Börsen öppnar uppåt – stöd från USA och Japan

omxs30realdag42Stockholmsbörsen föll i fredags kraftigt i sluthandeln efter att dollarn steg kraftigt. Just nu är det tekniskt lite kritiskt för OMXS30, men en trolig uppstuds idag kommer förmodligen att hålla näsan kvar i konsolideringsområdet.

Det kan vara värt att notera att många mäklares provisioner är resultatbaserade. Med andra ord ligger det ett stort egenintresse att försöka intala kunder och investerare att januari och 2010 kommer att bli ett fortsatt fantastiskt börsår. ”Det vore ju synd om en fin bonus skulle decimeras de sista handelsdagarna på året…”.

index4Ericsson missade ordern att bygga ut Telenors och Tele2:s LTE-nät i Sverige. Istället var det (någon som är förvånad) kinesiska Huawei som drog det längsta strået genom ett avsevärt lägre pris.

I nätbilagan av Affärsvärlden rekommenderas fastighetsbolaget Fabege som har en betydligt attraktivare rabatt än syskonen Castellum och Hufvudstaden. Det kan vara intressant att notera mäklarutvecklingen under dagen.

Idag kan det vara läge att hålla koll på teknologi som lyfte USA-börserna både i fredags och på efterbörsen.

Storbritannien höjder BNP-prognosen till 1,2 procent för 2010, från tidigare prognos på 0,9 procent, enligt en artikel i Bloomberg nu på morgonen.

Inga bolagsrapporter av värde idag.

Det är lugnt på makrofronten idag.

Imorgon kommer det definitiv BNP-statistik för Q3 i USA samt husprisindex och försäljning av befintliga bostäder under november. Efter USA-börsens stängning presenteras veckosiffror över konsumentförtroende.

På onsdag är det dags inkomstutvecklingen i USA samt Michigan-index och försäljning av nya bostäder.

”Buzzet kring de euroländer som kommer att få sänkte kreditbetyg börjar ta fart. Utan att tillhöra intelligensreserven kan man räkna ut att Spanien, Irland och Portugal kommer att stå i rampljuset den närmaste tiden”. I USA har man börjat prata om ”the eurozone” och det är inte något positivt.

En flopp, det är väl enda sättet som klimatmötet i Köpenhamn kan sammanfattas. Precis som Fredrik Reinfeldt sade är det pinsamt att behöva springa och leta upp ledare för världens största ekonomier för de möten de skulle deltaga i. Varför skulle Kina, som bygger en stor del av sin ekonomi på att skita i miljön. De har med sitt synsätt inget att vinna på att investera i miljön. Det som är desto mer pinsamt är att västvärlden jublar när de kinesiska BNP-siffrorna revideras upp. En allt större miljöovänlig tillverkning av en massa skräp som vi inte behöver, skall med lån driva utvecklingen framåt. Något har jag missat det vet jag, men vad?

I Veckans Affärer läser vi om investeringsklockan, en mer fundamental variant av den psykologiska tradingkurvan. Enligt tidningen kommer börsen att fortsätta uppåt, åtminstone det första halvåret 2010. Samtidigt varnar man för att situationen är svårbedömd. Det vi bör ha i åtanke är att värderingen på världens börser är hög. På Stockholmsbörsen är det genomsnittliga P/e-talet 19, vilket ställer stora krav på kommande rapporter. Den stora frågan är om ekonomierna kommer att växa i den takt som experterna tror. Hur många Dubai, Kina och Grekland orkar ekonomierna med? Hur kommer arbetslösheten och de växande budgetunderskotten att påverka återhämtningen? Att bygga föhoppningarna på världens tillväxtmotor Kina tror jag är en farlig och felaktig väg. Just nu skall det ses som något positivt – annars ryker kanske bonusarna…

Holländska Spyker lade enligt rykten ett nytt bud på Saab igår. Enligt dessa rykten skall inte de ryska storägarna vara med i det nya budet. Det dröjer väl inte så länge innan vi åter få se ett nytt skambud från von Korvkiosk. Det är synd att man tillåter denna typ av bolag blåsa upp falska förhoppningar som sedan leder till större besvikelser. Visst hade det varit trevligt om Saab kunde fortsätta tillverka bilar, men en förutsättning för detta är att kunderna vill ha bilarna, så är inte fallet med Saab. Att någon av de små sportbilstillverkarna som inte klarar att driva sina egna verksamheter med vinst skulle klara att vända två förlustbolag är ju bara naivt. Det hade sparats mycket lidande och pengar om avvecklingen hade påbörjats för ett år sedan. Nu blir det mer panikartade lösningar, som aldrig är positivt. I Flute-bloggen kan vi mycket riktigt läsa att det som gäller nu är att leta syndabockar. Facket och Miljöpartiets Peter Eriksson är besviken på regeringen. Detta måste vara världsrekord i dubbelmoral. Genom allt högre skatter vill man straffa ut bilindustrin och nu skyller samma människor på regeringen som ”skulle gjort mer för att rädda jobben”.

I USA var det som jag skrev i helgens inlägg volatilt och styrt av lösen och dollarpriset i fredags.

esh05På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att den just nu (07:50) ligger 0,7 procent högre än vid Stockholmsbörsens stängning i fredags. Enligt Eurostoxx 50 ser det ut att bli en öppning knapp ovanför nollstrecket.

I Asien är det blandad utveckling idag på morgonen. De kinesiska fastlandsbörserna inledde kraftigt nedåt, men nedgången dämpades efter att  industriminister, Li Yizhong sagt att målet för BNP-tillväxten skall upp på 8 procent. Han betonade att tillväxten för resten av världens länder kan bli bräcklig. Men det är väl så vi vill ha det? Sälj ut tillverkning och teknologi till Kina så att barnarbete och en total ignorans av miljön får styra den ekonomiska tillväxten som kommer att bestå av en massa onödiga plastprylar.

I Japan stiger börsen och Nikkei noteras när detta skrivs (07:53) till 10183, vilket motsvarar en uppgång på 0,4 procent.

indikatorer152Bland de ledande indexen (kl 08:04) noterar jag att den amerikanska terminen ligger på samma nivå som i fredags morse och då öppnade OMXS30 på 947 punkter, det innebär en uppgång på 11 punkter från fredagens stängning (vi får väl se vad det blir). Det bredare asiatiska indexet ligger strax under fredagsmorgonens notering. Fastlandsbörserna ligger fortfarande något lägre än i fredags, men de har vänt uppåt efter BNP-uttalandet från industriministern Li Yizhong. Dollarn var i fredags åter uppe och vände över 7,30 innan den föll tillbaks kraftigt. Nu ligger dollarn på 7,27 kronor (två öre högre än i fredags). Guldpriset har stigit något till 1114 dollar/ounce, vilket fortfarande ligger runt 260 kronor per gram (som är det enda väsentliga för oss svenskar). Läs gärna mer om guldpriset hos Cornucopia. Metallpriserna har fallit något idag på morgonen.

Läs även: Kina ser ljusning för Japansk export (DagensPS). Uppåt på Wall Street (DagensPS). Vi måste gå på GM:s besked (DN). Botten är nådd (DN). Börsfesten fortsätter 2010 (VA). Svenskt bud på Saab (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar