Då får vi se när den våta filten torkar upp

sammanfattningNEW YORK: MODEST UPPGÅNG PÅ VALDAG, RAS I HERTZ, S&P500 +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) Investerare kan ha prisat in en seger för Hillary Clinton, sedan de amerikanska börserna stängde tisdagshandeln på plus dagen innan avgörandet i presidentvalet.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent till 18.332. S&P 500 ökade 0,4 procent till 2.139. Nasdaq Composite steg 0,5 procent till 5.193.

Omsättningen på NYSE var 13 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var 1 procent under 20-dagarssnittet.

”Det är svårt att läsa ut alltför mycket av dagens rörelse. Vi förlorade lite kraft sedan oljan gått ned på minus men nu är det vänta och se. Vi såg lite motstånd vid 50 och 100-dagars medelvärde varför teknisk analys kan vara i spel, det kan pågå vinsthemtagningar”, sade Yousef Abbasi, global marknadsstrateg vid Jones Trading, till Bloomberg News.

En leverantör av realtidsanalys av valdeltagande uppskattar att Hillary Clinton har fått fler förtidsröster än Donald Trump i avgörande stater som Florida, Iowa och Nevada. Slates.com visar att Donald Trump har en tidig ledning i Pennsylvania, skriver Bloomberg News.

”Lättnadsrallyt ser ut att fortsätta efter gårdagens stora uppgång. Clinton står för mindre förändring varför positiva nyheter för henne är bra för marknaden. Varje osäkerhet som tas bort är alltid positivt”, sade Bill Schultz, förvaltare vid McQueen Ball & Associates, till Bloomberg News

Vid sidan av uppgångar för defensiva sektorer som utilities (el- och gasbolag) och telekom syntes ett rejält ras i Hertz som stängde vid minus 23 procent.

Kvartalsresultatet missade förhandstipsen samtidigt som biluthyraren spått att helårsvinsten väntas uppgå till en femtedel av vad de trodde i augusti. Företaget, vars största investerare är Carl Icahn, misslyckades bland annat med prissättningen på sina bilar.

Trist var det också för aktieägarna i pressade Valeant som fick se sin aktie falla 22 procent. Specialistläkemedelsbolagets nya ledning drog ned vinstprognosen väl under estimaten och kommunicerade att mer dåliga nyheter kan komma.

Synaptics, till viss del konkurrent till Fingerprint Cards, föll 6 procent efter att Samsung uppgett att bolaget ska börja tillverka egna sensorer.

Ännu svagare gick CVS Health Care som retirerade 12 procent sedan apoteks- och vårdcentraloperatören sänkt sin prognos för 2017. Evercores analytiker Ross Muken menade att utfallet i rapporten var ”chockartat”, skriver Bloomberg News. Förlorade recept till privatpersoner uppgavs som orsak till de svaga utsikterna.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var 4 punkter upp till 1,86 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Valfeber som riskerar att bli Trumpfrossa! Även om man inte ska fokusera för mycket på exogena faktorer, som ex.vis valet i USA, kan man inte utesluta att en Trump-seger kan bli en gigantisk våt filt över finansmarknaderna och skapa spänningar inom många områden. Även om det är spännande med det amerikanska valet blir det skönt när den tekniska analysen övergår till det normala. De närmaste dagarna är det mer gambling som gäller.”

I gårdagens intradagschart bjöds vi på en rund fin botten, en potentiell fortsättningsformation, som hade varit spännande om inte om hade varit. Gårdagens stängning vid 1439,4 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

De två senaste dagarnas candlesticks har varit mycket positiva, ur ett rent tekniskt utseendeperspektiv. Det har däremot inte saknats varningssignaler i form av få aktier som burit uppgången 79 procent OMXS30-aktier men bara totalt 47 procent av de jag bevakar. Lägre volym visar på ett lågt engagemang i de senaste dagarnas uppgång. Vi vet oxå att det gäller att vara beredd på tvära kast så länge kursen befinner sig mitt i en tydlig tradingrange. Exkluderar vi den amerikanska valutgången tror jag på en fortsatt uppgång men som jag sagt de senaste dagarna är det nu gambling som gäller. Om det nu blir Trumpseger, vilket allt tyder på, är risken stor att placerarkollektivet kommer att välja risk off. Vi ska dock komma ihåg att minnet är kort och se bara på Brexit hur många dagars nedgång det blev. En! Om Trumpfrossan går över på någon enstaka dag är det dock för tidigt att sia om. Det vi vet är dock att efter ett lågvollaläge (se min analys den 31 oktober) går vi mot en prisexpansion och utbrottets riktning från den rådande tradingrangen kommer med stor sannolikhet att visa vägen för expansionen.

Volymen igår var lägre än i måndags och 9 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Igår skrev jag: ”Nu vill vi se att tisdagen stänger ovanför mitten av måndagens stapel och att volymen när/om 1434 tas ut tilltar”. Stängningen skedde ovanför men med avtagande volym (osäkerhet).


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Ica (kl 7.00), Hemfosa (kl 7.30), Eltel (kl 8.00), Image Systems (kl 8.30), Concordia (ca kl 13.30), Boule Diagnostics, Hansa Medical (före börsöppning), Hufvudstaden (lunchtid), Lundin Gold, NGS, Semafo (före börsöppning)

NGM
– Real Holding

FIRST NORTH
– B3IT (kl 8.00), Leo Vegas (kl 8.00), Mindmancer (kl 8.00), Saltx Technology (kl 8.00), K2A (kl 14.00), Clean Motion, Enviro (vid börsöppning)

AKTIETORGET
– Cherry (ca 8:30), Insplorion

ÖVRIGA NORDEN
– Carlsberg (verksamhetsuppdatering, ”trading statement”) (kl 7.00), Matas (kl 8.00), FLSmidth (kl 12.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Megafon (kl 8.00), Exone (efter USA-börsernas stängning), Voestalpine

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– B3IT: rapportpresentation kl 9.00
– Leo Vegas: rapportpresentation kl 9.00
– Hemfosa: rapportpresentation kl 9.30
– Inwido: analytiker- och mediadag kl 9.30-16.00
– Eltel: rapportpresentation kl 10.00
– Ica: rapportpresentation kl 10.00
– Nasdaq Stockholm arrangerar seminarium om resultatet i det amerikanska valet kl 12.00-13.00
– Profilgruppen: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Saltx Technology: rapportpresentation kl 12.00
– Concordia: rapportpresentation kl 14.30
– Lucara Diamond: telefonkonferens kl 15.00

MAKROSTATISTIK
* Japan: bytesbalans september kl 0.50
* Kina: KPI och PPI oktober kl 2.30
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– SCB: hyror bostadslägenheter 2016 kl 9.30
– USA: grossistlager (def) september kl 16.00
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: protokoll från penningpolitiska mötet 26/10 kl 9.30
– Riksbanken: Martin Flodén håller anförandet ”Så påverkar Riksbankens obligationsköp statens finanser”. Publiceras kl 9.45
– Polen: räntebesked
– Nya Zeeland: räntebesked kl 21.00

MAKRO ÖVRIGT
– EU: kommissionens höstprognos kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Om det skulle vara så att Trump vinner är risken stor för vinsthemtagningar och börsras men det vi ser nu är förhoppningar om att Clinton vinner.”

Efter en avvaktande inledning tog sig SP500 upp och förbi måndagens högsta och nådde 2147 efter ett par timmar, den högsta nivån på 8 dagar, innan en avvaktande avslutning fick börsen att stänga vid 2139,5 vilket motsvarade en uppgång med 0,4 procent. Men tidigt imorse vände plötsligt vindarna och den ena nyckelstaten efter den andra visade sig ha vunnits av Trump. Detta har satt tydlig press på börserna i Asien och likaså de amerikanska terminerna som när det skrivs noterar nedgångar med ungefär 5 procent.

Jag skrev igår att man normalt inte ska ha uppfattningen att det man ser skiljer sig från normalläget men att det om Trump vinner kan bli skillnad. Nu blir det spännande att se om det blir en Brexit 2 vilket innebär att nedgången blir brant och extremt kortvarig eller om det sätter djupare spår på världens börser. Under Tobbe Spekulerar igår fick jag flera frågor om när jag anser att det korta- och medellånga sentimentet skulle övergå och bli positivt. Som jag skrivit de senaste veckorna skulle en lägre topp än 2155 innebära att det negativa sentimentet får ett starkare grepp vilket nu ser ut att bli fallet. En sak är i alla fall säker och det är att opinionssiffror inte är att lita på.

Volymen igår var den lägsta sedan den 24 oktober men endast 1 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Alla sektorer stängde på plus även igår och bäst gick basråvaror, detaljhandel och defensiva sektorer. Vid sidan av uppgångar för defensiva sektorer som utilities (el- och gasbolag) och telekom syntes ett rejält ras i Hertz som stängde vid minus 23 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar