Börsen vecka 6 – osäkerheten än mer påtaglig

veckan17

veckanflag20Fredagsbörsen avslutade veckan nedåt och det vi kommer ihåg av den gångna veckan är:
– den ekonomiska krisen i Grekland.
– den ekonomiska krisen i Spanien.
– krisande SAS skrik på hjälp.
– EIBs ja till Spyker för att genomföra Saab-affären.
– Början på slutet för Euro-samarbetet?
– Början på slutet för att låna sig ur krisen, räntan höjs snart.

Det är spännande att följa utvecklingen och det som olika analytiker och skribenter skriver om hur mycket en aktie är värd att börsen skall upp fram till ett visst datum och sedan är det platt fall, nu är börsen billig osv. Ibland får jag kommentarer att det jag håller på med är som att spå i kaffesump och liknar astrologi. Till alla de som tycker att antingen fundamental eller teknisk analys är förkastlig säger jag bara att bägge lägren har fel (nu borde jag väl ändå täcka in de flesta). Båda metoderna fungerar i symbios med varandra, men viktigast av allt är trots allt att den mesta av börsens rörelser sker utifrån känslor som rädsla och girighet. Dessa känslor ser vi tydligt med hjälp av teknisk analys, ungefär som finjustering av en tävlingsmotor.

Det är viktigt att komma ihåg att en stor del av den handel som sker på värdens börser är automathandel och samma analysmetoder används av mer än en analytiker. Det blir som en självuppfyllande profetia och för mig räcker det att konstatera att både fibonacci, pivotpunkter och de tekniska indikatorer som används fungerar i fler fall än inte. Ibland blir det fel, men det blir oftare rätt och det är den långa matchen man skall vinna, hur det går i enskilda affärer är helt oväsentligt.
De gångna veckorna har jag talat om en tilltagande osäkerhet och i början av januari bildade de flesta index formationer för en nedgång, vilket oxå blev fallet. Efter bottennoteringarna förra veckan har indexen inte gjort några fler försök att punktera stödnivåerna som etablerades då. Detta är på samma sätt en signal om att vi kanske såg den bottennotering som vi nu skall navigera oss bort ifrån.

Den korta svenska marknadsräntan hamnade på sjumånadershögsta för en och en halv vecka sedan. Det krävs inte någon rocket science för att förstå att den kortare räntan kommer att stiga de närmaste åren. Skulle börsen fortsätta uppåt under hela året blir uppgången till och med dramatisk, men mer om det framöver. 

Många index har den senaste veckan gått från sälj till avvakta och därför skall jag denna vecka erbjuda ett smårgåsbord med snabbanalyser av de index, valutor och råvaror som är ”i ropet” just nu.

Euro, Dollar eller Yen.
eurusdG7-mötet gav egentligen ingen ny information och inga konkreta löften om stöd, annat än verbalt, och tur är väl det. Det vore självklart helt förkastligt om EU skulle gå in med ekonomiskt bistånd till PIIGS-länderna. Det visar åter att man inte bygger ekonomier genom att förlita sig på ekonomiskt stöd. Den ekonomiska oroshärd som nu håller på att gå från att pyra till att blossa upp ordentligt. Euron kommer framöver att utsättas för hård press och det försvårar naturligtvis för de länder som skulle behöva devalvera för att stärka sin konkurrenskraft.

De senaste månaderna har Euron tappat nästa 10 procent mot dollarn och befinner sig inom en negativ trendkanal. Gummisnodden är rejält spänd och det borde bli en och annan uppstuds på vägen ner. Just nu sammanfaller kursen med stödet kring 61,8 procent, den bottennotering där MACD tidigare vänt och golvet i den fallande trendkanalen. En uppstuds kan vi nog se fram emot innan det åter bär nedåt, påhejat av PIIGS-ländernas hårt skuldsatta ekonomier som ett första stålbad för Eurosamarbetet. Oron för en fortsatt fallande dollar har gjort att investerare enligt Reuters tar position för en ytterligare dollarförstärkning.

Först ut är självklart Grekland:
greklandGD-indexet har varit nere och vänt på 1877 som tidigare utgjort ett etappmål för en lång uppgång. Samtidigt har de senaste dagarnas uppstuds gjort att MACD kan vara på väg att vända upp. Det var i princip det jag kunde hitta i den positiva vågskålen, i den negativa är det inte svårt att hitta svaghetstecken.

Kursen befinner sig under alla tre medelvärden (MA-20, MA-50 och MA-100) och avståndet accelererar, vilket självklart ger upphov till en och annan uppstuds, eftersom ju längre avstånd som kursen drar iväg från medelvärdena, desto hårdare spänd blir gummisnodden som vill dra tillbaks kursen mot nollpunkten i jämviktspendeln. En och annan rekyl mot de olika motstånden som först består av den blåa MA-20, därefter möter fibnivån 61,8% och senare MA-50, som vid en eventuell uppgång kommer att korrelera med fib 50%-nivån och det skall ganska mycket till för att punktera även denna. Klarar indexet sig förbi dessa tror jag det är dags att gå från en negativ till en positiv syn på det grekiska indexet. Men nu är det alltså mycket som talar för en fortsatt nedgång ned mot 1450 som utgjorde startskottet för uppgången.

Intressanta artiklar om Grekland hittar ni här: Flute Tankar, Cornucopia,

Blir det Spanien eller Portugal efter Grekland?
spanienÄven gammelmedia har börjat få upp ögonen för PIIGS där frågan nu är om det är Spaniens tur att nagelfaras efter Grekland. Det som är märkligt är varför inte problemen i Spanien lyfts till ytan förrän nu. En del nedjusteringar och varningar för en sällan skådad bostadsbubbla. Spaniens ekonomi är fyra gånger större än Greklands, vilket förmodligen får till effekt att fallet blir ännu värre. Kommer EU ha det dåliga omdömet att åter stötta detta u-land med stödpengar? Innan krisen utgjorde Spaniens turistnäring 12 procent och byggsektorn 18 procent av BNP. Den öppna arbetslösheten uppgår till 20 procent. Spanien har många likheter med ett U-land. Maffialiknande metoder där hus som byggdes för tiotalet år sedan tvångskonfiskeras, rivs och de boende står helt rättslösa. Spaniens framtida färd är inte bara oviss, hela landet håller på att spåra ur. Spanien och Grekland hade behövt devalvera sig ur den kris länderna befinner sig i kommer att göra krisen både långdragen och djup.

Tekniskt ser inte Spanien mycket bättre ut än landets ekonomi. En kraftigt fallande trendkanal som påbörjades i början av januari ser ut att fortsätta. Stängningen under fib 61,8 procent och det obrutna taket i den fallande kanalen ser ut att hålla. En och annan uppstuds bör det bli, det är ett rejält avstånd (hårt spänd gummisnodd) upp till medelvärdena. En uppstuds mot fib 50 procent bör vi kunna se innan nedgången fortsätter.

DAX:
daxI mitten av januari bröt kursstaplarna ner igenom MA-20 som var den andra varningssignalen, efter att MACD hintat om sälj redan 11:e januari. Kursen har fallit med hela 9,8 procent sedan i mitten av januari. Efter testet av stödnivån kring 5500 har indexet gått in i en konsolideringsfas med begränsningarna 5435 och 5610. Om det nu visar sig att taket i den fallande trendkanalen håller emot och DAXen åter fortsätter nedåt är det ett svaghetstecken, men skulle MA-20 och därefter MA-50 åter brytas kommer investerarna åter att anta en något mer optimistisk grundsyn.

Så länge indexet befinner sig inom begränsningslinjerna för den fallande trendkanalen är jag negativt inställd till kursutvecklingen.

Bryts 5435 nedåt ökar chansen för en accelererande nedgång på samma sätt som en uppgång känns mer trolig om fib 50%-nivån bryts på ovansidan.

Den skandinaviska flygjätten och forna stoltheten SAS:
sasÄr inte SAS ett typexempel på hur bra det går när staten blandar sig i… När konkurrensen hårdnade för några år sedan inom flygsektorn försökte SAS istället för att modernisera bolaget att vidhålla en prisstruktur som för länge sedan var historia. Facket kämpar naturligtvis för att behålla de inom branschen höga ersättningar och pensioner som inga konkurrenter behöver dras med. Övertalighet och en massa onödig personal, för handen på hjärtat – har SAS bättre service? Den tekniska analysen talar sitt tydliga språk. När den tidigare stödnivån kring 3,25 punkterades i veckan övergick puspunkan till ett stort hål. MACD drog ner genom nolla och de tidigare stödlinjnerna försvann. Utan stöd från staten som jag verkligen hoppas, inte sker är det ner i källaren som gäller.

Spyker-Saab-affären verkar gå i lås.
Den ena pusselbiten efter den andra verkar gå i lås och i veckan blev det klart att Spyker fått godkänt från EIB och det ser ut som ett avtal kan underecknas den kommande veckan. Bolaget gick i fredags ut med en pressrelease om att de har planer på att börsnotera det nya bolaget Spyker Saab Automobiles på börserna i både London och Stockholm.

spykrVd:n Victor Muller har stora planer och säger att bolaget planerar en ny mindre bilmodell 9-1, men att det då kommer att krävas ytterligare finansiering och en partner till för att lyckas med utvecklingen av den nya mindre Saaben. Det skall bli spännande att se hur lång tid det tar innan ”ryssen” plötsligt dyker upp som en räddande ängel med de pengar som behövs, tills det visar sig att de bara hade ”nästan så mycket som behövs” och EIB/Svenska staten behöver pumpa in ytterligare pengar för att inte hela bolaget skall gå i putten. Har man tagit fan i båten… Denna historia är inte slut, det kommer att kosta de inblandade mycket pengar än. Victor Muller och hans ryska vänner kommer det nog inte att gå någon nöd på… Fyra miljarder är ju ändå fyra miljarder, någon liten villa skall det väl räcka till i ett ljusskyggt skatteparadis.

OMX analys får ni läsa imorgon bitti, då den även kommer ha en något lite mer långsiktig prognos. Nu är det rally som gäller!

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar