Börsen svårbedömd utveckling – håll koll på stöd- och motstånd

Stockholmsbörsen öppnade veckan kraftigt nedåt i spåren av de kraftiga nedgångarna i Asien. Den ökande oron för ett handelskrig mellan USA och Kina skapade spekulationer och oro. Efter lunch vågade sig köparna tillbaks och när USA hade pekat ut riktningen tog uppgången vid och fortsatte i stort sett hela eftermiddagen. När börsen stängde hade nedgången på OMXS30 reducerats till ett måttligt minus på 0,4 procent till 914. Vid två tillfällen var indexet nere och vände runt 900-nivån. Omsättningen var åter väldigt låg, endast 11,0 miljarder kronor.

Sämsta bransch blev energi följt av verkstadssektorn och banksektorn.

Banksektorn var tredje sämsta bransch och under förmiddagen var det Swedbank som agerade sänke, men efterhand stärktes aktien och slutade tydligt uppåt på 0,95 procent och 79,75. Aktien stod för mer än tio procent av börsens omsättning. I går meddelades oxå villkoren för den stundande nyemissionen, som blivit hårt kritiserad. Teckningskursen sattest till 39 kronor. Nordea gick däremot sämst bland storbankerna och backade 1,0 procent till 51,00 kronor.

SSAB som steg kraftigt i slutet av förra veckan sjönk inledningsvis när många passade på att ta hem vinster efter den senaste tidens uppgång. Under ett tag på förmiddagen var aktien ner nästan 3 procent, men hämtade sig och stängde på plus 1,7 procent till 117,00 kronor.

Bland verkstadsbolagen backade Volvo B 1,1 procent.

Oljepriset backade åter och satte press på bla Lundin Oil, som backade trots höjda rekommendationer, med 2,5 procent till 58,70 kronor.

Ericsson var börsens näst mest omsatta aktie och steg 0,4 procent till 73,10 kronor, efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte Ericsson upp med 37 öre i USA.

sektorer72

 

Teknisk analys OMXS30: Indexet har nu samlat kraft i ungefär en månad och kanalen har tajtats till den senaste veckan och jag återkommer med vikten av att ett utbrott sker upp genom motståndsnivån 925, eller ner genom 900/870 för att kartan skall ritas om. Det är inte mycket till vägledning de senaste dagarna, mer än att en viss styrka kan sägas råda eftersom volymen inte tilltar vid nedgångarna och varar bara någon eller några dagar. När det väl bryter upp, eller ner kan det bli lönsamt, den som väntar på något gott.

omxs30real35

 

Idag lämnar Elekta kvartalsrapport kl. 13.00 och Telenor håller kapitalmarknadsdag.

Swedbank håller extrastämma klockan 09.30 med anledning av nyemissionen, idag är det sista dag för handel inklusive rätt att delta i emissionen.

På makrosidan händer det en del, först ut av vikt är konsumentprisindex för augusti från Storbrittanien. Viktigaste siffran idag är detaljhandelns utveckling i USA under augusti klockan 14.30, samtidigt kommer Empire manufacturing för september. Osålda varor i USA kl. 16.00 och efter USA-börsernas stängning redovisas konsumentförtroende.
New York-börserna vände efter en trevande inledning med tydliga vimpelformationer uppåt och alla tre lyckades stänga på plus. Även i USA pressade oron för ett handelskrig mellan Kina och USA ner kurserna. S&P 500 stängde upp med 0,6 procent på 1049 punkter, DJIA plus 0,2 procent och Nasdaq avancerade 0,5 procent. Omsättningen var återigen låg och avvaktande.

Barack Obama varnade framförallt finanssektorn för att luta sig tillbaks och bli självgoda. Presidenten påpekade att det kommer att krävas ett stort mått ”sunt förnuft” för att undvika en ny ekonomisk kris.

I Asien är det mestadels uppåt, om än måttliga uppgångar. Det kommer indikationer om att den japanska regeringen behöver ta fram ytterligare finansiella stimulanspaket för att stärka den ekonomiska återhämtningen.

På den amerikanska terminen ser vi att nivån är något högre än vid Stockholmsbörsens stängning, men att den backar något tyngd av det ökande fallet i Japan. Nivån är inte tillräckligt högt över Stockholmsbörsens stängning för att trygga en uppgång i inledningen, det är alldeles för mycket osäkerhet österut. Tendensen är dock uppåt, men frågan är om det är tillräckligt kraftfullt för att ta fart uppåt igen.

esu939

Bland de ledande indikatorerna kl. 07.25 ser vi att det var måttliga uppgångar i USA igår kväll (ber om ursäkt för ett litet tunnare inlägg än vanligt, sitter på en parkeringsplats i Jönköping, på väg för att hålla kurs och skriver inlägget). Det är mestadels uppåt i Asien, men Japanska Nikkei backar efter förnyad oro och rykten om ytterligare ett nytt stimulanspaket. På valutafronten är det små förändringar, där dollarn återhämtat sig något från stödnivåerna. Oljepriset fortsätter att falla.

indikatorer81

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar