Börsen svagt nedåt men den långa trenden är upp

Stockholmsbörsen stängde på ett svagt plus (0,2%) efter en platt och tråkig dag. Redan efter några minuter hade OMXS30 markerat höjden och botten för tisdagens börs. OMXS30 stängde på 905,7 och omsättningen uppgick till måttliga 13,2 miljarder kronor. I avsaknaden på kursdrivande information och ett långledigt USA var det osäkerhet som präglade börsen. Från Tyskland kom det siffror på industriproduktionen som drog ned börsen under några minuter innan den återvände till den ursprungliga konsolideringskanalen. Efter att USA öppnade följde Stockholmsbörsen varje tick i USA och stabiliserades något i sluthandeln.

Plankan låg i snitt på 58 procent köp och 42 procent sälj. Det var totalt 224 aktier som stängde högre än i måndags, 162 stängde lägre och 186 stängde på oförändrad nivå.

Bland extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet hittar vi Autoliv, Boliden, Lundin Mining och Swedbank.

Bästa bransch blev IT där flera bolag utmärkte sig. IT-konsulten Semcon steg 3,5 procent, Ericsson som var börsens mest omsatta akte steg 2,25 procent till 72,60 kronor och stod ensamt för 2,1 miljarder kronor av börsens totala omsättning. Bland annat Deutsche Bank har höjt riktkursen på Ericsson och fanns även bland köparna igår. Det är definitivt ett positivt tecken att teknikkonsulterna går starkt, de är alltid tidigt ute i konjunkturcykeln.

Verkstad gick oxå starkare än börsen som helhet med Scania (+2,35%), Assa Abloy (2,27%) och Sandvik (+1,67%).

Sämsta bransch blev läkemedel där senaste veckans kursvinnare Diamyd rekylerade med 1,71 procent och AstraZeneca backade 1,53 procent till 321,50 kronor. Meda gick emot sektorn och fortsatte uppåt med 0,78 procent till 64,50 kronor.

Råvaror slutade som tredje bästa bransch med Boliden som draglok. Redan de första minuterna av börsen visade flera mäklare intresse för Boliden och Lundin Mining. Boliden steg 3,9 procent till 77 kronor. Lundin Mining slutade på mer måttliga 0,4 procents uppgång.

Bankerna hade det lite kämpigare efter de senaste dagarnas uppgång. Swedbank stängde iofs oförändrat, men SEB A backade 1,8 procent, SHB stängde 1,9 procent lägre än i måndags.

sektorer68

 

Det är ett utdraget drama och mycket spekulationer om konjunkturen verkligen vänt och ifall det vi ser är ett Bear Market Rally eller inte. G20-ledarnas möte ger definitivt signaler om att det fortfarande finns en oro inför utvecklingen och flykten från investering i aktier till guld, som fått guldpriset att stiga över den kritiska 1000-dollarnivån är ett tydligt tecken på osäkerhet. Å andra sidan skrivs BNP-prognoserna upp hela tiden och det verkar som de flesta länder kan hålla inflationen i schack enligt en färsk analys från Credit Suisse. Riskviljan går det inte heller att ta fel på, många aktier befinner sig på årshögsta och fallet i bankaktierna förra veckan blev synnerligen moderat. Som jag nämnt tidigare är teknikkonsulter en bra och tidig indikator och de har lämnat signaler på ökad orderingång och kurserna har börjat stiga. Psykologiskt är det självklart inte bra när optimismen bland investerare och analytiker övergår i euforism, historiskt brukar det innebära att toppen är nära.

Teknisk analys OMXS30: Den stigande trenden håller i sig, även om uppgången tillfälligt har samlat av och överväger fortsättningen. I den positiva vågskålen ligger att indexet stängt och stannat kvar ett par dagar ovanför det som var ett sekundärmotstånd och nu är ett kritiskt stöd. Kursen håller sig ovanför MA20 vilket är positivt för fortsättningen. I den negativa vågskålen har vi den negativa divergensen som utvecklats där kurstopparna inte motsvaras av kurstopparna i momentumdiagrammen. Jag tror att kursen behöver upp över 925 för att åter få med intressenter på festen i annat fall är det nog risk att intresset avtar och indexet söker sig söderut, mot i första hand golvet i den stigande trendkanalen.

omxs30real33

 

Idag är det inga viktiga svenska rapporter eller statistik som lämnas.

I USA stängde till slut alla tre börserna, med viss möda över nollstrecket. Energibolagen Chevron och Exxon gick starkt efter den senaste tidens oljepris. S&P 500 steg med 0,5 procent, DJIA 0,2 procent och Nasdaq ökade med 0,4 procent. Omsättningen var extremt låg. Förväntningarna var att börserna i USA skulle upp, men när de inte riktigt nådde upp till förväntningarna som terminerna indikerade blev de osäkert och det fick säljarna att ta över.

Energibolag agerade draglok Exxon steg 2,0 procent och Chevron 2,1 procent. Oljepriset passerade åter den magiska 70-dollar gränsen.

Teknisk analys S&P 500: Trenden är fortsatt positiv och indexet ligger kvar i den stigande trendkanalen, dock har tyngdpunkten sänkts i kanalen och de senaste två månaderna har indexet fallit ner mot golvet i kanalen när jämviktslinjen nåtts. MA20 har börjat falla tillbaks, men stängningen ligger över medelvärdet, vilket är positivt. Ett utbrott över 1035 eller 990 behövs för att det skall bli lite trevliga rörelser.

in-x9

I Asien har det varit uteslutande nedåt på morgonen. Banker agerar sänken på den japanska börsen. En utbredd oro för om förväntningarna skruvats upp för mycket gör det svårt för investerare att bedömma om den senaste tidens uppgångar är motiverade. Den sista timmen har de flesta börserna i Asien stärkts.

Den amerikanska terminen tyder på en viss återhämtning nedåt i öppningen, men differensen är så marginell att det kan utvecklas både upp och ner. Nivån på terminen pekar på en viss nedgång, men utvecklingen i Asien vändes de senaste timmarna och det bör tas med i beräkningarna hur få punkter det är som skiljer upp- från nedgång.

esu936

 

Bland de ledande indikatorerna klockan 08.20 ser vi att den amerikanska terminen vänt nedåt efter USA-börsernas stänging. Tyngdpunkten i Asien är nedåt, men betydligt mindre än för en timme sedan. Det är obefintliga rörelser bland de ledande valutorna nu på morgonen. Dock har dollarn fortsätter sin kräftgång och närmar sig åter 7-kronorsnivån. Guldpriset fortsätter att stiga och har nu passerat den magiska gränsen 1000 dollar per uns. Detta har fått blan andra Lapplands Goldminers och Boliden att stiga.

indikatorer77

 

Läs även: Utbildningstramset (Cornucopia). Banker bromskloss för riskkapitalbolagen (dagensPS). Börsutmanare (dagensPS). Fyra aktietips (dagensPS). Chefer mer optimistiska (dagensPS). Uppåt på Wall Street (dagensPS). Marginell uppgång (DN). Banker sänker boräntorna (DN). Troligt att Ford avstår (DN). Geelys intresse väcker oro hos Volvo-anställda (DN). FN vill ersätta dollarn (SVD). Boräntorna sänktes (SvD). Pernod Ricard vill sälja Vin och Sprit (SvD). Två heta oljeaktier (VA). Ras för klädhandeln (VA AFV). Centralbanker stödköper dollar (AFV). Verkstadsaktien som är för billig (AFV). Sänkt betyg för banktrio (AFV). Fallande kurser i Asien (AFV). Aktierna som lyfte New York (AFV). Mona Sahlin skall få fart på ekonomin med höjda skatter (AFV). Dollarn nära sju kronor (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar