Börsen fortsätter upp – knäcks motståndet idag?

Stockholmsbörsen utvecklades sämre än de flesta europeiska börserna igår, främst beroende på att flera av storbolagen hade en negativ utveckling. Motståndet kring 925 testades redan under förmiddagen och det såg ett tag ut som om vi skulle få ett nytt årshögsta, vilket inte blev fallet. Banker och cykliska aktier stod för de uppgångar som var något att tala om. När börsen stängde noterades ett plus på 0,6 procent och 918,4 punkter. Omsättningen uppgick till måttliga 13,4 miljarder kronor. Personligen tycker jag inte det är konstigt att Stockholmsbörsen utvecklades något sämre än omvärlden, eftersom utvecklingen den senaste tiden varit betydligt bättre än de europeiska kollegorna. Kronans förstärkning mot dollarn gör att vinsterna för utländska investerar blir ännu högre. 

Totalt var det 247 aktier som noterades högre än i tisdags, 141 stängde lägre och 184 aktier stängde oförändrat. Inledningsvis dominerades handeln av köparna, men efterhand tilltog osäkerheten och säljarna fick något mer kontroll, plankan lutade dock uppåt större delen av dagen. Bland aktier som hade extremt hög omsättning i förhållande till sitt börsvärde noterar jag åter Swedbank som stod var gårdagens mest omsatta aktie och steg hela 3,3 procent till 69,25 kronor. Lundin Mining steg 2,3 procent till 26,70 kronor. Boliden omsattes oxå extremt mycket, men uppgången blev lite mer måttliga 1,0 procen och stängde på 80,20 kronor.

Finanssektorn gick starkt igår och Swedbank handlades igår utan rätt att delta i nyemissionen. Aktien steg 3,4 procent och Morgan Stanley passar på att hissa aktien och höjer åter rekommendationen, kan vi gissa att de är med tungt i emissionen?
SEB A avancerade 2,8 procent till 50,25 kronor, SHB och Nordea stängde på marginella förändringar.

Ericsson var den enda aktie som backade bland de tjugo mest omsatta aktierna. Aktien var börsens tredje högst omsatta och backade 0,5 procent till 73,10. Ericsson handlades därefter upp 93 öre högre i USA jämfört med vid Stockholmsbörsens stängning.

sektorer74

Teknisk analys OMXS30: Trots ett tappert försök misslyckades Stockholmsbörsen att bryta upp genom den tidigare toppnoteringen på 926 punkter. Det konsolideringsområde jag pratat om i några veckan mellan nivån kring 900 upp till 925 har den senaste tiden tajtats till och nu fokuserar jag på området mellan 912 och 926 och ett utbrott genom dessa nivåer kan innebära en fortsättning i den riktiningen. Primärtrenden är fortfarande klart uppåt och så länge den är det är det uppåt som gäller och därför tror jag mest på en uppgång från nuvarande nivå. Jag tror att de flesta som inte skall vara med på festen har hoppat av och att indexet är redo för fler attacker uppåt, förr eller senare orkar inte motståndet hålla emot.

omxs30real37

De flesta makronyheter som kommit den senaste veckan har kommit in i linje, eller bättre med förväntningarna. Om det räcker för att hålla rallyt igång vet jag inte, men sannolikheten för en fortsatt uppgång är större än för en nedgång. Det spekuleras i om det är dollarfallet, makrostatistiken eller bättre rapporter än väntat som driver rallyt.

På makrofronten kommer det detaljhandelssiffror från Storbritannien kl 10.30 och handelsbalans samt resultat från byggsektorn inom EU kl 11.00.

Schwiez centralbank lämnar besked om styrränta kl 14.00.

Viktigast i eftermiddag är dock utvecklingen för bostadsbyggandet och nyanmälda arbetslösa i USA kl 14.30. Philadelphia Fed index för september kommer kl 16.00.
I USA var det tydligt uppåt i stort sett hela handelsdagen igår. Oracle kom med en rapport som var sämre än förväntningarna, men effekten blev inte mer än ett hack i kurvan. Det kom statistik över industriproduktion och bostadsbyggande som var bättre än väntat. När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 1,5 procent till 1069, DJIA var upp 1,1 procent och Nasdaq avancerade 1,5 procent. Omsättningen var runt 20 procent högre än genomsnittet de senaste 15 dagarna.

De starkaste sektorerna i USA var teknik och finans, vilket inte helt oväntat fick kontradefensiva hälsosektorn att tynga något.

I spåren av de positiva tongångarna satte metall- och råvarupriserna fart och oljepriset är nu åter över 70 dollar per fat. Dollarförsvagningen och de stigande råvarupriserna fick Alcoa att stiga 3,4 procent.

Amazon som fick höjda rekommendationer från olika håll steg 8,6 procent.

I Asien är det mestadels uppgångar och den japanska centralbanken beslutade i morse att lämna styrräntan oförändrad. Bank of Japan kritiserade förslaget att centralbanken skulle finansiera regeringens utgifter. Det var måttliga uppgångar på de flesta håll, men de Kinesiska börserna utmärkte sig och steg mellan 1-2 procent.
På den amerikanska S&P 500-terminen kan vi se att USA-börsen drog iväg en del efter Stockholmsbörsens stängning och att nivån ligger ungefär som den gjorde igår när USA stängde.

esu941

 

Bland de ledande indikatorerna kl 07.30 ser vi att börstemperaturen världen över ligger på ungefär samma nivå som när USA-börserna stängde igår. Uppgångar i Asien motsvarar ungefär det GAP som etablerats under gårdagen. Intressant är att dollarn fortsätter att falla och är åter en bra bit under 7 kronor, detta kan säker ge en extra injektion till Stockholmsbörsen idag, kanske det räcker för att ta sig igenom 926-nivån… Oljepriset har fortsatt uppåt och ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 71,3 dollar per fat. Gulpriset verkar ha etablerat sig ovanför den magiska 1000-dollar-nivån och ett once guld kostar nu 1020 dollar. Metallpriserna ligger relativt stabilt nu på morgonen, men vi får se vad som händer efter 10.30.

indikatorer83

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar