Börsen: Svår dag utan styrning – små volymer

omsattning28Stockholmsbörsen öppnade uppåt i fredags, men föll ner under nollstrecket och präglades av väntan på veckans viktigaste siffra, den amerikanska sysselsättningsstatistiken. Klockan 14.30 small det till. 190.000 personer hade förlorat jobben under september månad. Arbetslösheten uppgår nu till 10,2 procent, vilket är den högsta siffran sedan 1983. Analytikerna hade väntat sig att arbetslösheten skulle stiga med runt 50.000 personer. För omväxlings skull var många rädda för att det skulle ”vara ännu värre” och under kvällen repade de amerikanska börserna mod.

När Stockholmsbörsen stängde hade OMXS30 hämtat sig något efter det fall som sysselsättningsstatistiken innebar och noterade en måttlig nedgång på 0,3 procent och noteringen 941,50. Omsättningen uppgick till måttliga 13,6 miljarder kronor, vilket var 18 procent lägre än de senaste tre veckorna och 11 procent lägre än genomsnittet för veckan.

Sämsta branscher blev energi och råvaror. PA Resources agerade sänke och backade 1,8 procent till 27,50, Lundin Petrolium och Alliance Oil backade 1,3 respektive 0,8 procent.

sektorer117Bland råvaruaktier backade SCA 2,0 procent, Holmen 1,6 procent och Lundin Mining stängde 1,4 procent lägre på 28,30 kronor. Boliden noterade en nedgång på måttliga 0,2 procent och 89,50 kronor.

Bästa bransch blev finans efter statistik från UC som visar att företagskonkurserna i Sverige minskar, enbart under september med 7 procent, jämfört med september 2008. Nordea som viktar indexet mest steg 0,5 procent till 74,35 kronor. Bäst i sektorn gick SHB A som steg 1,3 procent till 191,00 kronor. SEB A och Swedbank steg 1,1 resptektive 0,9 procent. Nordnet stängde 0,9 procent högre och Avanza noterades för en uppgång på 0,6 procent.

Totalt backade 200 aktier, 178 steg och 191 aktier stängde på samma kurs som i torsdags. Det var en en ganska platt dag, där varken köparna eller säljarna vågade visa vägen. Säljarna dominerade i 59 procent av affärerna. Bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet hittar vi Autoliv, Lundin Mining, Boliden och Skanska.

Högst omsatt var Ericsson som slutade i stort sett oförändrat, men har backat 5,5 procent under veckan, vilket jag skrivit om tidigare. HM var näst högst omsatt och backade 1,2 procent. Skanska som presenterade en stark kvartalsrapport i torsdags lade till ytterligare 2,1 procent på uppgången på 4,1 procent i torsdags och stängde till slut på 113,80 kronor. Bolaget fick höjda rekommendationer från Deutsche Bank och S&P Equity Research. Vi får följa om Deutsche Bank följer sina egna rekar…

Volvo B som är extremt styrt av konjunkturoron var femte mest omsatta aktie och backade 1,6 procent till 68,75 kronor. Andra verkstadsbolag som hade det kämpigt var Sandvik och SKF B. Aktierna backade 1,2 respektive 1,5 procent.

Hälsovård klarade sig skapligt i fredags, tack vare Meda. AstraZeneca backade 0,3 procent till 313,20. JP Morgan sänker betyget för Astra till undervikt från tidigare neutral, det skall bli spännande att se om de ”försöker komma in billigare”… (Det har ju hänt efter deras rekar tidigare).

Anders Borg kommenterar kl 09:30 den ekonomiska utvecklingen.

Idag är det lungt på rapportfronten, endast Oxigene, Pricer och Sweco rapporterar (de andra småbolagen ids jag inte titta på).

Hakon Invest presenterar omsättningssiffror för oktober.

Litauens inflationssiffror för oktober kl 10:00.

Lettlands inflationssiffror för oktober och preliminärt BNP för Q3 kl 12:00.

Tysk industriproduktion för september redovisas kl 12:00.

I USA är det lugnt på rapportfronten idag.

USA:s utveckling i fredags kan ni läsa i min veckoanalys och min S&P 500-analys ett par inlägg ner.

esz936På den amerikanska S&P 500-terminen noterar vi att den lyft med ungefär 0,5 procent efter USA-börsernas stängning i fredags. Uppgångarna fortsätter i Asien, om än ganska måttliga. Den kinesiska regeringen tillkännager att man lånar ut 10 miljarder dollar till Afrika under de närmaste tre åren för att hjälpa regionen att bygga upp sin finansiella kapacietet.

I Asien är det mestadels positivt under morgonen efter besked från G20-ledarna att stimulansåtgärderna endast skall dras tillbaks när det är möjligt utan att kullkasta återhämtningen. En lättnad över att de amerikanska börserna inte rasade mer än de gjorde i fredags efter de usla arbetslöshetssiffrorna, hjälper naturligvis till. Kina får höjda betygsutsikter från Kreditinstitutet Moody´s. Rekommendationerna höjs från positiva till stabila.

indikatorer122Bland de ledande indikatorerna kl 07:10 noterar jag att uppgången stannat av något i den amerikanska terminen. Japan öppnade uppåt men föll tillbask något vid lunchtid (japansk), för att åter stiga en kvart innan Nikkei så sakteliga började söka sig nedåt. När detta skrivs ligger Nikkei bara knapp ovanför nollstrecket. Det är små knappt noterbara rörelser på de flesta asiatiska börser när detta skrivs. Kronan har stärkts mest mot dollarn men även mot euron. En dollar är nu nere på 6,90 kronor. Ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 76,7 dollar. Guldpriset som dragits upp rejält efter att Indien tankat 200 ton guld!!! Priset för ett ounce är nu uppe över 1100 dollar. Det är knappt märkbara rörelser på metallprisindex.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar