Inga statsägda banker, lurade… :-)

Stockholmsbörsen backade igår, trots återhämtningen i slutet av dagen. När börsen stängde hade OMXS30 gått ned 0,6 procent och slutade på 640 med en omsättning på 13,5 miljarder kronor. Detta var betydligt bättre än det genomsnittliga indexet för nordenbörserna OMXN40 som backade 1,5 procent. I Danmark fortsätt Vestas att tynga inte bara den danska börsen. Vestas backade 3 procent och i Sverige fortsätter vi att subventionera detta trams för att vinna enkla och korkade politiska poänger.

Oron blossade åter upp inom banksektorn, dels kom det nyheter om att staten efter omvandlingen av aktier kommer att äga 40 procent av Citigroup. Läkemedelssektorn backade ordentligt efter Obama-administrationens besked att sätta press på läkemedelsbolagen genom att styra prissättningen till konsumenterna. Europeiska läkemedelsbolag backade rejält efter Obamas besked. De amerikanska BNP-siffrorna var i likhet med de svenska riktigt pessimistiska och rejält sämre än förväntat.

Swedbank backade med 9,6 procent till 23,60 och SEB sjönk med 4,3 procent till 37,90.

Ericsson och Atlas Copco som gynnas av den allt starkare dollarn steg med 2,5 procent vardera.

När USA stängde slutade de amerikanska börserna åter på rejäla minus. DJIA backade 1,7 procent, S&P 500 sjönk hela 2,4 procent och Nasdaq landade till slut 1,0 procent lägre än i torsdags. Den amerikanska börsen är nu nere på samma nivåer som 1996. Citigroup var helt naturligt en av sänkena på börsen och stängde 39 procent ner – tack Obama för det!

I USA fortsätter osäkerheten och inte gör Obama det lättare att tolka riktningen och trovärdigheten i det han säger. Tyvärr tror jag att Obamas politik kommer att skapa bubblor som blir mycket svåra att hantera i framtiden. Jag vet inte var bilden kommer ifrån, men det känns på något sätt som hans sätt att hantera den amerikanska ekonomin (ofrånkomligt blir det resten av världens ekonomier) har stora likheter med hur mina barn hanterar en kaviartub som håller på att ta slut. När de är färdiga med den är det inte helt enkelt att återskapa den, försöker man blir det hål som inte går att laga. 

Den politiska cirkus som Obama håller på att skapa håller på att göra USA och resten av världen fullständigt handlingsförlamade, Dagens Nyheter väljer istället att kalla det för politisk teater.

Hur skall man tolka det som Obama sade så sent som i torsdags, att de amerikanska bankerna skall inte förstatligas, det behövs inte. Mindre än 24 timmar senare offentliggörs det att den amerikanska staten ökar sitt innehav i Citigroup – känns det genomtänkt? Nej, det är inte mycket som är genomtänkt av det Obama säger…

Obama vill framstå som den som stoppade kriget, det han nu gör är att intensifiera kriget i Afganistan, i det som han kallar kriget mot kommunismen, men dessa kostnader (uppskattningsvis 240 miljarder dollar om året) läggs som Obama kallar det ”off budget”, för att inte se alltför illa ut.

Om Obama fortsätter att genomföra allt han lovat kommer de accelererande pensionsåtagandena, sjukvårdskostnader, terrorkrig och skattesänkningarna för medelinkomsttagarna att öka på budgetunderskottet till ofattbara nivåer, vi kommer att få se många revideringar framöver av det amerikanska budgetunderskottet, men det är ju som Obama säger ”inte prio ett…”, bubblor tar vi hand om efterhand som de uppkommer… Räkneexempel senare idag efter promenaden.

Det Obama gör nu är att han försöker lösa de problem som Clinton-administrationen skapade, genom att göra det för billigt för ”alla amerikaner” att skaffa hus till nästan ingen ränta alls. Detta blev till slut ohållbart, ingen lånar på sikt ut pengar utan att få något betalt för det. Subprimelånen bakades då ihop med andra konstruktiva produkter och började säljas runt mellan bankerna och kostnaderna drabbade till slut de som lånat för billigt. Nu håller Obama på att lösa problemen på samma sätt – genom att göra det billigare och lättare att låna. – Det är lite som i Kenya för tjugo år sedan. Engelsmännen är där och bygger upp landets infrastruktur och landet blomstrar som aldrig förr, överallt i Kenya där engelsmännen håller till blomstrar det och det gillar inte Kenyanerna, att se det lyckas så bra för engelsmännen. Detta får inte fortsätta tänker kenyanerna, sagt och gjort. Kenyanerna bränner ner allt som har med engelsmännen att göra och fördriver de från landet. Resten är historia, ni som varit i Kenya har sett landet förfalla för varje år sedan engelsmännen försvann. Hur löser man det nu? Odlar man, lagar och bygger man vägar och infrastruktur? Nej, man vill att resten av världen skall lösa det åt dom, genom att skänka de nya pengar, bygga nya vägar. Precis det som de inte ville ha, vill de nu ha igen och tror i sin enfald att de kommer att klara det bättre denna gång – sinnessjukt.

Nu är det dags att väcka familjen och gå en runda längs stranden med hunden – vi hörs om en stund. Godmorgon önskar jag till en underbar lördag!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar