Börsen inleder svagt nedåt, vänder åter upp vid stöd

omsattning108Stockholmsbörsen fortsatte även igår den starka uppgången. Det var främst IT och verkstad som lyfte börsen, även bank och sällanköpsvaror gick starkt. Efter en inledande återhållsam öppning uppåt fick indexet det stöd som behövdes av USA-börsen för att ta sig förbi årshögsta och stänga på årshögsta 1013 punkter. Uppgången på 1,2 procent och omsättningen på 14,1 miljarder kronor innebär att gårdagen blev en positiv ackumulationsdag.

Uppgången hittills i år är nu 6 procent och bara i mars har Stockholmsbörsen stigit med 6,7 procent.

Under onsdagen steg totalt 238 aktier, 155 sjönk och 192 stängde på samma kurs som i tisdags. Köparna dominerade i totalt 82 procent av affärerna. Älsklingsindikatorn plockade tidigt under dagen fram Lundin Mining som extremt högt omsatt och korrelerande med klimatet, ett tips som fungerade ”hyfsat”.

Bästa bransch blev IT där Ericsson lyfte sektorn med en uppgång på 2,1 procent till 77,10 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning sjönk aktien motsvarande 0,9 procent i USA. Nokia steg hela 2,5 procent till 104,00 kronor.

sektorer200När riskaptiten stiger brukar verkstadssektorn och sällanköpsvaror gå bra och igår steg Sandvik med 3,0 procent till 87,05 kronor. Volvo B steg 2,3 procent till 68,25 kronor. Även Skanska gick bra och steg hela 3,0 procent.

Sämre gick det för kontradefensiva sektorer med mindre risk. Hälsovård och dagligvaror gick sämst och AstraZeneca backade 0,8 procent, Elekta 2,4 procent och Axfood 2,5 procent.

 

Under torsdagen kommer det inga rapporter av värde.

Klockan 09:30 kommer det inflationssiffror från SCB och detaljhandelns utveckling under januari.

Klockan 11:00 är det dags för BNP-siffror för Lettland under Q4.

Viktigaste siffrorna idag är handelsbalansen och nyanmälda arbetslösa under vecka 9 i USA.

Från Schweiz och Lettland kommer det räntebesked under dagen.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

Det var små rörelser på de amerikanska börserna igår, vilket inte är så konstigt efter den senaste tidens obrutna uppgång. När börserna stängde hade S&P 500 stigit med 0,5 procent till 1146 punkter, DJIA stängde på oförändrade nivåer och Nasdaq adderade 0,8 procent upp till 2359 punkter. Omsättningen var lägre än dagen före på Nasdaq och DJIA, men 19 procent högre än de senaste tre månaderna på S&P 500, till stor del beroende på att nivåer laggar något mot DJIA.

Grossistlagren som förväntades stiga med 0,2 procent, sjönk istället med just 0,2 procent.

AIG steg även igår och har nu stigiti med 44 procent sedan den fjärde mars.

Igår kom siffror som visar att det amerikanska budgetunderskottet för februari uppgick till 221 miljarder dollar, vilket är ett rekord! Grattis Obama!

esh059På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att terminen backat kring 0,5 procent sedan Stockholmsbörsens stängning. Dock uppvisar Nikkei styrka den senare delen av handelsdagen och det är något motstridigt. Snart vet vi vad vi skulle titta på…

I Asien är det små rörelser i olika riktningar. I Kina har det under den inledande handeln varit ordentligt nedåt efter statistik som visar att inflationen ligger på 16-månaders högsta. Antalet nya lån överträffade analytikernas förväntningar.

I Japan kom det BNP-siffror som indikerar att tillväxten är sämre än väntat, men detta uppvägdes av att regeringen väntas höja prognoserna för ekonomin. Nikkei har stärkts under morgonen och noteras just nu på plus 1,1 procent.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noterar jag att vi kan förvänta oss en inledande nedgång när Stockholmsbörsen öppnar. Nikkei har gått starkast i Asien efter regeringens höjning av prognoserna. Dollarn noteras ett öre lägre än i går morse, men euron har stigit tre öre (eller kronan tappat…). Oljepriset har stigit något sedan igår morse och ett fat Brentolja kostar just nu 80,3 dollar. Guldpriset har fortsatt nedåt och ett ounce guld kostar just nu 1108 dollar, att jämföras med 1125 dollar igår morse. Övriga metallpriser är svagt uppåt.

 indikatorer205

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar