Bränsle kvar för en positiv inledning – bevaka 1042

Stockholmsbörsen igår: Den största orsaken till att Stockholmsbörsen likt de flesta andra börserna i Europa och USA var att gummisnodden var extremt hårt stretchad, som jag skrev om igår. Den positiva rapporten från Alcoa som innebär startskottet på rapportsäsongen och anses vara en barometer för de kommande utfallen gav redan under natten och morgonen en positiv underton. Nokia och Getinge vinstvarnade och tillhörde dagens förlorare. Räntan på både spanska och italienska statspapper tickade nedåt under onsdagen.

Efter en något trevande inledning kom avtog säljtrycket kring 1013 och köparna kom tillbaks. Dagshögsta 1032,4 nåddes vid kl 16.30 och stängningen på 1026,8 motsvarade en uppgång med 1,3 procent. Omsättningen uppgick till 14,1 miljarder kronor vilket var 8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Påskveckan blev den tredje veckan i rad som stängde på minus (-3,5%). Nedgången var den kraftigaste sedan slutet av november (-5,5%). De senaste dagarnas kraftiga nedställ bromsades upp igår och årets uppgång uppgår nu till 3,9 procent. Igår steg 71 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. OMXS30 punkterade i tisdags årsmedelvärdet som befinner sig kring 1033 och det innebär att månadsstapeln fortfarande noteras under medelvärdet. Det är nu 2,6 procent ner till 200-dagars medelvärde.

Även om april månad historiskt är den bästa månaden under Q3 ska vi vara beredda på att den stigande trenden börjar närma sig sin fjärde födelsedag och historiskt vet vi att just fyra år en viktig tid att hålla koll på. Det är goda förutsättningar att den nuvarande trenden blir något kortare än föregående upptrend på nästan fem år (betydligt mer än snittet för de senaste 100 åren).

Högst omsatta aktier under gårdagen blev Volvo B (+0,5%), TeliaSonera (+3,3%) och HM B (+0,9%).

Den enda sektor som stängde på ett tydligt minus var kontradefensiva hälsovård. Bäst under onsdagen gick telekom och råvaror som steg med 2,2 respektive 1,5 procent.

Bolagsnytt i punktform:
– RNB: Försäljningen föll med 0,8 procent i mars
– Sony: Drar ner 10.000 jobb
– Lundin Mining: Köper optionsavtal angående kopparprojekt i Spanien
– Electrolux: JP Morgan höjer riktkursen
– Betsson: Delar ut Angler-aktier motsvarande 0,66 kr/aktie
– Nokia: Nomura sänker riktkursen
– Husqvarna: UBS höjer riktkursen
– Africa Oil: JP Morgan höjer riktkursen
– Alliance Oil: JP Morgan höjer riktkursen

Efter de senaste dagarnas kraftiga nedgång hade gummisnodden blivit extremt hårt spänd hos de flesta index, inte bara i USA och Sverige. Igår skrev jag att vi kunde förvänta oss en uppstuds på någon eller några dagar och inte helt oväntat fick vi en initial uppgång på världens börser. På de amerikanska börserna bjöds vi på positiva omslagsformationer i form av haramiformationer och bullish homing pigeons. Vi ska vara medvetna om att dessa omslagsformationer kräver bekräftelser men säljarna har visat att de kört slut på bränsle i alla fall på kort sikt. OMXS30 öppnade på dagslägsta och tog initialt ut tisdagens högsta innan köparna började vackla. Stängningen innebar trots det att vi fick en bullish harami med en stängning högt upp på tisdagens kursstapel vilket är positivt. Helst bör torsdagen stänga ovanför 1032 men ännu hellre 1042 för att inte omslagsformationen ska tolkas som falsk. Som vanligt i samband med en inside day bevakar vi nästa dags stängning för att se åt vilket håll vindarna blåser.

Tider som är intressanta idag:
– Frankrike: KPI mars kl 7.30
– SCB: småhusbarometer mars kl 9.30
– SCB: KPI mars kl 9.30
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– EMU: industriproduktion februari kl 11.00
– Opec: månadsrapport kl 12.30
* USA: handelsbalans februari kl 14.30
– USA: PPI mars kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 14 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: Lagring av naturgas kl 16.30
– IMF: Christine Lagarde talar inför IMF/Världsbankens årsmöte, bland annat om
läget i den globala ekonomin kl 17.00
– USA: Auktion av 10-årig statsobligation kl 19.00

USA igår: Alcoas rapport som innebär startskottet på rapportsäsongen var oväntat stark vilket tillsammans med ett något lindrigare räntetryck i Europa fick de amerikanska börserna att leta sig uppåt på onsdagen. Frågan är nu om placerarkollektivet läser in för mycket i Alcoas rapport och att de fortsatta rapporterna får svårt att leva upp till förväntningarna. Det blir nu spännande att se om rapportsäsongen blir den katalysator som många väntar sig. Bäst under onsdagen gick finansbolag. Den amerikanska staten stämmer Apple, Hachette, Harper Collins, Macmillan, Penguinoch Simon & Schuster för att ha bildat en priskartell kring e-böcker. Apples
aktie backade med 0,4 procent.

Efter en inledande uppgång toppade S&P 500 redan efter en timmes handel. Gårdagens högsta notering blev 1374,7 och stängningen på 1368,7 innebar en uppgång med 0,7 procent.

Den positiva starten på rapportsäsongen fick S&P 500 att vända upp från den stödnivån som punkterades i måndags. 5 dagars nedgångssvit bröts med gårdagens uppgång. Bäst av de index jag följer gick Russell 2000 som steg hela 1,6 procent. Nasdaq Composite steg 0,8 procent och DJIA 0,7 procent. 444 aktier steg och 45 backade på det bredare S&P 500 där det totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket var 11 procent lägre än det dagliga tremånaderssnittet.

S&P 500 har hittills i år stigit med 8,8 procent, DJIA med 4,8 procent och Nasdaq med 15,8 procent.

Asien idag på morgonen: Det är mestadels uppgångar i Asien nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 0,8 procent. Hitachi Construction Machinery avancerade 4,1 procent med stöd av
tidningsuppgifter om att bolagets rörelsevinst kan komma att vara högre än väntat. Koreanska Kospi går emot strömmen och backar med 0,4 procent. I Kina stiger Shanghai kraftigt med en uppgång på hela 1,6 procent. Australiska All Ordinaries avancerar med 0,7 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar