Börsen inleder uppåt – avvaktande lugn handel

omsattning62I onsdags slutade börsen oförändrat efter att strax innan lunch testat motståndet kring 967 punkter. Därefter tyngde amerikansk statistik något och börsen slutade på oförändrad nivå jämfört med tisdagen. Omsättningen var extremt låg och många tyckte nog julförberedelserna stod högre i kurs än börsen. Endast 6,7 miljarder kronors omsättning, vilket är 87 procent lägre än de senaste tre veckornas genomsnitt. Dagen tillförde alltså inte mycket för den analytiskt lagde.

Jag väntar mig inte mycket action de närmaste dagarna.

Högst omsatt i onsdags var Ericsson som stod för hela 13 procent av börsens totala omsättning.

Bäst bland de aktier jag tittar på gick Lundin Mining som steg hela 3,6 procent till 28,80 kronor. Sämst gick det för Swedbank som föll med 1,4 procent ill 68,20 kronor, trots att finanssektorn som helhet steg med 0,2 procent.

sektorer154Bästa bransch blev livsmedelsbranschen, följt av energi och råvaror. Sämst gick det för kontradefensiva hälsovård, telekom och sällanköpsvaror.

Totalt steg 250 aktier, 163 backade och 170 stängde på samma nivå som i tisdags. Plankan var platt i stort sett hela dagen med ett svagt, mycket svagt övertag för köparna. Extremt omsatta var den indikator som träffade bäst och ringade tidigt in Lundin Mining.

 

Nyheterna domineras idag av att den japanska finansministern Hirohisa Fuji tagits in på sjukhus på grund av högt blodtryck och utmattning efter ett hårt budgetarbete.

Idag kommer det ingen statistik eller några nyheter av värde.

”Den viktigaste nyheten under helgen måste väl ändå vara att Michael Schumacher gör comeback i Formel 1. Jag måste ha varit väldigt snäll i år för det var den bästa julklapp jag kunde få. Dessutom skall han köra i Mercedes-Petronas Formel 1 team. Det är bara att gratulera! Nu kan man åter börja titta på Formel 1”!

”Samtidigt är det tråkigt att Volvo säljs till Geely vilket jag tror är slutstationen för ”svensk” bilindustri. Självklart säger kineserna att produktionen skall finnas kvar i Sverige och att de inte skall göra några större förändringar. Någon som hört det förr från ett kinesiskt företag? När allt är klart kommer det inte dröja länge förrän utfasning österut tar vid.”

I Veckans Affärer skriver Jonas Malmborg att han tröttnat på alla finansiella och industriella klyschor kring Saab. Han skriver:
”Jag påminns återigen om Fredrik Lindströms konstaterande att Sverige är ett extremt land. Extremt individualistiskt, rationellt och modernt. För i vilket annat land hade ett liknande dråpslag mot en industri som direkt och indirekt sysselsätter tiotusentals medborgare mötts med sådan likgiltighet? ”

Jonas undrar i artikeln varför vi inte gör som i Tyskland där landet beviljade lån om 15 miljarder kronor och i USA där det pumpats in 600 miljarder kronor för att hålla liv i patienten. Men för tusan Jonas, ett misstag blir väl inte mindre för att det begås av ett större land eller med mer pengar. Jonas tycker att att vi producerar världens smartaste och säkraste bilar. Jag var tvungen att läsa raderna flera gånger, ”världens smartaste bilar”. Jag småler och skäms lite (varför vet jag inte) åt formuleringen. Saab bygger ”världens smartaste bilar”, hmmmm. Ändå förstår inte folk det… Han säger vidare att GM misskött Saab och att bilar inte skall monteras på löpande band för att det är omodernt. ”Men hallå, var har de hittat dig någonstans och har du körkort? Har du bil? Kanske rent av en Saab 99 med ”stötfångande” stötfångare och ”ljustorkare”? Är det detta eller att nyckeln sitter där papperskorgen skall vara placerad som är unik med Saab”.

Bilfabriken i Trollhättan är en av världens mest effektiva bilfabriker enligt Jonas Malmborg och ändå har de inte gått med vinst mer än fem av fyrtio år – märkligt och allt är GM:s fel, trots att de bara ägt Saab de senaste åren, men de är väl ändå skyldiga till förlusterna innan övertagandet. Men visst sälj Saab med borgen från oss svenskar till ryska maffian eller en korvkiosk i Ängelholm – Lycka till och tack för att du fick upp pulsen på mig efter julfirandet med den sämsta artikel jag tror skrivits om Saab!

Förtroendet för Maria Wetterstrand bara ökar och ökar. Det skall bli kul att se hur hon och partiet kommer att hantera reglerna för språkrören nu när det går så bra för det ”taxiåkande” partiet. Hon skall ju lämna plats åt nya förmågor, vilket hon tidigare uttalat att det är viktigt för att få in nytt blod. Reglerna säger att hon skall avgå nästa höst. Något säger mig att Miljöpartiet kommer att se över dessa regler, för att passa bättre till opinionsmätningarna.

I samband med Miljöpartiets framgång skördar vindkraften nya framgångar och det byggs vindkraft som aldrig förr. I år har det byggts uppskattningsvis 200 nya vindkraftverk med en kapacitet på 500 megawatt, vilket innebär 100 megawatt i snitt och detta har kostat över 100 miljarder kronor! Som vanligt blandas äpplen och päron friskt av journalister och politiker som redan tidigare visat på bristande matematikkunskaper. Gå in på http://www.vindstat.nu där var och en kan se hur låg verkningsgraden på de installerade verken är. Den senaste tiden är väl alla väl medvetna om hur mycket det blåst ändå har inte landets samlade vindkraftverk haft en verkningsgrad på mer än futtiga 22 procent! Men visst fyll all tillgänglig yta med dessa ”elmotorer” men se till att det finns alternativ ellogistik för kalla vindstilla dagar, eller skall det importeras från Vattenfalls olje- och kolkraftverk? Är verkligen valresultatet viktigare än förnuftet, det känns som om det blåser tvärdrag mellan öronen på politiker och journalister – läs på!!!

I USA avslutades veckan med den femte raka uppgången på julaftonen, som var halvdag och extremt små volymer. I onsdags kom det motstridiga hussiffror i USA som visade att försäljningen av enfamiljshus sjönk med 11,3 procent, men däremot steg försäljningen av befintliga bostäder med 7,4 procent i november. Råvarubolagen gick starkt efter ytterligare högre metallpriser. Ford steg 1,8 procent efter beskedet att kinesiska Geely köper Volvo PV. I Asien steg kinesiska Geely med 8 procent omedelbart efter beskedet.

 

 

esh08På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att nivån ligger en bit över stängningsnivån på Stockholmsbörsen i onsdags. De Asiatiska börserna har inledningsvis gått starkt efter bekräftelser i Japan att tillväxten stiger. Den senate timmen har dock uppgången mattats av något. Men uppgången i onsdags kväll och under julafton i USA tillsammans med uppgången nu på morgonen i Asien borde räcka för en uppgång, åtminstone i inledningen, tills det planar ut, vilket jag tror det gör fram till USA-öppningen.

Det är mestadels uppåt i Asien och nu på morgonen har det kommit en hel del statistik från Japan. Träffsäkerheten hos analytikerna är imponerande, på decimalen rätt! Detta tolkas trots allt positivt av marknaden och Nikkei noteras när detta skrivs i 10630, vilket motsvarar en uppgång på 1,3 procent. De bekräftade siffrorna om Japans tillväxt attraherar investerarnas riskbenägenhet. Även de kinesiska fastlandsbörserna stiger runt 1,1-1,5 procent.

indikatorer155Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noterar jag att uppgången från i onsdags har fortsatt även under helgen och idag på morgonen. Intressant är att se att volatilitetsindex över DJIA fortsätter att sjunka och ligger nu på den lägsta nivån under hösten, endast 16,8 (över 30 är det risk för börsras). I Asien har det varit starkt under morgonen, men under den senare handeln har de kinesiska fastlandsbörserna backat från ett stadigt plus till noteringar runt nollstrecket. En dollar kostar just nu 7,25 kronor. Oljepriset har stigit sedan i onsdags och ett fat Brentolja kostar nu 76,70 dollar. Guldpriset har hämtat sig något och noteras nu i 1111 dollar/ounce. Metallpriserna har stärkts, vilket gynnat Lundin Mining som jag skrev om tidigare. Indexet har för första gången under december klättrat över 300.

 

Läs även: Svenskt aktiegeni (DagensPS). Rekord för julhandeln (DagensPS). Skattechock för företagare (DN). 9 av 10 säger nej till SD-koalition (SvD). Kinas och krisernas årtionde (SvD). Uppåt i Asien (VA). Fler nyemissioner väntar (AFV). Toyota lägger i femmans växel (AFV). Telia ger 340 miljoner till Tele2 (AFV). SIffrorna som drar upp Nikkei (AFV). Köpfest i Japan (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar