Börsveckan som gick (V39) och kommande vecka

Dollarn har fortsatt nedåt i veckan och är nu nere på den lägsta nivån mot euron och yenen sedan mars månad. September månad var den sämsta för dollarn sedan maj 2009 och Q3  blev det sämsta kvartalet sedan Q1 2002. I fredags fick vi besked på att den amerikanska tillverkningsindustrin expanderar i en betydligt lägre takt än väntat, men trots det ökar privatkonsumtionen. En alltför långsam tillväxt lämnar ekonomin alltför sårbar för en ny recession vilket är alltmer troligt om inflationen närmar sig deflation.

Guld nådde i veckan rekordnivåer (i dollar, inte i SEK) på 1317 dollar per troy ounce. September månad avslutade det åttonde kvartalet i rad där guldpriset steg. Guld har alltmer seglat upp som en stabil valuta och ett fortsatt dollarfall beroende på den sköra ekonomiska återhämtningen kan och kommer med stor sannolikhet att driva guld- och silverpriset uppåt.

Ur ett tekniskt perspektiv ser både guld- och silverpriset ut att kunna fortsätta upp ungefär 10 procent till under Q4. SIlverpriset som laggar guldpriset de senaste tre åren har i år stigit 30 procent vilket kan jämföras med 20 procent för guldet. De senaste veckornas utveckling har fört upp silvret på överköpta nivåer med hårt spända gummiband på ovansidan som kommer att leda till kortsiktiga rekyler.

Oljepriset har konsoliderat under fem veckor men bröt i onsdag upp ur denna förhållandevis långa konsolidering och kraften i utbrottet var allt annat än blygsamt. När motståndsnivån 78 dollar bröts fullständigt expolderade oljepriset och närmar sig nu motståndsnivån vid 83,00 dollar där oljepriset vände ner abrubt i juli månad. Om priset tar sig upp genom denna nivå kan vi göra oss beredda på en stabil uppgång.  Vid en pullback möter den psykologiska stödnivån kring 80 dollar och därefter 78 dollar.

Fed arbetar för högtryck med hur de skall få ner arbetslösheten från 10-procentsnivån, vilket förhindrar en solid tillväxt. Arbetslösheten är nu uppe på den högsta nivån på 26 år. Vi kan med stor sannolikhet se fram emot en rad åtgärder och lättnader för arbetsgivare som anställer arbetslösa.

OMXS30 befinner sig i en långsiktigt uppåtgående trend sedan våren 2009 och så länge den inte bryts skall vi navigera efter en fortsatt uppgång. Fram till april i år befann sig indexet i den positiva delen av den stigande trendkanalen men de senaste fem månaderna har indexet befunnit sig i den osäkare delen, den lägre delen av kanalen. OMXS30 kämpar sedan två veckor tillbaks med att försöka etablera sig ovanför 1100-nivån där ett par försök har misslyckats.

Jag navigerar fortfarande efter att 1100-nivån skall brytas, även om det dyker upp alltfler orosmoln, vilket inte är ovanligt innan en ny uppgångsfas tar vid.

Målkursen är som jag ”tjatat” om i över ett år 1200 punkter som vi får genom att förbinda toppen år 2000 med toppen 2007. På nedsidan möter ett batteri av stöd och det viktigaste är i denna karta den stigande stödlinjen som just nu möter upp vid 1020. Två kritiska nivåer som närmast möter upp på nedsidan är stödet vid 1078 och 1067 som om de punkteras kan få köparna att tappa tron på en fortsatt uppgång, men det lär jag få anledning att återkomma till om det inträffar.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V38).

Vi hörs på måndag morgon med nya analyser och en ny spännande börsvecka!

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender, Wall Street, Gordon Gekko, banker, euro, dollar, krona, guld, troy ounce, USA, pension, PIIGS, Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien, Irland, Eniro krisar

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar