Börsveckan (V51) – dollarn styr nu

veckan12

veckanflag15En vecka utan större överraskningar präglad av lösen och väntan. Måndagen och onsdagen öppnade uppåt och etablerade två toppnoteringar efter någon timmes handel, förutom dessa två uppgångar har det varit avvaktande tills den sista timmen i fredags när dollarn stärktes och för andra gången under veckan noterades över 7,30 kronor. Senare under kvällen sjönk dock dollarn kraftigt, vilket avspeglade sig på de amerikanska börserna som vände upp ordentligt efter Stockholmsbörsens stängning.

Stockholmsbörsen avslutade veckan svagt med en nedgång på 1,1 procent till 936 punkter. Omsättningen uppgick till 12,6 miljarder kronor, vilket var 6 procent över genomsnittet under den gångna veckan och lika mycket under de senaste tre veckornas genomsnitt.

Den gångna veckan har OMXS30 backat totalt 1,4 procent, men hittills i år ståtar indexet med en uppgång på 41,3 procent.

I USA öppnade Wall Street uppåt för att sedan pressas tungt av den stigande dollarn och sjunkande råvarupriser. Ju längre handeln fortskred desto mer sjönk dollarn samtidigt som kurserna åter steg. När S&P 500 stängde hade indexet vänt upp och noterades för en uppgång på 0,6 procent till 1102 punkter. DJIA steg 0,2 procent och Nasdaq 1,5 procent. Omsättningen var extremt hög (5,6 miljarder aktier bytte ägare) på grund av omviktning av S&P 500.

På Stockholmsbörsen har verkstad, råvaror och IT utmärkt sig som veckans förlorare. De enda branscher som klarat sig på plus är energi, livsmedel och hälsovård.

sektorer151

veckansforlorareVeckans förlorare (bland de aktier jag tittar på OMXS30) blev Volvo B som backade hela 7,3 procent ner till 61,50 under veckan. Aktien tyngdes av sämre försäljningssiffror under november (-37%) och uppgifter om att det saknas tydliga tecken på en återhämtning i nordamerika.

Veckans näst sämsta aktie blev SEB A som backade 5,4 procent och stängde veckan på 43,80 kronor. Uppgifter om minskad utlåning och sänkta rekommendationer sätter press på SEB.

Tredje sämst gick Assa Abloy B som backade 4,2 procent till 135,10 kronor. Det sänkta arkitektindexet som är viktigt för bolaget sjönk till 42,8 i november mot 46,1 i oktober.

veckansvinnareBättre gick det för Fabege som steg 6,7 procent till 44,50 kronor efter besked om fastighetsförsäljningar som uppges ha gett ett vinsttillskott på 9+12 miljoner kronor.

ABB steg 3,4 procent till 132,80 kronor. Draghjälp fick ABB av en stor order på 70 mil USD från Londons tunnelbana.

Autoliv har fortsatt sin positiva trend efter ett flertal höjda rekommendationer, inte mindre än sju höjda rekommendationer under den gångna veckan. Aktien steg 3,1 procent till 312,50 kronor.

Bland de ledande indikatorerna ser vi att tyska börsen klarat sig bäst. Sämst har det gått för ”fastlandskina”. Dollarn och oljepriset har stigit, men metallpriserna har backat.

indikatorer151

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar