Börsen svagt nedåt (osäkert) – Swedbankbluffen synad

Stockholmsbörsen steg rejält under torsdagen och närmar sig åter den kritiska 900-nivån. Uppgången i USA och Asien blev det rallystämning när börsen öppnade igår. När börsen stängde hade OMXS30 stigit med 1,98 procent till 886 punkter, omsättningen var betydligt högre än tidigare i veckan.

Swedbank var åter den mest omsatta aktien igår, men slutade efter nedgången i slutet av handelsdagen på samma kurs som i onsdags. Aktien stod för nästan 10 procent av omsättningen på börsen.

Bland de mest omsatta aktierna utmärkte sig Electrolux som steg med hela 6,5 procent till 147,50 under bra omsättning. Aktier för 823 omsattes.

Den enda aktien som inte gick starkt bland de tio mest omsatta var AstraZeneca som backade 0,8 procent till 328 kronor.

Bankerna gick åter starkt och Swedbank ledde länge uppgången men backade tillbaks vid motståndet 77,75. Intressant är att volymerna börjar avta i uppgångarna, en divergens mellan histogrammet och kurstopparna tyder på att aktien närmar sig ett gyttjehål. Motstånd hittar vi runt 78 kronor och stöd vid 74 och 72 kronor är viktigt att hålla reda på.

Intresset för Swedbank ökar för varje dag och vi läser i flera tidningar att flera personer inom Swedbanks ledning köpt på sig aktier i banken. Bland de som handlat på sig hittar vi vd:n Michael Wolf, styrelseledamöterna Anders Igel och Anders Sundström. Det är dock viktigt att notera att ingen av de köpt några större voymer, varför jag misstänker att det är mer ett PR-trick. Det är mycket intressant att läsa idag på morgonen att FI:s stresstest bidrog till nyemissionen, detta säger Carl-Eric Stålberg till Svenska Dagbladet. Resultatet av stresstestet visar att Swedbank kommer att vara den sämst kapitaliserade av storbankerna. Jag kommer definitivt att ha anledning till en kommande artikel i ämnet…

Efter beskedet att banken skall genomföra sin andra nyemission på mindre än ett år i måndags har aktien gått som en raket.

Övriga storbanker som inte riktigt hängde med upp i onsdags tog fart och steg på bred front. Nordeaaktien avancerade 3,2 procent till 70,20 kronor. SEB-aktien steg med 2,8 procent och Handelsbankens slutade 1,5 högre än i föregående handelsdag.

Verkstadssektorn gick starkt och med draghjälp från lastbilstillverkarna Volvo och Scania blev det näst starkaste segment under torsdagen. Volvoaktien steg med hela 4,4 procent till 59,75. Scania gick oxå starkt, men nådde inte riktigt upp till samma nivå som  Volvo. Scania steg 2,4 procent till 86,00 kronor.

Klädföretaget Björn Borg nådde inte upp till förväntningarna och redovisade en vinst på 11,9 miljoner kronor för Q2, detta kan jämföras med föregående år då vinsten blev 16,6 miljoner kronor för motsvarande kvartal. Aktien backade 7,4 procent och stängde på 59,25.

Ericsson var börsens näst högst omsatta aktie. Aktien avancerade 1,9 procent, slutade på 68,20 och aktier för 1,1 miljarder kronor omsattes. I USA stängde Ericsson 20 öre lägre än i Stockholm.

Kontradefensiva AstraZeneca gick inte så starkt på en så pass stark börsdag som igår utan backade 0,8 procent till 328,00 kronor.

sektorer50

 

OMXS30 närmar sig åter den övre delen i konsolideringskanalen runt den kritiska 900-nivån. Det är kraftiga svängningar på 1-2 procent upp ena dagen för att sedan dyka ner lika mycket nästa dag. Indexet befinner sig åter över 880-nivån. Får vi en notering över 886 (som alltid är intressant) och även var toppnoteringen igår, med hyfsad volym kan vi på nytt få se ett försök att passera 900-nivån. Om inte 895 bryts (inte troligt) kan vi förvänta oss en återgång inom kanalen idag, den negativa utvecklingen i Asien kan få säljarna att ta kommandot, i alla fall inledningsvis.

omxs30real16

Det är inte några rapporter av intresse idag. Tidningen Börsveckans kelgris Pricer kommer med rapport under förmiddagen, men vem bryr sig…

Klockan 16.00 kommer det amerikansk statistik som visar hur försäljningen av befintliga hus utvecklats den senaste månaden. Fed-chefen Ben Bernanke håller samtidigt tal på en konferens i Kansas City.

De amerikanska börserna har nu gått upp tre dagar i rad. Igår var det den positiva statistiken från Philadelphia-Fed tillsammans med nyheten om att AIG planerar att betala tillbaks stödpengarna till staten.

När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 1,1 procent, DJIA steg 0,8 procent och Nasdaq stängde 1,0 procent högre än i onsdags. Banker och försäkringsbolag tillhörde vinnarna. Däremot föll varuhuskedjan Wal-Mart och Coca-Cola kraftigt.

I landet med världens största digitala sedelpress, där konsumtion och lån skall frälsa oss alla från all världens ekonomiska nedgångar ser vi fler och fler tecken på hur sjukt detta system är. Hela stater är konkursmässiga och kan inte upprätthålla självklara medborgerliga samhällsfunktioner, flera städer får stänga statliga myndigheter för att de inte har råd att ha öppet. Obama-administrationen fortsätter att tro att bara vi lånar ännu mer så löser det sig snart. Hela landet är som en enda stor spelmissbrukare. Det kommer nu uppgifter om att fler och fler amerikaner inte kan betala sina bolån, samtidigt som Obama klappar sig på bröstet och säger att tecken som ökad utlåning till husbyggande är fina signaler om att landet är på väg ut ur krisen. Hade USA varit ett företag, eller en privatperson hade möjligheterna till nya lån varit högst begränsade och en skuldsanering hade varit enda möjligheten att komma vidare.

Andelen bolån med försenade betalningar steg till 9,2 procent av samtliga lån under Q2.

Andelen lån som är försenade med över 90 dagar, den tidpunkt då utmätningsprocedurer normalt inleds, steg till 8 procent, den högsta nivå som någonsin uppmätts.

”Men vi ser tydliga tecken på en återhämtning i ekonomin, utlåningen ökar ju igen…” Mr Obama, President i USA.

Cornucopia skriver som vanligt intressant om lånesituationen i USA.

Styrkan i S&P 500 börjar att avta och de senaste dagarnas kurstoppar motsvaras av lägre toppar i histogrammet. Denna divergens kan vara ett första tecken på att kursen är på väg att vända. Histogrammet orkar inte bli positivt i uppgångsfaserna med diagrammet inställt på intradag, vilket är ett tydligt tecken på svaghet.

in-x4

På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att indexet åter befinner sig kring den kritiska 1000-nivån, något under stängningen i Stockholm igår. Det var kraftigt nedåt i Asien till klockan 07.00 då Nikkei började avancera något. Som vi ser i diagrammet kan vi förvänta oss en liten nedgång.

esu923

 

I Asien är det nedåt på de flesta marknader och nedgångarna tilltar efter hand. Det ser ut att bli ett rejält fall enligt MSCI Asia Pacific indexet (kan ni se bland mina ledande indikatorer längst ner i inlägget) ett av de största fallen på fem månader. Kina skiljer sig från resten av marknaderna efter positiva och stiger de sista timmarna av handelsdagen. På Bloomberg läser jag att Kina skall skärpa kapitalkraven för banker och tajta till kraven på i samband med utlåning för att förhindra bubbelrisken efter den senaste tidens 60-procentiga rally bland bankaktierna. 

Världens största biltillverkare, Toyota backade hela 2,9 procent och Honda sjönk 5,3 procent. USA:s transportminister, Ray LaHood, sade igår kväll att rabatten på upp till 4.500 dollar vid byte av gamla bilar och lastbilar, kommer att avslutas den 24 augusti. ”Konstigt, är det inte bara att trycka lite mer pengar så att folk har råd att handla bilar med problemen skjutna på framtiden, märkligt…”

Rio Tinto, världens tredje största gruvbolag, sjönk 3 procent efter att de redovisat en resultatförsämring på över 65 procent, detta läser jag i en artikel i Dagens Industri i morse.
De ledande indikatorerna klockan 08.20 visar att den amerikanska S&P 500-terminen backat mot stängningen i USA och ligger ett par punkter under Stockholmsstängningen. Det var klart uppåt på de amerikanska börserna. Asien är totalt sett nedåt, men Kina utmärker sig genom att stiga något. Dollarn stiger mot både euron och kronan. Oljepriset fortsätter att tappa, så även metallpriserna.

indikatorer58

 

Läs även: Carl-Erik Ståhlberg har inga planer på avgång (DN). Swedbank har den sämsta positionen av de svenska storbankerna (DN). Börsen närmade sig årshögsta (DN). De flesta kommuner går back (DN). Blandat på Asiens börser (SvD). Antalet affärsresor dalar (SvD). Räntan höjs 2010 (SvD). Saabs rekonstruktion formellt slut (SvD). Stora underskott i kommunerna i år (SvD). De slåss om apoteksmonopolet (VA). Rekyl efter stark torsdag (VA). Krisjätte gick som tåget (AFV). Svensson tror på ökad inflation (AFV). Största fallet på fem månader (AFV). Kuverttillverkare dubblar vinsten (AFV). Rykten om strypt utlåning sänker Asien (AFV). Krisjätte gick som tåget (AFV). Analytiker tror reporäntan höjs 2010 (dagensPS). Fortsatt uppåt på Wall Street (dagensPS). Sälj Swedbank-aktien (dagensPS)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar