Börsveckan som gick (V37) och kommande vecka

Kommer en eventuell Ohlyinblandad regering orsaka instabilitet på Stockholmsbörsen? Faller indexet åter ner igenom den nyligen passerade utbrottsnivån? Ja, helt klart finns det en viss risk för att det osäkra utbrottet inte håller i sig och att vi får se en nedgång tillbaks i konsolideringskanalen. Jag är dock hoppfull och litar på att vi kommer att få en stabil alliansregering under de kommande fyra åren.

Den gångna veckan avslutades blandat med små rörelser, vilket vi förväntade oss denna ”häxvecka” då det var kvartalslösen i USA. Det är intressant att studera kraften i en uppgång genom att studera hur många aktier som deltar i en uppgång. Ju fler som deltar desto bredare uppgång och på motsvarande sätt kan vi se att ju färre som deltar, desto större sannolikhet för att vi närmar oss en topp. Det blir väldigt tydligt med Tradingbyråns ADA-oscillator. Som ni ser uppstod en tydlig divergens mellan de aktier som deltog i uppgången i april-maj och de som deltar i nuvarande uppgång där allt fler aktier deltar.

Ni som följt min blogg eller deltagit på någon av mina kurser vet att jag brukar prata om den psykologiska tradingkurvan. Allt fler skriver om denna kurva och var vi kan tänkas vara. I ett antal intervjuer av placerarkollektivet visar det sig att 63 procent anser att vi sett botten och har påbörjat uppgången och just nu befinner oss vid ”Hopp-nivån”, 37 procent anser att marknaden befinner sig i en nedåtgående trend.

Det är trots måttliga volymer å världens börser och fortsatt osäkerhet allt mer som tyder på att uppgången är här för att stanna och ta OMXS30 upp mot målkursen 1150-1200, det är bara volymen som saknas. Skulle däremot världens ledande index fall tillbaks kan det blir svidande rekyler), men det lär jag få anledning att återkomma till.

OMXS30 fortsätter att etablera allt högre bottnar och lyckades i veckan etablera en högre topp i priskanalen. Under fem månader har vi navigerat med 1078 som den nivå som behöver brytas för att uppgångsfasen mot 1200 skulle kunna etableras. Nu har indexet brutit upp, men kan vi då förvänta oss en uppgångsfas mot 1200? Det mesta talar för att vi får en uppgång mot nivån 1150-1200 men för att det skall kännas komfortabelt vill jag, efter en så pass lång konsolidering se ett ”tydligt” utbrott. Den senaste veckans små rörelser (se dag för dag ovan) och små volymer tyder snarare på osäkerhet. Divergensen mellan topparna i prisgrafen och momentumdiagrammen tyder istället på att vi kan stå inför en stundande rekyl eller uppladdningsfas. Vi bör med andra ord vara ödmjuka inför fortsättningen som fortfarande är oviss.

S&P 500 har de senaste fem månaderna presterat lägre toppar och bottnar men nu är indexet på väg att bryta upp ur priskanalen (1040-1030). Indexet kämpar nu för att bryta upp över nivån 1132 som om den passeras ger indikation på en uppgång mot nästa nivå vid 1220 där vi hittar årshögsta. Den senaste tidens divergens mellan volymutvecklingen, som är extremt låg och priset är ett svaghetstecken. De stora elefanterna avvaktar uppenbarligen att kliva på tåget. Fredagens volym är inte relevant eftersom den till stor del berodde på lösen av derivat i och med häxfredagen.

Japanska Nikkei har sedan i början av april i år noterats i en fallande kilformation. Under juli månad har divergenser mellan momentum och prisgrafen börjat uppstå. I veckan som gick effektuerades en köpsignal när taket i den fallande kilen bröts. Närmast möter ett motstånd vid 9800 följt av 10250. Om det visar sig att den japanska regeringen intervention av yenen inte lyckas kan indexet falla tillbaks, men vid ett flertal tillfällen har vändningsnivån vid 9000 skapat allt högre uppgångar och det är inte orimligt med en målkurs kring 11-12000. Om dollarn vänder upp och yenen ner kan vi förmodligen snart se fram emot ett nytt test av stödnivån kring 9000.

Tyska DAX har brutit golvet i den stigande kanalen vilket i första hand indikerar en lugnare uppgångstakt. Indexet befinner sig nu i en konsolideringsformation där golvet består av en stödlinje som förbinder bottnarna från februari, maj och augusti. På ovansidan begränsar motståndet vid 6270 där indexet tidigare i veckan misslyckades med att bryta upp genom denna nivå. Momentumindikatorerna är i det kortare perspektivet översålda, vilket kan innebära att vi den närmaste tiden får se en rekyl och uppladdningsfas innan köparna kommer tillbaks för ett nytt utbrottsförsök. I ett något längre perspektiv ser jag förutsättningar för ett utbrott och en ny uppgångsfas i linje med den längre trenden.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V36).

Vi hörs på måndag morgon med nya analyser och en ny spännande börsvecka!
 

Läs även: Inget samband mellan sämre välfärd och sänkt skatt (e24). Privatisering splittrar blocken (e24). Därför väljer vi soffan idag (AB). Hur länge håller lånefesten i USA? (e24). Sahlins mardröm (EXP). Alliansen flörtade (EXP). Sahlin, den bästa förstasidan någonsin (EXP). Rösta nej till hatet (EXP). Reinfeldt avslöjar ett 18 miljarders jobbpaket (EXP). Många tvekar (DN). Inte bestämt dig (DN). Nu är slutspurten igång (SVD). SD kommer att kosta ekonomin en hel del (SVD)

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar