Börsen fortsätter nedåt – nu är ”allt” nedåt

Oktober månads första dag var blodröd på Stockholmsbörsen. När börsen stängde var det ordentligt nedåt, hela 2,1 procent och 878 punkter. Omsättningen som uppgick till 14,1 miljarder kronor var endast marginellt högre än de snittet de senaste 15 dagarna, vilket jag tolkar som att det inte var panikartade utförsäljningar. Börsens är nu extremt informationsstyrd och gårdagen var ytterligare ett levande bevis på detta. Fram till för några veckor sedan tolkades allt som ”gröna skott”, men uttrycket har inte använts speciellt mycket den senaste veckan. Nu är det oro inför rapporterna för det tredje kvartalet och sämre makrostatistik än väntat som präglar humöret. 

Ericsson var börsens högst omsatta aktie under torsdagen och var en av de aktier som klarade sig bäst med en måttlig nedgång på 0,7 procent och 69,50 kronor, aktien handlades ned 70 öre i USA jämfört med vid Stockholmsbörsens stängning. Swedbank som haft en omotiverat stark utveckling de senaste månaderna har dissats av bloggens läsare, som visar sig vara väl befogat. Aktien var börsens näst högst omsatta och backade mest av de trettio högst omsatta aktierna. Nedgången blev hela 4,9 procent och slutkursen skrevs till 63,25 kronor. HM var tredje mest omsatta aktie och fortsatte nedåt med 1,7 procent till 385 kronor.

Totalt var det 288 aktier som stängde lägre än i torsdags, 106 steg och 229 aktier slutade oförändrat. Plankan låg parkerad på ungefär 90 procent dominans av säljarna – i dessa lägen är det bara att blanka när det vänder ner i upprekylerna – underbart. Bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet hittar vi Lundin Mining, KappAhl som fortsatte uppåt även igår, Boliden, Autoliv och SSAB.

sektorer86Sämsta bransch blev åter bank- och finans, följt av råvaror och verkstad. Bästa bransch, och den enda som steg var energi som steg med ”måttliga” 0,05 procent. Det skall bli kul att se hur marknaden tar emot utdelningsbesked och slarvet med bonusar till medarbetare som varit med att påskynda förlusterna.

 

 

 

omxs30real51Teknisk analys OMXS30: Gårdagens öppning var svagt uppåt, men redan efter en halvtimme tappade köparna självförtroendet och säljarna tog över kommandot och behöll initiativet under hela handelssessionen. omsättning låg i linje med de senaste 15 dagarna. EMA 14 utgjorde en tydlig motståndslinje och gav möjlighet till bra floortrading hela dagen. Brottet ner under 889 ser jag som en början på en sättning där 850 utgör en viktig stödnivå. För att jag skall rita om kartan (den uppåtgående långa trenden) krävs att indexet håller sig kvar under 889. Under de senaste veckorna har divergensen mellan momentumindikatorerna och kursen antytt att en trendvändning var på gång, nu är frågan om utbrottet igår var den justering vi väntat på eller om det var början på en nedåtgående trend. Indexet skall nu först och främst testa av 870-nivån innan en ny nedgångsvåg etableras. Jag håller koll på 870 och 850 på nedsidan och uppåt är det utbrott upp genom 889 och 900 som kan ändra målbilden.

Idag kl 07.30 lämnade Skistar sin rapport för det fjärde kvartalet som visar på ett resultat på minus 147 miljorner kronor. Totalt resultat för helåret uppgick till 273 miljoner kronor. Utdelningen höjs med 10%.

Idag kommer det information som visar hur fraktraterna utvecklats under vecka 40. Detta är en bra indikator på efterfrågan.

Huspriserna i Storbritannien steg med 0,9 procent i september jämfört med augusti då priserna steg priserna med 1,4 procent. Detta var en något större ökning än de 0,7 procent som analytikerna väntat sig.

Det uppgav Nationwide Building Society, Storbritanniens tredje största bolåneinstitut, skriver Bloomberg News.

Jämfört med samma månad 2008 var huspriserna oförändrade i september, jämfört med oreviderade -2,7 procent föregående månad.

Från EMU kommer det kl 11.00 producentpriser för augusti. Irland genomför en folkomröstning om Lissabonfördraget.

Under eftermiddagen kl 14.30 kommer veckans viktigaste siffra över amerikansk sysselsättningsutveckling under september. Kl 16.00 är det dags för industriorder i USA under augusti.

De amerikanska börserna backade rejält under torsdagen efter sämre makrostatistik än väntat. Nedgången började så fort börserna öppnade och fortsatte hela dagen. Uppgångsförsöket vid lunchtid bromsades upp av MA20 och efter ett fullbordat tretick brakade S&P 500 åter nedåt och stängde svagt på dagslägsta. Vid stängningen noterades S&P 500 på minus 2,6 procent på 1030 punkter. DJIA tappade 2,1 procent och tekniktunga Nasdaq noterade den största nedgången med 3,1 procent. Omsättningen var klart högre än genomsnittet de senaste 15 dagarna. Banker fortsätter att pressa börserna och många anser att uppgången på börsen har eventuellt gått för fort och det är mycket som skall bevisas nu när rapportsäsongen närmar sig.

Enligt ett uttalande från Ben Bernanke inför representanthuset sade Fedchefen att den amerikanska tillväxten under 2010 troligen inte kommer att vara stark nog för att få ner arbetslösheten.

in-x14Teknisk analys Standard & Poor 500: Indexet har legat i en stigande trendkanal sedan mars i år. Kanalen har tajtats till efter hand och amplituden har den senaste tiden varit så låg att ett utbrott var oundvikligt. Upp- och nedgångarna inom trendkanalen har styrts av momentum och makrostatistik. Statitistiken har tolkats positiv så länge den inte kommit in långt under förväntningarna, tills för ett par veckor sedan. Nu är förväntningarna höga och bolagen har en hel del att leva upp till när Q3-rapporterna skall presenteras. Utbrottet ner genom golvet i trendkanalen igår kan vara början på en sättning eller bara en liten rekyl, det får de närmaste dagarna visa. Omsättningen de två senaste dagarna har varit högre än genomsnittet och igår den högsta under den senaste veckan. Genombrottet ner genom stödnivån kring 1040, som jag pratat om tidigare bröts igår och den kraft det bröt med kan innebära att det blir en sättning av det lite kraftigare slaget. På nedsidan fokuserar jag nu på stödet kring 990 och på ovansidan utgör nu genombrottsnivån kring 1040 ett sekundärt motstånd.

I Asien backar börserna i spåren efter utvecklingen i USA igår. Oron för återhämtningen skapar stora nedgångar. Nu börjar fler ansluta sig till att utvecklingen på börserna inte korrelerar till fundamenta. Flera uttalar sig negativt och ser inte att marknaden kan lyfta från dessa nivåer. Nikkei sjunker med 2,5 procent. Trots att det nu på morgonen kommit siffror som visar att de japanska hushållens konsumtion för augusti ökade med 2,6 procent, jämfört med analytikernas förväntningar på minus 0,2 procent. Arbetslösheten i Japan låg i augusti på 5,5 procent vilket var bättre än väntat. Intressant att se hur annorlunda siffrorna tolkas nu, jämfört med för en månad sedan. Japanska exportbolag pressades av oro för att en starkare yen ska minska 
värdet av försäljningen i USA. Yenen har stärkts till 89,41 mot 
dollarn. Intressant att notera den negativa tonen i informationsflödet, för några veckor sedan hade samma nyhter tolkats positivt, nu tolkas det mesta åt det negativa hållet.

esz99På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att nivån är betydligt lägre än vid Stockholmsbörsen igår. Japanska Nikkei ligger just nu och konsoliderar efter ett kraftigt fall i inledningen.

 

 

 

 

 

indikatorer94Bland de ledande indikatorerna kl. 08.00 ser vi att gårdagen var blodröd i USA och att nedgången fortsatt i Asien. Oljepriset har stabiliserat sig kring 68,5 dollar och det är små förändringar i metallpriserna. Guldpriset ligger precis på den magiska 1000-dollarnivån.

 

 

 

Läs även: Idag riskerar de sista spåren av Sveriges självbestämmande att försvinna (Cornucopia). Detta är det allvarliga med SAS (dagensPS). Saabs värde kan tredubblas (dagensPS). Swedbank lika illa ute som Parex Bank (dagensPS). Höstrusk på Wall Street (dagensPS AFV). USA-siffror sänkter börsen (DN). Stockholmsbörsen dyster (DN). Index föll oväntat (DN). Ovanlig räntehöjning väntar i USA (AFV). Nervös väntat på USA arbetslöshetssiffra (AFV). Arbetslösheten fortsatt hög (AFV). Förväntningarna har varit för höga i Asien (AFV). Deppigt bland USA:s inköpschefer (VA). Makrobloggen: Lutar åt bred återhämtning (VA)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar