Edgen är god för en uppstuds

NEW YORK: OLJEPRISET STIGER KRAFTIGT, S&P500 +0,2%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna trevade uppåt på fredagen efter torsdagens skarpa nedgångar.

Bolagen i Dow Jones industriindex handlades 0,3 procent högre nivåer, S&P 500-indexet stängde upp knappt 0,2 procent medan tekniktunga Nasdaq var ned omkring 0,1 procent.

Råoljan steg kraftigt på fredagen och har därmed åtnjutit sin längsta uppgångssekvens på två månader i takt med att tecken på lägre utbud i USA.

Oljan var upp en dryg procent tidigare under fredagen, men steg ytterligare efter veckodata från oljeservicebolaget Baker Hughes. WTI-oljan noterades upp 2,9 procent vid 22-tiden, Brent-oljan var samtidigt upp omkring 2,7 procent.

Baker Hughes rapporterade att antalet aktiva olje- och gasriggar sjunkit under veckan, för första gången på 24 veckor.

”Oljepriset påverkas också av den alltjämt svagare dollarn”, sade CNBC

USA har inför nästa veckas G20-möte signalerat att det kan komma att lämna det globala samarbetet rörande finansmarknadsregleringar och skattetillflyktsorter. Det rapporterar tyska Der Spiegel med hänvisning till källor, enligt Reuters.

Amerikansk makrostatistik gav positiva signaler på fredagen. Index från inköpscheferna i Chicago steg oväntat till 65,7 i juni, från 59,4 i maj.

Amerikanska handelsdepartementet rapporterade att de privata inkomsterna i USA steg 0,4 procent i maj, jämfört med föregående månad. Samtidigt steg privatkonsumtionen 0,1 procent från månaden före. Analytiker hade räknat med att inkomsterna skulle ha stigit 0,3 procent och att även konsumtionen skulle ha stigit 0,1 procent, enligt Bloomberg News snittprognoser.

Bland enskilda aktier överträffade Nike analytikernas förväntningar med sitt resultat för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret och bolaget lämnade dessutom optimistiska förutsägelser för det nya räkenskapsåret. Uttalandena bidrog till att sportmärkets aktie handlades upp närmare 11 procent på fredagen.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 är sedan lite mer än en månad tillbaks fångad i en tradingrange mellan 1600 och 1660 inte så långt ovanför golvet i den stigande långsiktiga kanalen. De senaste topparna har noterats allt flackare och om 1600-nivån punkteras utan att snabbt återtas är det en varningssignal som vi ska hålla koll på. Det mest troliga är dock att köparna kommer att suga upp säljtrycket innan indexet etablerar sig under primärtrenden vilket innebär att vi fortfarande bör agera på positiva fortsättningsformationer för uppgång.”

Den gångna veckan inleddes med ett nytt test av taket i den rådande tradingrangen men misslyckades med att ta ut 1659 vilket ledde till att både de korta- och medellånga medelvärdena tillsammans med golvet i den stigande kanalen punkterades. I fredags nåddes även golvet i den två månader långa tradingrangen. Totalt föll den gångna veckan med 2,6 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 5,6 procent.

Den gångna veckans candlestick var den kraftfullaste nedgångsstapeln sedan början av november och juni blev den första negativa månadsstängningen på ett helt år. Juni månads candle punkterade för övrigt både maj och april månads stängningskurser men det är fortfarande en bit ner till årsmedelvärdet kring 1521.

Det blir nu spännande att se om köparna vågar suga upp säljtrycket kring 1600-nivån eller om det kommer att krävas en djupare rekyl. När kursen historiskt dragit iväg lika snabbt och långt från MA-20 och gummisnodden varit lika spänd har kursen stått högre en vecka senare i mer 60 procent av fallen.

Om pivottoppen från den 21 juni blir toppen i 8-veckorscykeln är det första gången på ett helt år som vi får en lika tidig topp. Tidiga toppar innebär sämre riskaptit men det är än så länge lite tidigt att tolka utseendet så, men vi ska absolut hålla koll på vad det innebär och vilka sektorer som i så fall kommer att utvecklas sämst.

Volymen den gångna veckan inleddes lägre än snittet men avslutades stigande. I fredags var volymen 10 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Detta har fått volymbalansen att utmana lågpunkterna från i maj.


Nyhetsbyrån Direkt:

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– App Spotr: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 24/7)
– Promore Pharma: beräknad första dag för handel på First North

EXKLUSIVE UTDELNING
– Stendörren (0:50 kr kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– BOJ: Tankan-rapport 2 kv kl 1.50
– Kina: Caixin industri-PMI juni kl 3.45
– Silf/Swedbank: industri-PMI juni kl 8.30
– Norge: industri-PMI juni kl 9.00
– EMU: industri-PMI (def) juni kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI juni kl 10.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Danmark: industri-PMI juni kl 11.00
– EMU: arbetslöshet maj kl 11.00
– ECB: obligationsköp kl 15.45
– USA: Markit (def) industri-PMI kl 15.45
– USA: ISM industri-PMI juni kl 16.00
– USA: bygginvesteringar maj kl 16.00

POLITIK
– Politik: Almedalsveckan

CENTRALBANKER
– Riksbanken: penningpolitiskt möte (räntebesked 4/7) kl 9.00
– Fed: James Bullard talar kl 10.30


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Än så länge är det omöjligt att sia om utbrottet kommer att ske uppåt eller om vi istället får se golvet i tradingrangen punkteras. Risken har ökat för en rekyl ner mot i första hand 2400 och eventuellt djupare än så. Undertonen är dock positiv och det mesta talar för att expansionen kommer att ske norrut inom kort.”

Den gångna veckan inleddes upp till 2450 men där tog det stopp och i torsdags bjöds vi på en rekyl ner mot golvet i den rådande tradingrangen kring MA-50. Veckan avslutades med en stängning mellan MA-50 och MA-20 mitt i tradingrangen. Den senaste veckan innebar en nedgång med 0,6 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 8,2 procent.

Juni månad blev den tredje månaden i rad som stängde på plus men dock med en påtaglig svans på ovansidan. Undertonen är minst sagt positiv men vi ska samtidigt vara medvetna om att RSI-14 i månadsgrafen inte varit lika högt sen slutet på 2014. Mycket tyder på att SP500 befinner sig i den 5:e vågen och en potentiell målkurs är just ATH-nivån som vi bjöds på för någon vecka sedan. Det är när vi börjar se negativa divergenser i den femte vågen, speciellt i de längre tidsupplösningarna, som vi ska höja beredskapen. Marknaden har dessutom kommit in i det svagare halvåret, även om juli sticker ut som den bättre månaden under sommaren. Jag blir inte förvånad om vi framåt augusti/september kommer in i en tuff period.

Volymen har bortsett från i torsdags noterats kring eller strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar