll på följande tider idag:
* Japan: BNP (def) 2 kv kl 1.50 (+0,9 mot väntade 1,0 procent)
– Japan: bytesbalans juli kl 1.50
– Kina: KPI, PPI augusti kl 3.30 ( KPI +2,6 procent som väntat med konsumentpriserna steg 0,5 mot väntade 0,4 procent)
– Estland: BNP (def) 2 kv kl 7.00
– SCB: indikator över hushållens konsumtionsutgifter juli kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45

USA: En inledande nedgång eliminerades helt men när nivån kring 50-dagars medelvärde och 1670 närmade sig avtog köptrycket. Stängningen kring 1655 innebar att stängningen skedde oförändrat jämfört med i torsdags.

De långa svansarna på både ovan- och nedsidan är ett tecken på osäkerhet men i den positiva vågskålen kan vi konstatera att stängningen skedde i den övre delen av kursstapeln. Den haramiliknande kursstapeln i veckodiagrammet indikerar dock att säljtrycket för tillfället är svagt.

Jobbstatistiken i fredags var svårtolkad och placerarkollektivet vänder och vrider nog fortfarande på sannolikheterna för tapering av QE3. Det spekuleras mycket i om ett besked kommer i samband med Fed-mötet den 17-18 september. Så länge varken 1670 tagits ut på ovansidan eller 1626 punkterats på nedsidan kan vi räkna med fortsatta skvalpiga, nyhetsstyrda rörelser.

Volymen var högre än i torsdags men 2 procent procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under fredagen blev kraftbolag och och ickecyklisak konsumentprodukter. Sämsta sektor och de enda som stängde på minus var telekom- och cykliska konsumentprodukter.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under fredagen. Apple vände upp från utbrottsnivån och steg med 0,6 procent till $498,2. Facebook steg med ytterligare 3,0 procent till $43,9 och noteras nu kring ATH. Google stängde på samma nivå som i torsdags, $879,6.

Asien: Trots att yenen inte tappat något nämvärt mot övriga valutor och de japanska BNP-siffrorna tidigare imorse kom in något sämre än väntat tolkas beslutet om att Tokyo får OS 2020 som mycket positivt. Det är stigande priser bland metaller och beskedet om en stigande kinesisk export har åtminstone tillfälligt minskat oron för tapering. MSCI Asia Pacific Index som är ett brett asiatiskt börsindex stiger 0,8 procent nu på morgonen vilket innebär att börserna stigit 8 dagar i rad. I Kina stiger Shanghaibörsen med över 3 procent och i Japan noterar Nikkei en uppgång med hela 2,3 procent. Valet i Australien föll till slut på Tony Abbott som kommer att bli landets nya premiärminister. Abbott gick till val på löften om lägre skatter och att skrota systemet med koldioxidsbeskattning.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar