Börsen inleder uppåt – avvaktande i em inför amerikansk statistik

omsattning34Stockholmsbörsen avsludade förra veckan svagt nedåt, efter ett sämre Michigan-index än väntat från USA. Fredagen slutade nedåt med 0,3 procent på 967 punkter och 11,3 miljarder kronors omsättning, vilket är hela 30 procent lägre än de senaste 15 dagarnas genomsnitt.

De amerikanska konsumenternas förtroende inför framtiden (Michigan-index) kom in betydligt sämre än förväntat (66,0 mot förväntade 71). USA-börserna öppnade lite trevande, men efterhand tog köparna mod och kurserna steg.

H&M steg med 0,6 procent till 436,00 kronor och placerade sig som börsens mest omsatta aktie. ABB placerade sig på tredje plats med en nedgång på 0,9 procent till 133,80 kronor. Ericsson lyckades blev för ovanlighetens skull inte mer än femte mest omsatta aktie med en stängningskurs som var samma som i torsags. Efter Stockholmsbörsens stängning backade Ericsson motsvarande 15 öre i USA.

Totalt backade 204 aktier, 184 steg och 171 aktier stängde på samma nivå som i torsdags. Största delen av dagen var ganska platt och totalt dominerade säljarna i 55 procent av affärerna. Bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet hittar vi endast Lundin Mining av intresse.

sektorer122TeliaSonera har varit i fokus de senaste dagarna, efter beskedet att man bildar ett bolag tillsammans med ryska Altimo. Aktien var ju högst omsatt i torsdags (näst högst omsatt i fredags) och steg hela i 6 procent, i fredags var det lite mer sansat aktien föll 2,5 procent till 50,00 kronor. Aktien var den näst högst omsatta i fredags och bidrog till att Telekomsektorn utvecklades betydligt sämre än börsen som helhet. Även Tele2 utvecklades negativt och stängde 1,2 procent lägre än i torsdags.

Verkstad: Intrum Justitia som för ovanlighetens skull återfanns bland de högst omsatta aktierna. Aktien backade 4,95 procent till 86,50 kronor. Stabila Nibe kom med en rapport som låg i linje med förväntningarna, men backade trots detta 3 procent till 78 kronor. AtlasCopco tyngde sektorn med en nedgång på 0,6 procent till 91,30 kronor.

Energirelaterade aktier backade och sektorn var den näst sämsta under fredagen. Lundin Petrolium som viktar indexet mest backade med 1,9 procent till 60,80 kronor. Även Alliance Oil och PA Resources backade 0,2 respektive 0,7 procent.

Bästa sektor blev kontradefensiva läkemedel, en sektor som steg 0,6 procent. AstraZeneca steg med 0,9 procent till 315,40 kronor. Getinge steg 0,6 procent och Meda slutade på oförändrade 66,50 kronor. Det var väldigt varierande inom sektorn med uppgångar på nästan sju procent bland vissa bolag och nedgångar på lika mycket hos bland annat Aerocrine AB.

Rapportperioden är i stort sett slut och det är inget bolag av värde och då är det i det närmaste komiskt att Labs2 rapporterar idag. Framöver kommer makrostatistiken att prägla börsen till stor del och förhoppningsvis hjälpa till att hålla kurserna kvar i linje med trenden, trots de svaga volymerna.

I Japan kom det tidigare idag BNP-siffror som visar att ekonomin hämtar sig. BNP steg med 1,2 procent under Q3, vilket kan jämföras med förväntningarna på 0,7 procent. I den negativa vågskålen finns fortfarande en väsentlig risk för deflation. Den japanska återhämtningen hänger till stor del samman med utvecklingen i USA och Kina står det att läsa på Bloombergs. När siffrorna kom i natt kl 01:50 svarade Nikkei positivt på beskeden, efter lunch har det dock varit avvaktande och när detta skrivs (06:06) noterar jag en måttlig uppgång på 0,1 procent.

Nu på morgonen har det kommit statistik över huspriserna i Storbritannien som visar att huspriserna sjönk 1,6 procent i november jämfört med oktober. Jämfört med föregående år steg priserna med 1,6 procent.

På makrofronten kommer det kl 11:00 inflationssiffror från EMU.

USA: kl 14:30 är det dags för detaljhandelssiffror för oktober och Empire manufacturing för november. Kl 16:00 presenteras lagret av osålda varor från september.

De amerikanska börserna reagerade inledningsvis negativt på det försämrade förtroendet bland amerikanska konsumenter. Veckan som helhet slutade på plus 2,3 procent. S&P 500 har stigit i nio dagar av tio de senaste två veckorna (se min tidigare analys av S&P 500 imorse). Bästa branscher blev konsumenttjänster och teknologi. Microsoft gick starkt efter höjda rekommendationer. Banker hade det tuffare och Bank of America backade 0,9 procent.

esz941Den amerikanska S&P 500-terminen visar att nivån är mellan 0,5 och 1,0 procent högre än vid Stockholmsbörsens stängning i fredags, vilket tyder på en initialt positiv öppning.

De asiatiska börserna går starkt nu på morgonen, med undantag för Nikkei som ligger och skvalpar runt nollstrecket. De kinesiska börserna har noterat starka uppgångar på mer än 2 procent tidigare under natten, men har backat tillbaks något och när detta skrivs kl 06:21 ligger kineska Hang Seng på 1,5 procent. I Bloomber läser jag nu på morgonen att den kinesiska handelsministern uppmanar länder att stabilisera valutapolitiken eftersom landet känner en stor press och minskad konkurrenskraft på grund av en allt svagare dollar.

indikatorer127Bland de ledande indikatorerna kl 06:30 noterar jag att den amerikanska terminen stigit jämfört med stängningen i fredags. I Asien har det varit starkt större delen av morgonen, även om uppgångarna reducerats efterhand. Dollarn ligger fortfarande på stödet vid 6,80 kronor. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 77,1 dollar. Guldpriset fortsätter att vara starkt, 1129 dollar per uns. Det är små förändringar i metallpriserna.

 

 

Läs även: Nedåt på Stockholmsbörsen (DN). Vattenfall: Dags att koppla järngrepp (SvD VA). Gyllene tider för guld (SvD). Starkt uppåt i Asien (AFV). Japans ekonomi växer (AFV). Stark utveckling på Wall Street (AFV). Vi är i ett informationsvakuum (AFV). Är teknisk analys av aktier bara strunt (Cornucopia)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar