Fler varningssignaler när utbrott sker från fallande kil

sammanfattningNEW YORK: TREDJE NEDGÅNGSVECKAN I RAD, OLJAN TYNGDE,S&P500-0,6%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna sjönk på fredagen, vilket resulterade i den tredje veckovisa nedgången i rad. Sjunkande oljepris, en stigande dollar och statistik under förväntan sänkte riskaptiten.

”Vi behöver att dollarn och oljan slår sig till ro innan vi får någon kraftig rörelse uppåt. En stor del i volatiliteten nyligen är relaterad till att den mesta statistiken pekar mot att Federal Reserves räntehöjning kommer i juni”, sade Randy Frederick, på Charles Schwabb, till Bloomberg News.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average sjönk 0,8 procent till indexnivån 17.750, medan det bredare S&P 500 stängde 0,6 procent lägre på 2.053. Tekniktäta Nasdaq Composite tappade 0,4 procent till 4.871.

Omsättningen landade på 750 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder på Nasdaq.

Oljepriset tog stryk på fredagen och USA-oljan WTI hade det tyngst med en nedgång nära 4 procent.

Antalet aktiva olje- och gasriggar i USA fortsätter att sjunka. Denna vecka med 67 till totalt 1.125, enligt statistik från oljeservicebolaget Baker Hughes. Inom oljesektorn minskade antalet med 56 till 866 stycken.

Dollarn stärktes kring 1,4 procent mot euron till nivån 1:0481, och är nu kring högsta nivån på tolv år.

University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet backade till 91,2 i mars jämfört med 95,4 föregående månad. Analytikerkåren hade räknat med en lätt uppgång till 95,5.

Producentpriserna i USA sjönk 0,5 procent i februari, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år sjönk priserna 0,6 procent. Här väntades att priserna skulle ha stigit 0,3 procent jämfört med föregående månad, och ha varit oförändrade jämfört med 2014.

På börsgolvet gick kraftsektorn, industri, och råvarubolagen sämst i S&P 500 med sammanvägda nedgångar på runt 1 procent. Samtliga sektorer tappade mark.

IBM och United Technologies gick tyngst i Dow Jones Industrial Average med nedgångar på 2,1-2,3 procent.

Totalt steg sju aktier i storbolagsindexet. Av dessa var Microsoft i toppen på plus 0,9 procent, följt av Intel på plus 0,4 procent.

Herbalife avancerade drygt 8 procent. FBI utreder huruvida en uppdragstagare till Bill Ackman lämnat falska uttalanden om Herbalife till myndigheter.

Under sommaren 2014 anklagade Bill Ackman Herbalife för att ha misslett sina distributörer genom att bland annat förvränga försäljningssiffror.

Harley-Davidson sjönk 3,4 procent. Motorcykeltillverkaren ska skära ned med 169 tjänster vid fabriken i Kansas City, stod det klart på fredagen.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation steg 1 punkt till 2,12 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Den pågående rekylen är köpvärd så fort vi får en positiv fortsättningsformation eller en passering av torsdagens högsta. Att gå kort är för tillfället inte aktuellt.”

Den gångna veckan inleddes ungefär som veckan dessförinnan avslutades. När det en månad gamla gapstödet kring från 1635 nåddes sög köparna upp säljtrycket och lyckades i onsdags prestera en bullish engulfing. Indexet har sedan dess testat av de kortare medelvärdena MA-8 och MA-20 som jag använder för att identifiera det kortare sentimentet. Uppgången den senaste veckan uppgick till marginella 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 13,7 procent.

Även om inte månaden är slut har den negativa omslagsformationen för tillfället eliminerats och i veckografen har vi nu en hammerliknande fortsättningsformation.

Volymen den gångna veckan har bortsett från i tisdags och onsdags legat något under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer den gångna veckan har varit teknologi, basråvaror och telekom. Sämst gick oljebolag och konsumenttjänster. Bästa aktier på OMXS30-indexet under veckan blev SKF B, Assa Abloy, Boliden, Ericsson B och AstraZeneca. Sämst gick Lundin Petroleum, Hennes & Mauritz, SSAB A, MTG B och Kinnevik.

(Nyhetsbyrån Direkt)

RAPPORTER:

AKTIETORGET
– Caucasus Oil

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Exone (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Caverion, Cortus Energy, Tobin Properties (extra), Tobin Properties (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Financial Hearings arrangerar småbolagsfrukost med Powercell Sweden, Spiffx, Biolight och Copperstone Resources. kl 8.15

BÖRSSTATISTIK
– H&M: presenterar försäljningssiffror för februari kl 8.00
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Copperstone Recourses: anmälningstid i nyemission avslutas
– Eniro: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/3)
– Eniro: handel i teckningsrätter i nyemission inleds (avslutas 26/3)
– Micropos Medical: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 31/3)
– RLS Global: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 31/3)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove husprisindex mars kl 1.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: Empire manufacturing index mars kl 13.30
* USA: industriproduktion februari kl 14.15
– USA: NAHB husmarknadsindex mars kl 15.00

MAKRO ÖVRIGT
– Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Indexet befinner sig nu kring en nivå där det börjar bli dags att leta efter positiva fortsättningsformationer. Om 2065 punkteras har vi ett kluster av stöd hela vägen ner mot 1970-nivån.”

Den gångna veckan inleddes avvaktande men redan under tisdagen fortsatte nedgången mot den stigande stödlinjen och under torsdagen bjöds vi på en positiv fortsättningsformation. Veckan avslutades dock negativt även om den stigande stödlinjen fortfarande är intakt. Årets uppgång är nu utraderad efter föregående veckas nedgång med 0,9 procent.

Volymen har, bortsett från i tisdags, under den gångna veckan legat strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. I fredags noterades volymen 4 procent under snittet.

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst gick basråvaror och ickecykliska konsumentprodukter.

Endast 98 av aktierna som ingår i indexet steg i fredags medan 388 stängde rött. Efter de senaste dagarnas uppgång var det åter Apple som tyngde indexet mest.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände åter ner och backade 0,7 procent till $123,6. Google vände oxå ner och backade med 1,5 procent för att stänga vid $553,00. Twitter tog en paus från de senaste dagarnas uppgång och backade 0,9 procent vilket fick aktien att stänga på $46,7 medan den sociala kollegan Facebook åter vände ner och föll 1,1 procent till och stängde till slut veckan vid $78,0.

Asien: Det är mestadels små nedgångar i Asien men Kina går emot strömmen efter nya förhoppningar om lättnader.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar