Finns det kraft att ta ut snart tvåårshögsta denna gång?

NEW YORK: FINANSBOLAGEN I TÄTEN FÖR UPPGÅNG, S&P 500 +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna letade sig försiktigt uppåt på torsdagen med finansbolagen som vinnare. Fokus riktades mot Federal Reserve och bedömningar om hur styrräntan kommer att utvecklas framöver.

Dow Jones industriindex stängde upp 0,3 procent till 20.728, S&P 500 steg 0,3 procent till 2.368 och det teknikorienterade Nasdaqindexet ökade 0,3 procent till 5.914.

De amerikanska tioårsräntan var upp 3 punkter till 2,42 procent samtidigt som dollarn och oljepriset stärktes.

De senaste dagarnas Fed-tal har haft en hökaktig ton och kan medföra att styrräntan kan komma att stiga i en snabbare takt än marknaden för närvarande förväntar sig.

Clevelands Fed-chef Loretta Mester upprepade att ytterligare styrräntehöjningar kommer att behövas och att hon föredrar att inleda neddragningen av Feds balansräkning i år. BNP-tillväxten i USA väntas stiga över 2 procent under det kommande året med en återgång till en inflation på 2 procent under nästa år eller så.

Fed-ledamoten John Williams sade i ett tal att han inte utesluter fler än tre räntehöjningar under 2017.

Finansbolagen som har en nära korrelation med tillväxten i ekonomin stärktes. Inom sektorn klättrade Zions Bancorp och Regions Financial var båda upp 2,6 procent.

På råvarumarknaden har oljepriset pendlat lite upp och ned, men det letade sig uppåt igen på eftermiddagen när Kuwaits oljeminister sade att Opec för samtal för att inkludera alla medlemmar i produktionsbegränsningar, enligt Bloomberg News.

Nordsjöoljan noterades vid 53:06 dollar fatet och WTI-oljan på 50:32 dollar, en uppgång på väl över 1 procent.

USA:s BNP under det fjärde kvartalet steg med 2,1 procent i årstakt, enligt definitiv statistik. Förväntningarna enligt Bloomberg News prognosenkät låg på en uppgång om 2,0 procent.

Bland enskilda aktier rasade det kanadensiska sportklädesbolaget Lululemon, som är mest känt för sina yogakläder, med 23 procent efter att bolaget varnat för en trög start på året.

På minus låg också oljebolaget Cenovus Energy, som fördubblar reserver och produktion genom att köpa kanadensiska tillgångar från Conoco Phillips. Cenovus Energy föll 14 procent medan Conoco Phillips var upp nästan 9 procent.

Efter USA-börsernas stängning väntades Fed-ledamoten William Dudley delta i en paneldiskussion klockan 22.30.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Även om det är stor risk för fortsatt skvalp så länge den rådande tradingrangen fångar indexet anser jag att undertonen är positiv och det förstärks av de två positiva turtle soup som är de senaste två signifikanta candlesticksformationerna.”

Torsdagen inleddes med ett nedställ, till stor del tyngt av H&M och föll till stödnivån 1572 där vi bjöds på en dubbelbotten. Vid tretiden togs toppen mellan bottnarna ut och signalerade en uppgång mot i första hand 1580 som var i spel både under onsdagseftermiddagen och förmiddagen igår. Styrkan under eftermiddagen igår var påtaglig och uppgången förstärktes hela vägen i mål för att avslutas med en stark call. Stängningen vid 1583,9 motsvarade en marginell nedgång med 0,03 procent.

Torsdagen blev den sjunde dagen i rad som stängde i den övre delen av dagscandlen. Detta utseende med en stängning strax under föregående dag har vi bara sett vid 5 tillfällen sedan 2001 och därför kan vi inte dra några slutsatser av vad det innebär edgemässigt trots att nästa dag i dessa fall stängt negativt i tre av fallen. Det vi däremot vet är att undertonen är svagt positiv och att köparna tenderar att komma tillbaks snabbt efter nedställ men att ett tufft motståndsområde nu närmar sig och det ökar risken för någon eller några dagars nedförsåka.

Volymen igår var betydligt högre än i onsdags men mycket berodde naturligtvis på HM som såldes stort av institutioner och nästan 2 miljarder SEK utanför ordinarie handel. OMXS30 noterade en volym som var hela 34 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks något men noteras klart över tremånaderssnittet och så länge inte de senaste lågpunkterna punkteras talar mer för att köptrycket kommer återupptas än motsatsen.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Nepa (kl 8.00), Aqeri (ändrat datum från 27/2), Cleantech Invest, Footway, Hancap, Medical Prognosis (ändrat datum från 27/3), Pallas Group

AKTIETORGET
– App Spotr

STÄMMOR
– Capacent, Kallebäck Property Invest

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: privatspararnas aktiehandel för mars

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Alimak: teckningstid i nyemission avslutas
– Ambea: första dag för handel på Nasdaq Stockholm
– Christian Berner: första dag för handel på Nasdaq Stockholm efter flytt från First North
– Hybricon: anmälningstid i nyemission avslutas
– Interfox Resources: förlängd anmälningstid i nyemission avslutas
– Prolight: första dag för handel på NGM Nordic MTF
– Rejlers: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Carlsberg (10:00 dkk), Concentric (2:00 kr + 1:50 kr extra), Cramo (0:75 eur), FLSmidth (6:00 dkk), ISS (7:70 dkk), Lovisagruvan (3:00 kr), Lundbeck (2:45 dkk), Pegroco (2:40 kr kvartalsvis), Swedbank (13:20 kr)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: GfK konsumentförtroende mars kl 1.00
– Japan: arbetslöshet februari kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion februari kl 1.30
– Japan: KPI februari kl 1.30
– Japan: industriproduktion (prel) februari kl 1.30
– Kina: industri-PMI mars kl 3.00
– Kina: tjänste-PMI mars kl 3.00
– Storbritannien: Nationwide huspriser mars kl 8.00
– Tyskland: detaljhandel februari kl 8.00
– Frankrike: KPI (prel) mars kl 8.45
– Danmark: BNP (def) 4 kv kl 9.00
– Tyskland: arbetslöshet mars kl 9.55
– Storbritannien: BNP (def) 4 kv kl 10.30
– EMU: KPI (prel) mars kl 11.00
– Italien: KPI (prel) mars kl 11.00
– USA: privata inkomster och privatkonsumtion februari kl 14.30
– USA: Chicago inköpschefsindex mars kl 15.45
– USA: Michiganindex (def) mars kl 16.00

CENTRALBANKER
– RB: resultat realobligationsköp kl 10.07
– Fed: Neel Kashkari talar kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Löneavtal: Teknik-, industriavtalet m.fl. löper ut

ÖVRIGT
– Spel: utredning om svenska spelmarknaden presenteras


USA-börsen: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen närmar sig nu först 20-dagars medeltal och taket i den kortsiktigt fallande kanalen kring 2373 men den viktigaste nivån på kort sikt är 2390 som är den senaste pivottoppen. Om 2390 tas ut är det positivt men en ny lägre topp indikerar istället att rekylen inte är klar.”

Bortsett från några minuters skvalpig inledning präglades de första timmarna av torsdagen av uppgång och strax innan Stockholmsbörsens stängning markerades dagshögsta vid 2370. Stängningen vid 2368,1 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent. Stängningen skedde precis vid den första motståndsnivån som jag nämnde igår.

Som jag skrivit de senaste dagarna har siktet varit inställt på taket i den fallande kortsiktiga kanalen och om den tas ut pivottoppen vid 2390. Även om gummisnodden nu är hårt spänd på ovansidan behöver det inte leda till mer än några timmars eller någon dags andhämtning innan tidigare motstånd utmanas. Om det istället visar sig att nuvarande nivå blir en ny lägre topp är det angeläget att inte 2320 punkteras utan att snabbt återtas för då ökar risken för en betydligt djupare rekyl.

Volymen igår var högre än i onsdags men trots det 9 procent under dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks från toppnoteringen som markerades för några veckor sedan och noteras nu kring tremånaderssnittet som om det punkteras utan att snabbt återtas blir första gången sedan början av september.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar