Börsen hämtar andan

omsattning106Stockholmsbörsen öppnade tisdagen nedåt, som föväntat nedåt. Fram till USA-börsernas öppning väntade alla på vägledning och inte förrän vid fyratiden etablerades en trend som återhämtade indexet upp till en stängning över tusennivån på 1000,5 punkter, totalt sett en svag nedgång på 0,3 procent. Omsättningen uppgick till 12,5 procent, vilket var högre än i måndags men 19,4 procent lägre än det dagliga genomsnittet hittills i år. Därmed var uppgångssviten på sju dagar bruten.

Toalt steg 201 aktier, 185 sjönk och 196 stängde på samma kurs som i måndags. Plankan som visar vem som dominerar affärerna låg under större delen av dagen med en tydlig dominans för säljarna, men under slutet av dagen jämnade köparna ut situationen något. Endast Lundin Minig återfanns bland extremt högt omsatta aktier.

Nordea blev den högst omsatta aktien under tisdagen efter att Sampo börjat sälja ut sin del i bolaget. Aktien stod ensam för mer än tio procent av börsens totala omsättning och föll med 2,86 procent till 72,90 kronor.

Ericsson var börsens näst högst omsatta aktie och klarade sig med en nedgång på 0,26 procent till 75,50 kronor bättre än börsen som helhet. Bolaget meddelade att de fått en 3G-order från Ghana. Efter Stockholmsbörsens stängning backade aktien motsvarande 0,3 procent i USA.

sektorer199Sämsta bransch under tisdagen blev finans med press från speciellt Nordea, men övriga storbanker gick även de dåligt.

Detaljhandel var en annan sektor som inte gick så bra. Oriflame sjönk med 1,4 procent till 448,50 kronor.

Bättre gick det i telekom och energisektorn där TeliaSonera och Tele2 steg 1,2 respektive 0,7 procent. Lundin Petrolium steg med 1,3 procent och lyfte energisektorn mest, följt av PA Resources.

 

Elekta och Clas Ohlson kommer med rapporter innan börsen öppnar. Clas Ohlson redovisar en vinst som är 7 procent lägre än under det tredje kvartalet.

Utländska rapporter: Navistar och Turkcell.

Tidigare imorse kom det statistik över maskinorder i Japan som visade att de sjönk 3,7 procent under januari vilket var ungefär i linje med förväntningarna.

Kinas export fortsätter att öka (inget positivt, tro mig) och det är tredje månaden i rad som exporten ökar. Ökningen uppgick till 45,7 procent.

I eftermiddag kl 16.00 är det dags för USA:s grossistlager och en halvtimme senare oljelager, veckosiffra.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).


Det var små förändringar på de amerikanska börserna under tisdagen. S&P 500 backade något direkt i inledningen men hämtade sig och låg på ett stadigt plus fram till kl 20.00 svensk tid då kurserna vände ner, men stängde trots allt på plus 0,2 procent. DJIA steg 0,1 procent och Nasdaq avancerade 0,4 procent. Omsättningen var 17 procent högre än de senaste tre månadernas dagliga genomsnitt.

Sentimentet börjar se alltmer postivit ut och det är inte mycket som talar för att det är något annat än uppgång som gäller, det skall i så fall vara den nästan sjuttioprocentiga uppgången de senaste 12 månaderna…

Bäst gick det för telekombolaget (så även i Sverige).

AIG rusade 12,6 procent på spekulationer om att bolaget kommer att sälja ut mer tillgångar än tidigare aviserats.

esh058På den amerikanska S&P 500-terminen noterar vi att det är små förändringar i Asien idag på morgonen. Nivån ligger endast marginellt under nivån där Stockholmsbörsen stängde igår. 

I Asien är det små rörelser mest uppåt (men svagt) idag på morgonen. Nikkei ligger och skvalpar runt nollan.

Bland de ledande indikatorerna kl 08:15 noterar jag att det är små förändringar bland både valutor och råvaror. Dollarn har stärkts något mot kronan och en dollar kostar just nu 7,15 kronor. Euron har fortsatt att tappa, både mot kronan och dollarn. En euro kostar just nu 9,70 kronor. Oljepriset har fallit tillbaks något mot igår morse och ett fat Brent-olja kostar nu 79,7 dollar. Guldet har stigit något och ett ounce kostar noteras just nu i 1124,8 dollar. Övriga metallpriser ligger på samma nivå som igår morse.

indikatorer203

 

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar