Börsen inleder veckan nedåt

omsattning142Stockholmsbörsen föll något i fredags och stängde något sämre än börserna i övriga Europa. Mycket av fallet berodde på att H&M, SHB och SKF handlades exklusive utdelning. Köparna börjar se trötta ut och den senaste veckan har det varit betydligt bättre fart i nedgångarna. OMXS30 stängde Valborsmässoafton, som var en halvdag på 1053,88 punkter, en nedgång på 0,74 procent. Omsättningen uppgick till 11 miljarder kronor, vilket är ganska skapligt med tanke på att det var en halvdag.

Totalt steg 214 aktier, 186 sjönk och 212 aktier stängde på samma nivå som i torsdags. Det börjar bli alltmer tydligt hur en allt mindre del av aktierna står för den större delen av omsättningen. Plankan var ganska platt och ”sade” tydligt till oss att det inte var mycket att göra. Bland aktier som var extremt högt omsatta hittade vi Assa Abloy, Eniro och Boliden.

Sämsta bransch blev sällanköpsvaror där H&M tyngde med en nedgång på 4,64 procent till 464,40 kronor, efter att utdelningen på 16 kronor skiljts från aktien.

sektorer234Näst sämsta sektor blev hälsovård där Meda tyngde sektorn med en nedgång på 2,78 procent till 70,00 kronor. AstraZeneca backade 0,47 procent till 320,50 kronor.

Detalhandelsbolagen gick bäst och AarhusKarlshamn steg med 4,57 procent till 183 kronor. Swedish Match och Oriflame steg 0,61 respektive 1,85 procent.

Inom telkom utmärkte sig Tele2 med en uppgång på 1,4 procent, TeliaSonera steg 0,3 procent till 49,80 kronor.

Högst omsatt i fredags var Ericsson som stod för knappt tio procent av börsens omsättning. Aktien steg 0,36 procent till 84,30 kronor. 

omxs30analys30Stockholmsbörsen kommer att inleda veckan nedåt, kanske ner mot stödlinjen 1038, där det är mest troligt att vi får en pullback upp mot 20 dagars glidande medelvärde vid 1048-1050. Skulle indexet ta sig över 1058 kommer vi att få se ett nytt test av årshögstanoteringen för en vecka sedan. Öppnar indexet istället ner under fredagens lägsta notering ökar chansen att vi får ett test av stödlinjen kring 1028-1030.

Grekland verkar få till nödlånen, men är det egentligen positivt? Att ett land kan missköta sin ekonomi så till den milda grad, om och om igen för att sedan få hjälp av EU, som landet fuskat sig in i. Kommer grekerna att förstå vad som måste göras, eller tror de att det går att ”strejka sig ur problemen”. Normalt brukar man under svåra tider spotta i nävarna och jobba hårdare, men det gäller inte greker tydligen. Kommer landet att klara av att skala bort alla ruttna delar såsom sjuka skatteförmåner och mängder med ”farliga yrken” som går i pension vid 50 år, ex.vis hårfrisörskor. Är det någon mening att arbeta för de som har det lika bra med arbetslöshetsunderstöd och lever gott på svartjobb? Gtrekland är en av de länder som ställt in betalningarna flest gånger och så småningom får vi nog se det igen.

I tidningen e24 läser vi idag att sprit och tobak kommer att bli dyrare med de rödgröna axelmakterna vid makten. Skatten skall höjas för att folk skall röka och dricka mindre, kanske för att det röks mest i de lägre socialgrupperna känns ju detta som en röd skatteomläggning. Eftersom skatten används för att fördela statens medel i ”önskad riktning” måste väl den höjda skatten på inkomster och slopat jobbavdrag innebära att man vill se folk jobba mindre…

En annan intressant frågeställning är hur EU sedan skall tackla problemen i Portugal, Spanien och Irland. De lär ju komma som ett brev på posten.

Enligt Handelsbankens finanschef Bengt Edholm finns det risk för att boräntorna kan komma att stiga upp mot 6 procent, redan under slutet av 2012. Orsakerna uppges i första hand bero på en allt dyrare upplåningsränta de närmaste åren.

Swedbank som jag analyserade i slutet av förra veckan har fått höjd riktkurs av Deutsche Bank, den nya riktkursen är 83,00 kronor.

Idag rapporterar: Hufvudstaden (runt lunch) och Traction (kl 8.30)

Atea säljs idag exklusive utdelning (1,25 NOK)

Håll koll på följande klockslag:
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex april kl 8.30
– SCB: nyregistrering av fordon april kl 9.30
– RB: protokoll från penningpolitiska mötet 19/4 kl 9.30
– RB: separat kommentar om Stefan Ingves syn på det ekonomiska läget kl 9.35
– EMU: inköpschefsindex, PMI, (def) april kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: privata inkomster och privatkonsumtion mars kl 14.30
– USA: ISM tillverkningsindustrin april kl 16.00
– USA: bygginvesteringar mars kl 16.00

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Börserna i USA föll kraftigt i fredags när brottsmisstankarna mot Goldman Sachs och den fortsatta oron för Greklands urusla ekonomi fick placerarkollektivet att tolka tillväxtsiffrorna negativt. Trots att BNP-siffrorna lyfte med 3,2 procent under Q1 var det något lägre än analytikernas förväntningar på 3,4 procent. Börserna sjönk på bred front mellan 1,4 och 2,1 procent. Omsättningen var hög. April månad slutade trots det på plus (se helginlägget för mer stastik).

esm027På den amerikanska S&P 500 terminen ser vi att de amerikanska börserna föll kraftigt efter Stockholmsbörsens stängning i fredags. På de asiatiska börser som är öppna har nedgångarna i mitten av handelssessionerna hämtat sig något den senaste timmen.

Jag förväntar mig små rörelser på de amerikanska indexen idag. Med en dåres envishet tjatar jag nästan varje dag indexet går ner om att jag är positiv till indexet och jag upprepar mantrat. Så länge inte stödlinjen eller indexet stänger flera dagar i rad under 50 dagars glidande medelvärde är det min skyldighet att vara positiv. Oron däremot ökar för varje stängning som skapar en lägre botten. Om indexet öppnar över MA-20 vid 1198 ökar chansen för en uppgång och en stängning kring jämviktslinjen i den konsolideringskanal som ser ut att bildas. Skulle stödet 1182 brytas under första timmen är det inte långt kvar till 50 dagars glidande medelvärde. Troligast är dock att vi får en liten nedgång i inledningen och sedan en återgång upp mot jämviktslinjen kring 1200 punkter.

Japan och Kinabörserna håller stängt under måndagen och på övriga börser är det mestadels nedgångar i spåren på de svaga börserna i USA i fredags. Den kinesiska centralbanken låter meddela att man höjer reservkraven med 50 punkter. Det är tredje gången bara i år som Kina höjer bankernas reservkrav.
Honken backar hela 1,3 procent. Sämst går det för gruvbolagen i regionen.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noterar jag den amerikanska terminen noteras 1,7 procent lägre än i fredags morse. VIX-indexet är nu uppe på 22 vilket innebär att riskaptiten minskade rejält under fredagen. Dollarn har fortsatt uppåt och kostar nu 7,27 kronor. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 87,38 dollar. Guldet har fortsatt uppåt och ett troy ounce kostar nu 1177 dollar, övriga metallpriser har fortsatt nedåt.

indikatorer240

Läs även: Grönt ljus för räddningspaketet (SvD). Obama – BP skall betala oljekatastrofen (SvD). Falsk marknadsföring, de rödgröna får kritik (SvD). Beska piller för grekerna (DN). Comeback för råvaror (VA). ECB:s råd välkomnar Greklands sparprogram (VA). Euron försvagas efter Greklanspaketet (AFV). Därför föll börsen (AFV)

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar