Börsen öppnar nedåt – laddar om

Stockholmsbörsen öppnade något haltande i tisdags, men efter en timme drog framförallt Ericsson upp humöret och indexet steg för att stänga på plus 0,4 procent plus och noteringen 967 punkter. Omsättningen uppgick till 7,4 miljarder kronor, vilket får anses som godkänt en halvdag.

Totalt steg 399 aktier, 217 sjönk och 121 stängde på samma kurs som i måndags. Köparna dominerade i 72 procent av affärerna.

Ericsson har fått höjd rekommendation av Credit Suisse till 70 kronor och säger sig se en begränsad nedsida för aktien. Totalt steg aktien 2,7 procent till 68,70 kronor (skall vi tolka det som att Credit Suisse kommit ur positionen hälsosamt eller…).

Verkstad och finans tyngde tillsammans med H&M som backade 0,6 procent till 396 kronor.

Även Swedbank fick höjd rekommendation av Barclays som sätter målkursen till 84 kronor, de verkar följa sin egen rek vilket är positivt. Aktien steg 1,1 procent till 72,65 kronor. Det var små rörelser hos övriga bankkollegor. Att bankerna åter kommer i fokus kan tyda på en tilltagande riskaptit.

Electrolux och Boliden är två andra aktier som lyckades bra på tisdagen.

Wal-Mart, Gap och Limited Brands lämnar idag detaljhandelsstatistik, vilket kan vara intressent för HM:are.

De viktigaste siffrorna idag är arbetslöshetssiffrorna från USA kl 14:30. Inte helt fel att även hålla koll på räntebeskedet från Bank of England kl 13:00.

GM:s vd Ed Whitacre tror inte att det komemr något hållbart bud i sista minuten som kommer att rädda Saab. I DI står det att det finns två svenska grupper som är intresserade att ta över Saab. Whitacre sade på en presskonferens i tisdags kväll att det egentligen är enkelt: – Fram med pengarna så får den som vill köpa det (om de inte är ryssar vill säga). Men ingen kan visa på några pengar. Det är nog lånet från EIB som lockar hugade spekulanter, vilket med all önskvärd tydlighet visats bland de bud som kommit upp till ytan. Inte heller de nya svenska grupperna har någon finansiering visar det sig…

Volvos försäljning av XC90 i Ryssland drabbar nu produktionen i Torslanda som sänker produktionstakten med 38 bilar i timmen, vilket motsvarar 7 procent.

Andrew Howard, hållbarhetsstrateg hos Goldman Sachs anser att vindkraft är den bästa av ”gröna” investeringar. ”Strategen Andrew Howard säger att miljöbiten väger tungt i hans satsningar, samtidigt hittar vi på samma lista oljeaktier som ex.vis Petrobras och Statoil. Känns verkligen trovärdigt.

Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA minskade med 84.000 personer i december enligt en undersökning som presenteras i Bloomberg News.

Den japanska ekonomin är enligt Japans nye nationelle strategiminister Yoshito Sengoku fortfarande i dåligt skick. Många människor är oroliga för att landet åter skall falla tillbaks i recession.

Den kinesiska centralbanken kommer att föra en politik som siktar på en moderat utlåningstillväxt under 2010, det skriver idag på morgonen Bloomberg News. Vidare skriver man att det skall drivas en politik som kommer att balansera värdet på yanen mot övriga valutor (den meningen är intressant tycker jag). Zhang Bin, forskare vid institutet för världsekonomi och politik vid Chinese Academy of Social Sciences säger samtidigt i en artikel att han tycker att Kina bör revalvera yuanen med 10 procent mot USA-dollarn för att minska inflödet av spekulativt kapital.

Islands president Ola Ragnar Grimson vägrar skriva på avtal om att islänningarna skall betala runt 34 000 SEK per år till brittiska sparare.  Jag känner inte att jag behöver upprepa de utmärkta artiklar som både Cornucopia, Flute-Tankar och Islandsbloggen redan skrivit bra artiklar om detta.

I samband med att nya siffror visar att jobben fortsätter att minska i USA, uttrycker Fed fortsatt oro. På börsen satte de nya jobbsiffrorna förvånandsvärt små avtryck. Alla tre börserna slutade med små förändringar. Google presenterade sin smartphone i tisdags och marknaden verkar imponerad, aktien steg med 2,5 procent.

esh012På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag små förändringar från stängningen i tisdags. Det är mestadels nedåt i Asien och det syns tydligt på terminen, som backat sedan Nikkei öppnade imorse. Även Eurostoxx 50 ligger på ungefär på ”tisdagslunch-nivå”.

 

 

 
indikatorer159Bland de ledande indikatorerna kl 08:10 noterar jag att den amerikanska terminen noteras något lägre än vid USA-börsernas stängning igår. Volatilitetsindex sjunker i USA och vi närmar oss ett utbrott (tror jag). I Asien är det nedåt, ganska rejält i Kina med 1,7 procent. Dollarn har stärkts något mot i tisdags morse och kostar nu runt 7,10 kronor. Brentoljan har fortsatt uppåt och ett fat kostar nu 81,30. Även elpriset har stigit rejält de senaste dagarna och det är nu den ”så fina vindkraften” skulle kunna hjälpt till att generera billig el, men tyvärr presterar de inte mer än 194 MW av 814 MW (när de behövs som bäst). Det blir till att importera ”Maria-El”, så kallad brun el – ett resultat av den flathet som regeringen uppvisar för att Miljöpartiet lockar till sig antiintellektuella väljare som inte vet vad ”grön el” egentligen orsakar. Guldpriset har fortsatt uppåt och ett troy ounce kostar nu 1132 dollar. Även metallprisindex har fortsatt uppåt och noterar nu 316.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar