Haramistapel indikerar osäkerhet

sammanfattningNEW YORK: BANK BIDROG TILL UPPGÅNG SOM GRÖPTES UR, S&P +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde fredagshandeln på plus, dock gröptes större delen av uppgången ut ju längre sessionen pågick. Positiva bankrapporter gav stöd samtidigt som teknikaktier hade viss luft under vingarna.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex till den oförändrade nivån 19.885. S&P 500 steg 0,2 procent till 2.274 och Nasdaqs kompositindex ökade 0,5 procent till 5.574.

Bankaktier, som tillhörde 2016 års vinnare, startade rapportsäsongen i en positiv anda med bland annat JP Morgan på plus 0,5 procent efter att ha stigit cirka 50 procent på ett år. Resultatet var 24 procent högre än motsvarande period i fjol samtidigt som intäkterna från obligationshandeln steg mer än väntat.

”Den amerikanska ekonomin ser ut att bygga momentum. Det finns möjligheter för bra rationella och genomtänkta policybeslut som kan driva tillväxten”, sade Jamie Dimon, JP Morgans vd, enligt Bloomberg News.

Bank of Americas vinst var också något högre än väntat, främst tack vare kostnadsbesparingar. Att intäkterna inom obligationshandeln inte nådde upp till estimaten kan ha hållit tillbaka aktien som steg 0,4 procent.

S&P500 bankindex har rusat med cirka 17 procent sedan valet och har således utklassat storbolagsindex S&P500 som är upp drygt 6 procent under samma period.

”Rapportsäsongen är såklart nyckeln för att vi ska kunna gå framåt, det hela har startat bra”, sade Mike Baele, chef vid US Bank i Portland, till Reuters.

Starkast utvecklades Wells Fargo med en uppgång om 1,5 procent efter att banken, som har stort fokus på privatpersoner, slagit vinstförväntningarna med knapp marginal.

Före börsöppningen visade statistik en något svagare ökning än väntat i detaljhandelns försäljning vilket pressade Mc Donalds 0,5 procent och andra konsumentinriktade aktier.

Största boost till uppgången på Nasdaq-index var Facebook som avancerade 1,4 procent efter att Raymond James uppgraderat aktien till starkt köp.

De samlade vinsterna för bolagen inom S&P500 väntas ha stigit med 6,2 procent under det fjärde kvartalet, överlag hjälpta av finansaktier, enligt estimat från Reuters.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 3 punkter till 2,39 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”I onsdags bjöds vi på en positiv reversalstapel som med besked och perfekt tajming bekräftades i fredags. Nu blir det spännande att se om köparna har det självförtroende som krävs för att ta ut närmaste pivottopp vid 1541. Om det istället visar sig att vi får en ny lägre pivottopp vill jag helst inte se att 1500-nivån ger vika vid nästa rekyl för då ökar risken för ett besök nedåt 1470 eller eventuellt 1420.”

Måndagen inleddes med ett negativ gap och en nedgång till 1511 den första halvtimmen, vilket kom att markera dagslägsta. Strax innan lunch testades 1516 som markerades i fredags eftermiddag. Resten av gårdagen pendlade mellan 1514 och 1512. Stängningen som blev en harami och inside day noterades vid 1513,0 och motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

H&M:s decemberförsäljning steg 6 procent. Intäkterna ökade därmed mindre än antalet butiker, som steg nästan 11 procent. Analytikerna hade räknat med en tillväxt på 9 procent och aktien handlades ned 2,8 procent.

Även storbankerna bidrog till nedgången. SEB:s vd Annika Falkengren lämnar banken senast i juli och banken började på måndagen söka en ersättare, enligt styrelseordförande Marcus Wallenberg. SEB noterades på minus 0,8 procent.

Gårdagen utvecklades till en harami vilket är ett tecken på osäkerhet men som inte sällan blir startskottet på en vollaexpansion. De närmaste dagarna blir alltså mycket spännande att bevaka om de leder till nya lägre pivottoppar och bottnar eller om 1541 tas ut och siktet ställs in på årshögstanoteringen vid 1554.

Volymen var hyfsad om man beaktar att USA-börserna höll stängt.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Zalando (preliminära siffror för 4 kv 2016, ”trading update”) (kl 8.00), Morgan Stanley (kl 13.00)

STÄMMOR
– Clavister (extra), Oncology Venture (extra), Stockwik Förvaltning (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i Europa kl 8.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cantargia: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– VBG: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (def) november kl 5.30
* Storbritannien: KPI, PPI december kl 10.30
– Storbritannien: husprisindex kl 10.30
* Tyskland: ZEW-index januari kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Empire Manufacturing index januari kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

POLITIK
– Riksdagen: finansminister Magdalena Andersson träffar riksdagsjournalisterna kl 10.00
– Regeringen: finansmarknadsminister Per Bolund inledningstalar på Swedish Fintechs Associations årsmöte
– Storbritannien: premiärminister Theresa May talar om regeringens Brexitplaner

CENTRALBANKER
– ECB: Bankutlåningsenkät kl 10.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Fed: William Dudley talar kl 14.45
– RB: Cecilia Skingsley talar i Davos om hur Riksbanken har uppmuntrat utvecklingen på betalmarknaden. Publiceras. kl 15.30


 

USA-börsen: USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Det råder en positiv underton och mycket tyder på att vi är på väg att få ett utbrott upp genom den rådande tradingrangen. Det råder dock en negativ divergens och tajmingen enligt cykelindikatorn är inte den bästa att ta nya positioner för uppgång. Att gå kort är däremot inte ett alternativ, än så länge.”

Den gångna veckan inleddes skvalpigt men både i onsdags och torsdags sögs säljtrycket upp och stängningarna skedde ovanför de kortare sentimentsnivåerna. Totalt föll SP500-indexet med marginella 0,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång hittills skrivs till 1,6 procent.

De två senaste veckornas candlesticks har stängt i de övre delarna strax under taket i den rådande tradingrangen och ATH. I det något längre perspektivet är det goda förutsättningar för en uppgång, om man studerar trendstyrkan och jämför med historien. I den negativa vågskålen har uppgången det senaste året på mer än en normal årsuppgång skapat en kraftig divergens. Jag har gått igenom SP500 sedan 1930 och till dags dato och kan inte hitta mer än tre tillfällen de senaste 80 åren där den negativa divergensen mot MACD i månadsgrafen var lika påtaglig. De tillfällen jag hittar där kursen rusat och det samtidigt uppstått tydliga negativa divergens mot MACD var från topparna 1966/1968, 1998/2000 och nu 2015/2007.

Volymen den gångna veckan har förutom att den avtagit dag för dag även noterats klart under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen (OBV) noteras strax under decembertopparna och utmanar tremånaderssnittet som inte punkterats sedan slutet av augusti.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar