Fredag den 13:e mars – fortsatt fest eller baksmälla

Fjärde dagen i rad. Efter en trevande start bar det av uppåt mot första etappmålet på runt 667. Det är tre ganska stabila motstånd som skall passeras innan vi kan börja prata om en vändning och det är 667, 686 och 714. Innan dessa passerats bör vi i alla fall vara på vår vakt för möjliga återgångar.

En intressant artikel om SAS utförsäljning kan ni läsa här.

I USA var det efter en lite trevande inledning (S&P 500 skulle ju först testa 715), ett riktigt rally som varade i stort sett hela kvällen. Indexet OMXS30 närmar sig nu de kommande motstånden med rask takt och jag utesluter inte en rekyl, kanske redan idag. Passeras motståndet vid 670 är det 686 som gäller och då blir 670-nivån ett sekundärt stöd, om det inte håller bär det vidare nedåt till nästa nivå runt 650. Inför dagen kan det vara klokt att tänka på hur Nikkei gick igår (med tanke på tjurrusningen idag). De amerikanska terminerna har inte gått upp i samma takt som de asiatiska börserna.

090313_omxs30real

Det var längesedan det kom så pass mycket och överaskande nyheter som det gjort de senaste dagarna. Igår fortsatte det med positiva nyheter från General Electric som fick alla stortrivas och optimismen fortsatte flöda. GE steg med hela 12,7 procent efter sina positiva siffror (de kom rätt dag kan man säga). Bolaget fick sänkt rating av S&P till AA+ från AAA (tack Daniel för påpekandet). När USA-börserna stängde hade DJIA avancerat med 3,4, S&P 500 och Nasdaq hade bägge gått upp med 4,0 procent vardera. Det är bara att förlänga samma kanal som jag började rita på igår eftermiddag, snyggt och prydligt. S&P 500 klarade sig igår från att falla ner genom 715-stödet och tog sig ganska snabbt förbi det ena motståndet efter det andra. Vid stängningen runt 750 ser vi att histogrammet börjar mattas av, men det vore väl i och för sig konstigt om det skulle öka efter en så lång uppgång.

090312_2_in-x

Bankerna och de positiva handelssiffrorna hjälpte bägge till att dra indexen uppåt. Även Bank of America meddelade igår att de två första månaderna hade varit lönsamma för de oxå. Egentligen är det väl inte så konstigt, eller?

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade till 650.000 personer vilket var 10.000 fler än förväntat, men den nyheten kom inte en dag där den hade någon betydelse. Sammanställningen är gjord av Bloomberg News.

Kinas premiärminister Wen Jiabao sade idag på morgonen till Bloomberg News att Kina ”när som helst” kan tänka sig att sjösätta ett stimulanspaket om 4.000 miljarder yen för att motverka den ekonomiska inbromsningen.

Wen Jiabao meddelade vidare att man ser en ökad ”oro” över de amerikanska statspapper som Kina är innehavare av. Kina har som han säger lånat ut ”enorma belopp till USA” och vill naturligtvis ha tillräcklig säkerhet för tillgångarna. (Men Obama är expert på att trycka pengar, han fixar det nog). Så här säger Wen till Bloomberg:  “Of course we are concerned about the safety of our assets,” said Wen. “To be honest, I am a little bit worried.” Stable Yuan

I Japan sade premiärminister Taro Aso till Bloomberg News kommer att be sina ministrar att förbereda ytterligare stimulansplaner för att motverka att den ekonomiska krisen förvärras ytterligare.

Den japanska industriproduktionen föll tungt under januari månad, hela 10,2 procent. Detta var det enskilt största tappet sedan mätningar började göras.

Asien: Det är stabila uppgångar i hela regionen med störst uppgångar i Japan och Hong Kong med 4,9 respektive 3,6 procent när detta skrivs kl. 06.50. Optimismen verkar hålla i sig.

Oljan rusade igår, troligtvis inför G20-mötet som skall hållas idag och imorgon, däremot faller basmetallerna men det var efter en mycket turbulent och osäker dag, inte speciellt vägledande. Idag på morgonen är det ombytta roller, Brent-oljan faller något medan basmetallerna stiger.

– För övrigt håller jag med både Mona Sahlin (ja ni läste rätt) och Fredrik Reinfelt om hur klantigt SEB sköter hanteringen av företagsledningens löner. Det vore intressant att veta hur PR-avdelningen resonerat innan nyheten släpptes. ”Vinnarskallen” Annika Falkengrens lönelyft ger henne runt 35 miljoner bättre pension, inte så pjåkigt. Inte speciellt vältajmat tycker jag…

Att pensionssystemet håller på att braka ihop presenteras som om det vore nyheter, det är väl ändå inga nyheter eller någon sensation att systemet skall kollapsa, det hade ju Palme redan räknat ut. Vi som är halvgamla (60-talister) har redan varit med om flera olika pensionssystem, vartefter sossarnas pensionsåtaganden vandrat nedåt och intecknat yngre och yngre medborgares löner.

När jag började arbeta hade man ATP, vilket innebar att det var klokt att under 15 år ta ut max ATP-grundande lön från bolaget så skulle det ge max pension. När sossarna bränt dessa pengar redan på de som gick i pension på sjuttio- och åttitalet fick man gnugga geniknölarna och då bestämdes att alla som sparat i ATP-systemet och var födda efter -57 skulle in i ett nytt system, de sparade pengarna bara försvann…

Kreativiteten kan man däremot inte klandra, vi blev ”belöndade” genom att börja spara i ett nytt pensionssystem som man trodde stenhårt på, i flera år. Nu kom man på att de som ”verkligen betalar nettoskatt” höll på att bli för få och folk levde för länge. Pensionssystem nummer två fick skrotas. Men då såg glodde man snett och avundsjukt på alla börsklippare och det kan väl inte vara mer än rätt att LO-kollektivet oxå skulle få ta del av de ofantliga vinster som kapitalisterna helt oförtjänt tillskansade sig…

Ett socialistiskt geni vid namn Rudolf Meidner konstruerade det som först kallades löntagarfonder, men namnet klingade inte så bra, men förhoppningsvis skulle folk vänja sig vid det med tiden. Ett problem hade man och det var hur skulle löntagarfonderna få pengar så att man kunde köpa in sig i företagen, för fackföreningsavgifterna kändes ju inte bra att ta av. Jo, smartast är ju om företagen själva får avsätta pengarna som löntagarfonderna sedan kan använda för att köpa andelar i de företag som avsatt dessa pengar via höjda arbetsgivaravgifter. Detta döptes så fint till ”frivilligt sparande”… När så löntagarfonderna var välfyllda med pengar skapades AP-fonderna som avdankade politiker kunde finna sin reträttplats tills pensionen var dags att inkassera. Nu skulle minsann kapitalisterna få se att även avdankade sossepolitiker kan investera på börsen, och det bättre än de usla kapitalisterna. Sen skulle pensionssystemet räcka till även med en svällande offentlig sektor och lägre produktivitet. Kjell-Olof Feldt råkade av misstag avslöja vad förmodligen hela partitoppen tyckte, nämligen som Kjell-Olof skrev för sig själv; ”Löntagarfonder är ett djävla skit, men nu har vi baxat de ända hit…”.  Nu var det visst inte så enkelt, kanske dags för ett fjärde pensionssystem…

Mona Sahlin, Maria W. och Kommunistlasse, kom inte och påstå, på fullt allvar att det krashade pensionssystemet kommer som en nyhet…

Detta händer idag fredag den 13:e mars 2009.

RAPPORTER:

AKTIETORGET:
– Towork

STÄMMOR:
– SAS (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Fordon: registreringsstatistik personbilar februari från ACEA
– Kennametal: ordersiffror februari
– Rederi: rater vecka 11

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Digital Vision: förlängd anmälningstid i nyemission löper ut
– Nordea: första handelsdag exklusive teckningsrätter
– SEB: teckningsperiod nyemission inleds, avslutas 27 mars
– SEB: handel med teckningsrätter för nyemission inleds, avslutas 24 mars

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Carlsberg (3:50 DKK)

STATISTIK:
– Japan: industriproduktion (def) januari kl 5.30
– Finland: KPI februari kl 8.00
– Tyskland: grossistpriser februari kl 8.00
– Olja: IEA månadsrapport mars kl 10.00
– EMU: arbetskostnadsindex 4 kv kl 11.00
– EMU: detaljhandel januari kl 11.00
– USA: handelsbalans januari kl 13.30
– USA: importpriser februari kl 13.30
– Polen: KPI februari kl 14.00
– USA: Michigan-index (prel) mars kl 15.00

POLITIK:
– Riksdagen: aktuellt debatt om den ekonomiska politiken, Anders Borg deltar kl 9.00

CENTRALBANKER:
– Riksbanken: Lars EO Svensson håller talet ”Att utvärdera penningpolitiken” kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT:
– G20: ffinansministermöte 13-14/3
– Olja: Opec månadsrapport mars

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar