Indexet bubblar vidare på euforiska nivåer

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Fem veckor i rad av börsuppgångar hindrade inte de amerikanska indexen att fortsätta ännu ett snäpp högre under måndagen. På minus hittades samtidigt flera telekomaktier, däribland AT&T och Verizon.

”Vi ser en överföring av sentimentet från förra veckan, från Draghis kommentarer om att inflationen i Europa måste adresseras, och från beslutet av Kinas centralbank om att sänka styrräntan. Marknaden har ytterligare potential på uppsidan”, sade Robert Pavlik, chefmarknadsstrateg vid Banyan Partners i New York, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average klättrade några indexpunkter högre, men var i stort oförändrat vid 17.818, medan det bredare S&P 500 steg 0,3 procent till 2.069. Båda nivåerna utgjorde nya rekordhögsta för indexen. Nasdaq Composite klättrade samtidigt 0,9 procent till 4.755.

Omsättningen uppgick till 640 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.550 miljoner på Nasdaq.

S&P 500 steg 1,2 procent under förra veckan, med understöd av överraskande positiva konjunktursignaler från USA, en oväntad räntesänkning i Kina och nya utfästelser från Mario Draghi om att inflationen i euroregionen ska eldas på.

Sedan den senaste botten den 15 oktober har indexet återhämtat sig 11 procent, och enligt Bloomberg News beräkningar är aktievärderingarna i USA nu de högsta sedan slutet av 2009.

Bland sektorerna på måndagen gick teknologi starkast, vilket avspeglade sig i den lite större uppgången för Nasdaq, medan telekomsektorn som helhet tappade.

Dow Jones pressades av nedgångar i telekomaktierna Verizon och AT&T, på 1,4 respektive 1,6 procent. Citigroup plockade på måndagen bort sin köprekommendation för Verizon, och har nu en neutral inställning till aktien.

Två mindre aktier som fick en bättre resa var Tetraphase Pharmaceuticals och Platinum Underwriters.

Läkemedelsbolag Tetraphase, som tillverkar olika typer av antibiotika, ska enligt källor till Bloomberg News nyligen ha uppvaktats av potentiella uppköpare, och bolaget överväger nu en försäljning av verksamheten. Aktien steg 11 procent på rapporterna.

Försäkringsbolaget Platinum Underwriters meddelade på måndagen att man ingått avtal om att köpas upp av den något större sektorskollegan Renaissance Holdings. Renaissance ska betala 1,9 miljarder dollar för bolaget, vilket motsvarar en premievärdering om dryga 24 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Platinum Underwriters-aktien steg kring 21 procent på måndagen.

Stockholmsbörsen: Den 14 november skrev jag: ”Det finns inget som bekräftar en nedgång men skulle onsdagens lägsta punkteras idag blir det spännande att studera om 1396 eller 1380 suger upp säljtrycket. Att gå kort emot en rådande trend är inget jag rekommenderar”. Den gångna veckan har det tidigare taket i den expanderande triangeln punkteras och vi har fått ett antal nya 14-årshögsta den senaste veckan. Nivån som jag talade om som en eventuell trigger för nedgång för lite mer än en vecka sedan har inte vid någon gång punkterats, istället fick vi ett utbrott upp från tradingrangen. Jag har de senaste veckorna påpekat att avståndet ner till 20-dagars medelvärde varit väl stort. Det finns två sätt för medelvärdet att komma ikapp och det är antingen en paus på stället eller en rekyl. Vid starka positiva trendfaser blir det inte sällan en sidledes tradingrange till den akuta spänningen minskat.

Efter en svagt positiv inledning av veckan tog sig indexet upp till 1454 och pendlade hela måndagen mellan 1454 och 1450 för att sedan ta sig upp till 1456,6 i samband med den starka callen som stärktes av de sista fem minuternas handel. Uppgången blev 0,6 procent.

Gårdagens volym var lägre än i fredags och 13 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under måndagen blev finans och basråvaror. Sämst gick kraft- och oljebolag.

301 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår, 183 stängde på oförändrat medan 218 aktier stängde på minus.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Ericsson B, Volvo B följt av Nordea.

Störst påverkan på OMXS30-indexet som steg med 9 punkter igår hade de fyra storbankerna som tillsammans lyfte indexet med 6 punkter.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår SEB A (+2,2%) följt av SSAB A (+2,1%) och Swedbank A (+1,8%). Sämst gick åter Lundin Petroleum (-1,1%) och AstraZeneca (-0,9%) följt av Ericsson B (-0,7%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
FIRST NORTH
– Dignitana

AKTIETORGET
– Cefour Wine & Beverage, Transferator (ändrat datum från 28/11)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– MTS (kl 12.00), Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Modern Ekonomi Sverige

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Bayn Europe: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Opus Group: bolagspresentation hos Remium kl 14.30

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Scandinavian Organics: första dag för handel på NGM
– Follicum: första dag för handel på Aktietorget
– Thule: anmälningstid inför börsnotering avslutas för institutioner (24/11 för allmänheten)
– Transcom: handelsstopp på Stockholmsbörsen 25-27 november pga byte från depåbevis till stamaktier

KAPITALMARKNADSDAG
* NCC kl 9.00
* Alfa Laval kl 10.30-16.30
– Gjensidige Forsikring
– Metso

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: BNP (def) 3kv kl 8.00
– Frankrike: industrikonfidensindikator november kl 8.45
– SCB: PPI oktober kl 9.30
* EMU: bytesbalans (prel) 3kv kl 11.00
– USA: ICSC detaljhandel, veckodata kl 13.45
* USA: BNP (rev) 3kv kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
* USA: FHFA husprisindex september kl 15.00
* USA: S&P/Case-Shiller husprisindex september kl 15.00
* USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: näringsminister Mikael Damberg hos riksdagsjournalisterna kl 10.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– LO-prognos: ny konjunkturprognos från LO-ekonomerna kl 9.30
– SEB: konjunkturprognos kl 10.00
– OECD: höstprognos kl 11.30

USA: Innan förra veckans uppehåll skrev jag: ”Dagens nivåer är höga och kortsiktigt överköpta men vi vet att rekyler i starka trendfaser brukar bli små och kortvariga”. För en vecka sedan bröt indexet upp från den stigande triangeln och har sedan dess fortsatt upp. På ovansidan möter nu ett motståndsområde upp kring fredagens högsta strax ovanför 2070 som även utgör ATH. Måndagen öppnade upp med ett gap men resten av dagen var en avslagen historia som pendlade mellan 2066 och 2070. Stängningen vid 2069,4 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent. De senaste 28 börsdagarna sedan lågpunkten den 15 oktober har indexet stigit med hela 13,7 procent och då hade vi över en vecka med oförändrade kurser innan taket i triangeln togs ut förra tisdagen.

Volymen igår var lägre än i fredags och 14 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

314 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus igår medan 7 stängde på oförändrat och 179 aktier stängde på minus.

Bästa sektorer igår blev cykliska produkter och teknologi. Sämst gick basråvaror och energi.

Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp med 1,8 procent för att stänga vid $118,6. Google vände steg med 0,3 procent till $539,3. Twitter steg med 0,4 procent för att till slut stänga vid $40,2 medan den sociala kollegan Facebook steg med måttliga 0,3 procent till $73,9.

Asien: Det är blandad utveckling på börserna i Asien där den japanska börsen stiger men noteras innanför begränsningarna för de senaste veckornas tradingrange. Även den kinesiska börsen går starkt efter de senaste dagarnas positiva besked.

Nikkei: +0,4%
Kospi: -0,1%
Shanghai: +0,8%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: +0,03%
Bombay: -0,3%
All Ordinaries: -0,6%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar