Börsen torsdag avvaktar amerikanska BNP-siffror

– Under torsdag och fredag är jag bortrest, vilket innebär att jag blir tvungen att skriva morgoninlägget som ett kvällsinlägg, hoppas att ni har överenseende med det.

Stockholmsbörsen orkade inte kravla sig upp på plus under onsdagen, trots det som kablats ut som positiv statistik. För min egen del tycker jag det är lite underligt att orderingången ”varaktiga varor” presenteras inklusive ”transport”… Räknas transport bort sjönk orderingången mot juni månad, men i media lyfts statistiken fram som att orderingången ökade.

Börsen öppnade initial uppåt, men föll tillbaks vid motståndet runt 920 punkter. Därefter backade indexet i stort sett hela dagen och när börsen stängde hade OMXS30 gått ner 1,3 procent och stannade precis ovanför 900-nivån. Omsättningen låg i nivå med tisdagen, 14,7 miljarder kronor.

Totalt var det 214st (29%) aktier som steg, 383st (52%) backade och 138st (19%) slutade på samma kurs som i tisdags. Plankan slutade i stort sett plant 52 procent mot köp och 48 procent mot sälj.

Bästa sektor blev kontradefensiva läkemedel, även bank och finans gick bättre än börsen som helhet och slutade oförändrat. Sämsta bransch blev konsument, verkstad och cykliska aktier.

Bland förlorarna i verkstadssektorn hittar vi Atlas Copco A som backade 4,0 procent till 90,70 kronor. Sandvik backade 3,5 procent till 72,10.

Högst omsatt var H&M som backade 3,3 procent och slutade på 392,50 kronor. Näst högst omsättning stod Ericsson för som backade 0,9 procent och slutade på 66,40 kronor, i USA steg Ericsson däremot med 34 öre jämfört med kursen vid Stockholmsbörsens stängning. Swedbank var tredje högst omsatta aktie och slutade 0,3 procent lägre än i tisdags.

sektorer55

Teknisk visar OMXS30 fortfarande på styrka och stödet vid 900 höll under onsdagen och så länge det håller är min grundsyn positiv och nedgången ser jag bara som ett gyttjehål. Indexet befinner sig i den övre delen av den stigande trendkanal som påbörjades i slutet av mars. Primärtrenden är uppåt och efter konsolideringar brukar indexet fortsätta i trendens riktning, som vi ser i diagrammet nedan. Efter det kraftiga utbrottet uppåt i fredags är det nödvändigt med en liten andhämtningspaus, vilket vi ser inom intervallet 925-900, med sekundära stöd och motstånd på 908 och 922. Det blir spännande att se om denna konsolidering kommer att bestå ett tag eller om divergensen är ett tecken på att vi kommer att se en vändning nedåt. I vilket fall som helst är det som vanligt viktigt att hålla koll på stöd- och motståndsområden när börsen konsoliderar.

omxs30realday1

 

Under torsdagen rapporterar Alliance Oil före börsens öppning och Lundberg kl 08.00

SCB presenterar arbetslöshetssiffror och finansmarknadsstatistik kl. 09.30.

Viktigast är dock att hålla reda på nyanmälda arbetslösa i USA avseende vecka 34 och BNP för Q2, bägge klockan 14.30.

Den skvalpiga börsen i USA kring nollstrecket största delen av dagen är förmodligen ett tecken på att alla inväntar BNP-siffrorna för Q2. Alla tre börserna stängde precis runt nollstrecket

Under onsdagen noterade S&P 500 samma kurs som under tisdagen, 1028 punkter. Rörelserna var måttliga hela dagen och volatiliteten tajtades till och de sista timmar var det bara några få punkter upp och ned.

IBM och Exxon tillhörde ”vinnarna” och steg 0,5 respektive 1,0 procent.

3M och Boeing tillhörde ”börsens sänken” och föll 1,7 respektive 0,9 procent.

Som vi ser på diagrammet befinner sig även S&P 500 i en stigande trendkanal och precis som på OMXS30 har vi kommit till en nivå med en negativ divergens. Andhämtningen är ännu inte lika tydlig som på OMXS30 och beroende på hur bra eller dåliga BNP-siffrorna presentaras på torsdagen kommer siffran förmodligen vara vägvisande för om indexet skall testa golvet eller taket i kanalen, just nu befinner sig S&P 500 på jämviktslinjen. Målkursen ligger i steg 1 runt 1060.

in-x5

På de ledande indikatorerna klockan 22.00 ser vi att kronan tappar mark mot både dollarn och euron. Dollarn fortsätter att stiga mot euron. Oljepriset sjönk under onsdagen efter statistik om ökande oljelager. Oljelagren steg med 0,1 miljoner fat, mot en förväntad minskning med 1,15 miljoner fat. Ett fat Brentolja kostar nu 71,6 dollar. Den stärkta dollarn bidrar även den till att sänka oljepriset. Metallpriserna har fallit tillsammans med gruvbolagen. Kopparpriset föll med 20 dollar ton till 6.291 dollar och aluminium backade 34 dollar till 1.866 dollar per ton.

indikatorer63

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar