Börsveckan som gick (V25) och kommande vecka

När vi nu börjar kunna summera första halvåret 2010 är det för Sveriges del ett ganska skapligt resultat, till stor del beroende på att vi haft en kronförstärkning. Justerar vi för dollarn blir skillnaden ganska liten mellan USA-börserna och OMX.

OMX noteras fortfarande trots den gångna veckan på över 7 procents uppgång, med en förstärkning av kronan mot dollarn med 8,2 procent och mot euron på 6,9 procent.

I USA har S&P 500 fallit med 3,4 procent, men med hänsyn till dollarförsvagningen skiljer det inte mer än någon ”dags kraftig rörelse” mellan OMX och S&P 500.

Frågan är då hur det kommande halvåret kommer att gestalta sig? Det är alltid farligt, men trots det intressant att jämföra med historiska data. För ett år sedan hade vi, trots att vändningen skett genomlidit ett ganska mediokert första halvår, men fick uppleva en av de bästa andra halvåret var en av de starkaste i mannaminne, men det finns definitivt inte några historiska belägg som skulle stärka tesen att andra halvåret 2010 kommer att bli starkt. Historiskt har däremot det andra halvåret varit starkare än det första, så vad kan vi vänta oss?

Med stor sannolikhet kommer räntan att höjas och då kommer det att ställa större krav på att vinsterna för första halvåret kommer in ännu bättre än förväntningarna. Det blir tuffare att
nå de förväntade avkastningskraven. En räntehöjning försämrar dessutom sveriges konkurrenskraft om den allt mer ifrågasatta återhämtningen i Europa, som är Sveriges viktigaste exportmarknad. Skulle räntan mot förmodan inte höjas sänder det signaler om att det lurar mer surdegar bakom hörnet.

I och med att allt fler länder är tvungna att sanera ekonomin kommer det slå rakt in de europeiska folkhemmen som får mindre köpkraft som dessutom slår igenom på aktiekurserna, som faller när inte omsättningsmålen nås, när aktiekurserna sjunker minskar investeringsviljan osv. Nu behöver det inte bli så, i alla fall inte förrän vi varit uppe och vänt vid den tekniska motståndsnivå som vi navigerar efter. För alla vet ju att den ”tekniska analysen trots allt är den som bestämmer utvecklingen” :-)

Den senaste veckan har varit skakigare än normalt, ungefär samtidigt som motståndsnivån kring 1063 testades av tilltog oron för återhämtningen i Europa. Trenden den senaste veckan har varit tydlig, köparna har strömmat till på förmiddagarna, men uthålligheten har sträckt sig några timmar och under eftermiddagarna har oron tilltagit och sämre makrosiffror än förväntat har spätt på oron.

OMXS30 befinner sig alltjämt inom de begränsningar som vi navigerat efter ett tag, 923 på nedsidan och 977 på ovansidan. Så länge begränsningarna inte bryts navigerar jag långsiktigt efter de stigande bottnarna och begränsningslinjerna inom den stigande kanalen. MACD var precis på väg att bryta upp i köp när nedgången tog vid.

Frågan är nu naturligtvis om den jojoliknande konsolidering vi sett de senaste månaderna är en konsolidering, eller en toppformation. Det är naturligtvis svårt att säga men en gissning ligger kring att 60 procent av indikatorerna talar för en fortsatt uppgång mot 1200-nivån, efter en välbehövlig paus. Det är dock alltfler indikatorer som målar upp en del mörka moln på börshimlen. En höjning av räntan kan vara en katalysator som bekräftar styrkan i den  ekonomiska återhämtningen eller ett bevis på att risken för överhettning måste dämpas och det kan bli droppen i en trots allt konstgjord återhämtning, om några veckor vet vi svaret.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V24).

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar