Halvdag och veckans viktigaste siffra efter stängning – ”inge brau”

Stockholmsbörsen igår: Efter en skvalpig svagt negativ inledning där dagens lågpunkt noterades strax innan kl 11.00 vid 1047 kom köparna tillbaks. Efter en stabil uppgång stängde storbolagsindexet på 1062,5 vilket motsvarade en uppgång på 1,0 procent.

Trots att de amerikanska börserna åter höll öppet uppgick inte volymen till mer än 9,8 miljarder kronor, vilket var 5,3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 10,4 miljarder kronor. Jämför vi med föregående år låg omsättningen vid denna tidpunkt kring 13,2 miljarder kronor per dag.

Positiv arbetsmarknadsstatistik från USA stärkte riskaptiten men frågan är hur relavanta siffrorna är. Är de ”dopade” inför valet eller går de att lita på? Även inköpshefsindex i Kina kom in bättre än väntat.

Oktober månad stängde ner med 1,9 procent men tillsammans med gårdagens uppgång noterar OMXS30 en uppgång hittills i år på 7,6 procent. Årsmedelvärdet som just nu noteras kring 1046 klarade alltså även oktober utan att punkteras. Både månadsöppningen och stängningen omfamnades emellertid av den gröna boxen i september månads kursstapel. Det var tredje månaden i rad med en stängning under 50%-nivån.

I veckografen vände innevarande vecka upp och utgör om inget oförutsett negativ händer idag en positiv vändningsformation.

Primärtrenden som jag definierar som lutningen på 200-dagars medelvärde är nu i det närmaste helt horisontell och utmanas sedan en vecka tillbaks av kursstaplarna. Igår fick vi däremot en positiv reversalstapel som helt omfamnade onsdagens röda kursstapel. Det är dock inte någon korrekt bullish engulfing eftersom den närmast föregående trenden inte är tillräckligt långt utdragen och negativ.

Precis som i onsdags tog uppgången i 60-minutersgrafen slut precis kring MA-200. Det blir nu spännande att se om köparna har fått förnyat och stärkt självförtroende i och med gårdagens uppgång eller om säljarna åter får en enkel match att eliminera köparna.

De senaste dagarna har jag skrivit: ”Om vi får en lägre ny topp än 1084 och framförallt om den effektureas innan den 7 november är det ett nytt svaghetstecken…”. Jag skrev vidare: ”Den kortare trenden är nedåtriktad och trots en positiv omslagsformation i tisdags förra veckan har de senaste dagarnas uppgång varit tveksam”. Den sista meningen i ovanstående bedömning kanske behöver revideras, men det får i så fall veckostängningen bevisa. 

OMXS30 befinner sig alltjämt i ett mycket intressant läge, som kan bli helt avgörande för fortsättningen. Toppen vid 1084 måste passeras och ju fortfare det sker desto större chans att optimismen stärks men än så länge har uppgångsfaserna varit sega och tveksamma. Kan gårdagens positiva reversalformation bli startskotten på nästa uppgångsfas eller blir det ett nytt bakslag? Det är alltid vanskligt att gissa sannolikheter för en upp- eller nedgång i samband med konsolideringar. Vi ska även i fortsättningen hålla noggrann koll på utvecklingen kring 1120 och 1029 som enligt mitt synsätt är de viktigaste nivåerna på kort sikt. Igår skrev jag: ”En konsolidering är ett tecken på att det råder osäkerhet och då påverkas placerarkollektivet ”omotiverat” mycket av ”surr” som nyheter och rapporter”.

MACD befinner sig i sälj och noteras nu under septemberbottnen vilket i sig är en varningssignal men åtminstone för tillfället indikerar histogrammet att en vändning upp kan vara i antågande. Stochastics orkade inte heller igår igenom bekräftelsenivån som jag markerat.

På ovansidan bevakar jag 1065, 1071 men framförallt 1084 där vi hittar nästa topp från den 18 oktober. 

Närmast på nedsidan bevakar jag 1056 och 1052 där primärtrenden möter upp följt av 1037 och 1034 där vi inför dagen hittar golvet i den fallande kortsiktiga samt bottnen från förra onsdagen.

VIX föll igår tillbaks ner under 200-dagars medelvärde och närmar sig nu den fallande stödlinjen som utgjorde utbrottsnivån den den 19 oktober. Gårdagens relativt kraftiga nedgång med 10,3 procent till 16,7 ser i alla fall vid en första anblick ut att vara falsk säkerhet. Sammantaget ska vi som jag sagt några gånger tidigare dansa nära nödutgången med mindre steg än normalt och vara noga med var vi sätter fötterna. (Väl valda, mindre positioner än normalt och kortare tidshorisont). 

Räntan på den tioåriga amerikanska benchmarkobligationen steg igår med 2 punkter till 1,70 procent.

På lång sikt är jag nu neutral och köparna behöver bevisa att de vågar sig tillbaks, mer än en halv dag. Jag vill se att åtminstone taket i kanalen eller ännu hellre toppen vid 1084 tas ut innan jag börjar leta efter köpsignaler.

På medellång sikt (veckor till månader) har jag nu en svagt negativ inställning till utvecklingen.

På kort sikt (någon till några dagar) har vi fått flera positiva omslagsformationer den senaste veckan men köparna har inte vågat agera, mer än några timmar. Jag är nu negativ även på kort sikt och kommer att vara så tills åtminstone 20-dagars medelvärde tas ut och bekräftas. Inför dagen noteras MA-20D kring 1065. Det svagt fallande MA-200 i 60-minutersgrafen möter inför dagen upp vid 1067.

Sammanfattning OMXS30: På ovansidan möter nu 20-dagars medelvärde upp och därefter taket i den medellånga trendkanalen. Tas nivån ut är det 1084 som tilldrar sig mitt största intresse och som behöver tas ut för att vi inte ska få en ny lägre topp. Den positiva månadseffekten klingar av efter helgen och på tisdag är det dags för presidentval i USA. Historiskt har det varit en uppgång på 5 procent (S&P 500) från valet till kommande årsskiften (räknat från 1948). Orosmolnet är Fiscal cliff som visar att S&P 500 fallit med i snitt 3 procent innan de gått igenom för att sedan stiga med ungefär 9 procent efter beslutet. I snitt har ett republikansk styre inneburit en 15-procentig årlig uppgång med siffran för demokratstyre inneburit en uppgång 9,4 procent. Vi har alltså motstridiga signaler i de långa och korta analyserna och på toppen av det ett stundande presidentval. Vi kan konstatera att det är rörigt och svårbedömt.

Motstånd: 1066-1070 / 1075 / 1084 / 1092 / 1099 / 1108
Stöd: 1056 / 1052 / 1041 / 1037 / 1034 / 1029 / 1024 / 1007

Bästa sektorer under torsdagen blev oljebolagen följt av verkstad och gruvbolag. Det var dock många sektorer som steg mer än en procent. Sämst med måttliga nedgångar gick detaljhandel och fastighetsbolagen. Det blir spännande att se om turerna kring tyska Media Markt kommer att påverka övriga retailkedjor. Själv har jag varit förvånad hur butiker med så fullständigt ointresserade eller snarare dåligt kunnig personal kan existera. Vill man inte känna att butikspersonalen har något annat än den egna bonus som ledstjärna när de ”hjälper till” med produktval. När sedan butikerna sparkar egen personal och tvingar leverantörer att stå i deras butiker med Media Markt-kläder är förtroendet hos mig nere nära noll…

45 av de 56 aktier jag dagligen går igenom stängde på plus igår medan 10 stängde rött. Bäst gick Africa Oil efter beskedet att man åter hittat olja och aktien steg med hela 4,5 procent. Husqvarna steg 4,2- och SKF B med 3,7 procent. Sämst gick Eniro med en nedgång på 2,1 procent. När jag ändå är på det humöret, vad har Eniro för produkter som är värda något Använder någon deras tjänster? Kinnevik backade 1,2 procent och Fabege 1,1 procent.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Swedish Match 685 Mkr (-0,2%), Atlas Copco A 611 Mkr (+1,5%) följt av Eric B 515 Mkr (+1,7%).

Dagens indexseans i videoform:

 

Intresseklubben antecknar:
– Sandvik får höjd rek av Citibank
– Hondas försäljning minskade med över 50% i oktober
– Ingen rusning efter iPad mini. Apple börjar alltmer göra en ”Nokia”. Vet bäst, skiter i marknaden, låser in folk i gamla system…
– Investor: Kontraindikatorn Goldman Sachs sänkt riktkursen till 185 kronor

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Aerocrine (kl 8.00), Anoto (kl 8.30), GHP (kl 8.00), Transatlantic (kl 8.30)

Utländska rapporter idag:
– Alcatel-Lucent (före börsöppning)

Håll koll på följande tider idag:
– EMU: inköpschefsindex industri (def) oktober kl 9.58
* Penningmarknaden stänger kl 12.00
* Stockholmsbörsen stänger kl 13.00 (tänk på callen)
* USA: sysselsättning oktober kl 13.30
– USA: industriorder september kl 15.00

USA igår: Redan under den första halvtimmen nåddes dagshögstanivån och därefter var det en skvalpig resa med små rörelser mellan 1428 och 1424. Stängningen på 1427,59 motsvarade en uppgång med 1,1 procent. Den positiva stämningen hölls uppe med hjälp av bättre jobbstatistik än väntat för oktober.

Totalt omsattes 2,8 miljarder aktier vilket var den högsta omsättningen på två veckor och 13 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas nedgång på 1,5 procent innebär att uppgången hittills i år uppgår till 13,5 procent. För första gången sedan i maj månad bjöd oktober månad på en negativ månadsstapel som dock stängde ovanför årsmedelvärdet som inför dagen noteras kring 11237. I veckografen har vi nu en inside stapel. 

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde är fortfarande stigande vilket även årsmedelvärdet är och kursstaplarna befinner sig ovanför bägge. 

I det något kortare perspektivet kan vi nu konstatera att vi fick en botten vid 1403 i fredags och nu närmar sig kursen 20-dagars medelvärde. Gårdagens uppstuds innebär att indexet lämnade fearzone men redan efter en halvtimme avtog dock köptrycket i samband med att den kortare sentimentsnivån närmade sig. Gummisnodden är dessutom redan hårt spänd på ovansidan.

Om indexet åter tar sig upp förbi den kortare sentimentsnivån som 20-dagars medelvärde indikerar ser jag det som positivt men om vi får en ny topp som är lägre än 1464 från den 18:e oktober är det negativt.

Nedan sammanfattar jag det som talar för en fortsatt uppgång och vilka varningssignaler jag ser.

I den positiva vågskålen:
– Kursen noteras över 100- och 200-dagars medelvärden som lutar uppåt
– MA-50 bildade den 30 januari ett gyllene kors som hittills förstärkt det positiva sentiment
– Igår togs 1421 (marubozulinjen) ut

I den negativa vågskålen:
– Trenden börjar bli gammal, närmar sig fyra år (fyraårscykler sedan snart 100 år)
– Flerårshögsta kan lätt locka till vinsthemtagningar
– Säljarna kommer enkelt tillbaks efter utbrott
– VIX tenderar att röra sig allt snabbare uppåt i samband med nedgångar
– Bubbelvarning i både Apple och Facebook
– Industrin lämnar sämre rapporter (försäljningsmässigt) än väntat
– Lägre både bottnar och toppar i det medellånga perspektivet
– Gummisnodden är redan hårt spänd på ovansidan

På ovansidan bevakar jag 1432 och 1448 men främst toppen från den 18 oktober vid 1464.

På nedsidan bevakar jag i första hand 1421, 1396, 1385 och primärtrenden som möter upp vid 1379.

VIX föll igår tillbaks ner under 200-dagars medelvärde och närmar sig nu den fallande stödlinjen som utgjorde utbrottsnivån den den 19 oktober. Gårdagens relativt kraftiga nedgång med 10,3 procent till 16,7 ser i alla fall vid en första anblick ut att vara falsk säkerhet. Sammantaget ska vi som jag sagt några gånger tidigare dansa nära nödutgången med mindre steg än normalt och vara noga med var vi sätter fötterna. (Väl valda, mindre positioner än normalt och kortare tidshorisont). 

Räntan på den tioåriga amerikanska benchmarkobligationen steg igår med 2 punkter till 1,70 procent.

Sammanfattning S&P 500: Gårdagens uppstuds ser naturligtvis positiv ut vid en första anblick men precis på punkten kring 1427-nivån som jag ”pratat” om länge avtog köptrycket. Idag återstår det att se om det var en tillfällig andhämtningspaus eller början på en ny lägre topp, som i så fall är negativt. Inför dagen är gummisnodden hårt spänd på ovansidan samtidigt som 20-dagars medelvärde utmanas. Efter Stockholmsbörsens stängning kommer veckans viktigaste siffra och det är alltid vanskligt med halvdagar.

Motstånd: 1432-1434 / 1439 / 1448 / 1455 / 1464 / 1471
Stöd: 1421 / 1417 / 1407 / 1396 / 1390 / 1385 / 1379 / 1374

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 1,2 procent och Hong Kong-börsen med hela 1,4 procent. Kinesiska Shanghai stiger med måttliga 0,6 procent medan Australiska All Ordinaries knappt orkar över nollan.

Både den nordamerikanska dollarn och euron stiger mot den svenska kronan.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar